Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα αλλά να υπερψηφίσει κάποια άρθρα της συμφωνίας που θα εφαρμοστούν τώρα, αφήνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες των Parapolitika.gr. Ανάμεσα σε αυτά πιθανόν να είναι η μείωση του ΦΠΑ στην αγορά των αγροτικών εφοδίων από το 24% στο 13%, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ και η κατάργηση ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων για τους βουλευτές. Ταυτόχρονα η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει και δικές της τροπολογίες όπως για παράδειγμα να σταματήσει η χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος για όσο διαρκεί το μνημόνιο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη. Ζητήθηκαν και νέα σημειώματα από τους τομεάρχες.

Τρεις διαφορετικές γραμμές εκφράστηκαν στην σύσκεψη που έγινε κλεισμένων των θυρών του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τομεάρχες το μεσημέρι της Τρίτης, στην Πειραιώς.

-Η μία γραμμή ήταν η ΝΔ να ψηφίσει "όχι σε όλα". Το επιχείρημα που αναπτύχθηκε ήταν ότι δεν μπορεί στο παρά πέντε να πει "ψηφίζω ναι" έστω σε κάποια άρθρα, όταν επί μήνες είχε σηκώσει πολύ ψηλά την καταψήφιση της συμφωνίας και διαμήνυε ότι δεν θα γίνει δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ.

-Η άλλη γραμμή ήταν ότι θα έπρεπε να υπερψηφιστούν κάποια άρθρα. "Η ΝΔ είναι σοβαρό αστικό κόμμα" είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. "Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ την ξεκίνησε" συνέχισε. "Δική μας θέση ήταν η μείωση του ΦΠΑ για τα εφόδια των αγροτών. Πως θα πούμε τώρα όχι; Η ΝΔ ακόμη και επί Σαμαρά όταν ήταν αντιμνημονιακή, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είχε ψηφίσει πολλά επί μέρους άρθρα των μνημονιακών νόμων της κυβέρνησης Παπανδρέου." Συμφωνούν με αυτήν τη γραμμή ο έτερος αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και άλλοι.

-Η τρίτη εισήγηση ήταν για αποχώρηση της ΝΔ από την Oλομέλεια λίγο πριν από την ψηφοφορία. Υπέρ τάχθηκαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Κώστας Αχ.Καραμανλής. "Εγώ είναι γνωστό ότι δεν είμαι των ακραίων απόψεων, αλλά όταν ήταν η θέση μας "όχι σε όλα" για καιρό, αν ψηφίσουμε τώρα κάποια άρθρα θα θολώσουμε το μήνυμα μας" είπε ο Γ.Κουμουτσάκος. "Ίσως θα ήταν καλύτερα να καταγγείλουμε την κυβέρνηση και να αποχωρήσουμε πριν την ψηφοφορία".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους άκουγε με προσοχή. Φαίνεται να μην συμφωνεί με την αποχώρηση και σκέφτεται η ΝΔ να ψηφίσει κάποια άρθρα. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης πρότεινε να συγκληθεί εκ νέου η Κ.Ο διότι η απόφαση που πήρε την προηγούμενη φορά ήταν για "όχι σε όλα". Θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις.