Ο οδικός χάρτης για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς
Στη δημοσιότητα η πολιτική εισήγηση ενόψει συνεδρίου
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη βάζει στόχο να αναδειχθεί "πολιτικά κυρίαρχη και ιδεολογικά ηγεμονική δύναμη του ενός από τους δύο κύριους πόλους του πολιτικού συστήματος, του προοδευτικού πόλου", με την αντίθεσή της με τη Δεξιά "να παραμένει κυρίαρχη και να έχει στρατηγικό χαρακτήρα", ενώ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται στο ιδεολογικοπολιτικό κείμενο για διάλογο ενόψει του συνεδρίου που έχει προγραμματισθεί για το τέλος Ιουνίου, που έδωσε στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα ανακοινώνεται το χρονοδιάγραμμα, ο οδικός χάρτης για τη συγκρότηση νέου ενιαίου κομματικού φορέα με την εκλογή αρχηγού από τη κοινωνική βάση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
«Η καθοριστική ενίσχυση της ΔΗΣΥ δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες πολιτικής σύγκλισης με τον στρατηγικό μας αντίπαλο, την Δεξιά», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο-πρόταση για δημόσιο διάλογο, και σημειώνεται ότι είναι ανοιχτό το μέτωπο με τον λαϊκισμό, τις ιδεοληψίες και δογματικές εμμονές, τις καθεστωτικές λογικές και πρακτικές, καθώς και κάθε συντηρητική πολιτική που κρατά την χώρα καθηλωμένη.
Εκφράζεται η επιθυμία η επαναπροσέγγιση με όλον τον προοδευτικό κόσμο, τόσο "με αυτούς που χτυπημένοι και απογοητευμένοι από τις βαριές συνέπειες της κρίσης απείχαν συνειδητά στις εκλογές, ακόμη και με αυτούς που εγκλωβίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας πίστη και χρόνο στις δήθεν αριστερές μεγαλοστομίες για μονομερή διαγραφή χρέους κατάργηση των μνημονίων ή ακόμη και σεισάχθεια του ιδιωτικού χρέους" όπως επισημαίνεται.
«Στόχος είναι να εκφραστεί μια μεγάλη εθνική, κοινωνική συμφωνία και να τεθούν σταθερές βάσεις για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης», τονίζεται.
Ως βήματα προτείνονται :
- η συγκρότηση ενιαίου πολιτικού πλαισίου, μέσα από την λειτουργία της Επιτροπής Διαλόγου
- η εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση,
- η δημιουργία Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Μητρώου του νέου φορέα και η διεξαγωγή Συνεδρίου του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, με σεβασμό της οργανωτικής αυτονομίας των κομμάτων και των φορέων που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Επίσης προτείνεται να αποφασίσει το Συνέδριο διαδικασίες και τα βήματα για την ολοκλήρωση του στόχου, για τον νέο, ενιαίο φορέα της Παράταξης.
Ειδικότερα, ζητείται από τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και από τους άλλους φορείς του κεντροαριστερού χώρου που έχουν τον ίδιο στόχο, να πάρουν μέσα στους επόμενους μήνες την απόφασή τους για την μορφή του νέου φορέα. Να αποφασίσουν για το ποια είναι η επιλογή μεταξύ α)
Άμεσης δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου φορέα, με εκλεγμένα όργανα, με τάσεις, χωρίς κόμματα-συνιστώσες, με ταυτόχρονη παύση λειτουργίας των κομμάτων, ή β) Δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου πολυκομματικού φορέα με εκλεγμένα όργανα, και συνέχιση της λειτουργίας των κομμάτων και κινήσεων για το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα. Επισημαίνεται δε ότι μια τέτοια απόφαση που αφορά την ίδια την ύπαρξη των πολιτικών κομμάτων που θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορεί να ληφθεί μόνο μέσα από τις δικές τους δημοκρατικές διαδικασίες.
«Σε κάθε περίπτωση και αμέσως μετά την απόφαση των κομμάτων και φορέων (και με βάση πλέον μια συλλογική απόφαση), προχωρούμε σε ένα οδικό χάρτη για τον νέο φορέα που περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Πρώτον: Το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά (με Ποτάμι και Δίκτυο), καθώς και οι προγραμματικές και πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσφέρουν την ισχυρή προγραμματική βάση συνεννόησης και συναντίληψης για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα.
Δεύτερον: Εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Θα προηγηθούν θεσμικές διαδικασίες με παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων επικεφαλής.
Τρίτον: Δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσοι το επιθυμούν.
Τέταρτον: Δημιουργία Οργανωτικής Επιτροπής για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου Φορέα, με αντιπροσώπευση όλων των κομμάτων/φορέων.
Πέμπτον: Εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.
Έκτον: Ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της", αναφέρει η πρόταση της ΔΗΣΥ και καταλήγοντας τονίζει:
«Καλούμε όλες τις δυνάμεις, φορείς, προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου να συμμετέχουν στις διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, οι οριστικές ρυθμίσεις του οδικού χάρτη και η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων θα καθορισθούν με την συνεργασία όλων που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Το χρονοδιάγραμμα στην τελική του μορφή θα καθορισθεί με την ως άνω συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση -και με την επιφύλαξη των πολιτικών εξελίξεων- θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Είναι σαφές πως η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Απευθύνεται στο σύνολο του χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι προοδευτικοί μεταρρυθμιστές, οικολόγοι. Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που θέλουν να συμβάλλον στην κοινή υπόθεση».