Μπαργιώτας σε Ξανθό: «Με ευχές δεν θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος»
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέδειξε και την οικονομική πτυχή της ανεπαρκούς εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου
«Με ευχές δεν θα εφαρμοστεί ποτέ ο αντικαπνιστικός νόμος», απάντησε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος δέχτηκε τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την εφαρμογή του σχετικού νόμου.
«Το σημαντικότερο για εμένα – και γι αυτό το λόγο ζήτησα και τη σύγκληση της Επιτροπής –είναι να καταπολεμήσουμε την κουλτούρα της παραβατικότητας που δηλητηριάζει τη χώρα, όχι μόνο στο κάπνισμα, αλλά στο καθεστώς της φοροδιαφυγής, στις λογικές του ¨δεν πληρώνω¨. Χρειάζεται μια ανανέωση της αντικαπνιστικής εκστρατείας, αλλά και μια ενημερωτική εκστρατεία εναντίον της κουλτούρας της παραβατικότητας. Πρέπει να πάψει να είναι μαγκιά το να μην εφαρμόζουμε το νόμο σε αυτή τη χώρα. Παρά την πτωτική τάση των καπνιστών, η διαρκώς συρρικνωμένη μειοψηφία των καπνιστών υπό την ανοχή των αρχών και των κυβερνήσεων, συνεχίζει να καπνίζει παντού και να επιβάλλει μια κουλτούρα καπνίσματος στους δημόσιους χώρους» τόνισε ο βουλευτής.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο κατακερματισμένο και προβληματικό ελεγκτικό και εφαρμοστικό πλαίσιο, λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι πρακτικά, ειδικά μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. «Το σημαντικότερο πράγμα -και δεν άκουσα τίποτα, κύριε Υπουργέ- είναι ότι πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της εφαρμογής, της επιβολής, αν θέλετε, του νόμου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτό είναι το βασικό. Οι ευχές είναι καλές, η διαφώτιση χρειάζεται, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε την υλοποίηση των ΤΟΜΥ, οι οποίες θα πείσουν την επόμενη γενιά ότι το κάπνισμα είναι κακό. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα και λυπάμαι που το διαπιστώνω, αλλά όλα τα κόμματα, όλοι οι εκπρόσωποι που άκουσα σήμερα εδώ είπαν τα πάντα, εκτός από το ότι χρειάζεται η εφαρμογή του νόμου και δυστυχώς αυτή συνεπάγεται πρόστιμα και έλεγχο και αυτό είναι ευθύνη της Κυβέρνησης», είπε.
Κλείνοντας, ο κ. Μπαργιώτας ανέδειξε και την οικονομική πτυχή της ανεπαρκούς εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου τονίζοντας: «Στην Ελλάδα το κάπνισμα είναι μια επιδημία. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα μελέτη από τον Δεκέμβριο του 2011 από το Χάρβαρντ που τιτλοφορείται ¨Η επιδημία καπνίσματος στην Ελλάδα¨. Η συγκεκριμένη μελέτη υπολογίζει το ετήσιο κόστος του συστήματος υγείας στην Ελλάδα εξαιτίας του καπνίσματος στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όταν ο διαβήτης κοστίζει 2,3 δισεκατομμύρια και ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ».