Γεροβασίλη: Έτσι θα είναι το «νέο Δημόσιο»
«Δημόσιο γρήγιορο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τους πολίτες, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας»
Τις δράσεις του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης "που αλλάζουν το τοπίο και συμβάλλουν στην δημιουργία ενός σταθερού και ευνοϊκού περιβάλλοντος, το οποίο θα στηρίζει και θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα", παρουσίασε η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη σε χαιρετισμό της στο 5ο Στρατηγικό Συνέδριο "Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική 2017", που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Όπως τόνισε, «η αναβάθμιση και ριζική αλλαγή της δημόσιας διοίκησης αποτελεί αδήριτη ανάγκη και υψηλή προτεραιότητα, καθώς επηρεάζει άμεσα κάθε τομέα άσκησης δημόσιας πολιτικής. Η απάντηση, όμως, δεν είναι η διάλυση και ιδιωτικοποίηση του κράτους. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα νέο πρότυπο δημόσιας διοίκησης. Μια διοίκηση σύγχρονη, που θα λειτουργεί υπό δημοκρατικό έλεγχο και θα έχει υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα».
Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι το σχέδιο του υπουργείου αναπτύσσεται σε δύο άξονες: Αυτόν της διοικητικής ανασυγκρότησης του κράτους και εκείνον της στήριξης της καινοτομίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ίδια, στο πλαίσιο του πρώτου άξονα:
1. Ολοκληρώθηκαν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, τα οποία πλέον θα αναρτώνται ψηφιακά, ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τη δομή και την διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.
2. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινάει η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για την κινητικότητα, που αντικαθιστά ένα απαρχαιωμένο σύστημα αποσπάσεων και μετατάξεων με ένα σύγχρονο, ευέλικτο σύστημα κάλυψης των αναγκών της δημόσιας διοίκησης.
3. Ετοιμάζεται το μητρώο διαδικασιών στους φορείς της δημόσιας διοίκησης, στο οποίο θα μοντελοποιηθούν με σύγχρονα εργαλεία όλες οι διαδικασίες που διέπουν τις συναλλαγές με το Δημόσιο.
4. Ξεκινάει η υλοποίηση της εθνικής πύλης για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
Για τον δεύτερο άξονα, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι προωθείται η πλήρης και αποκλειστική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών, επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος των ΚΕΠ και εξετάζεται η επανασχεδίαση της κεντρικής διαδικτυακής κυβερνητικής πύλης ΕΡΜΗΣ. Προχωρούν δε άμεσα οι εκτελεστικές συμβάσεις μεταξύ φορέων του Δημοσίου (κυρίως νοσοκομεία και φορείς του υπουργείου Εργασίας), για τη διασύνδεση των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων και μητρώων.
«Τελικός στόχος είναι ο μετασχηματισμός του σημερινού Δημοσίου στο σύγχρονο ψηφιακό Δημόσιο. Ένα Δημόσιο, θεματοφύλακα της νομιμότητας, αλλά ταυτόχρονα γρήγορο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», σημείωσε η αρμόδια υπουργός.