Κυβέρνηση: Ξεχνά χρέος-ποσοτική χαλάρωση και ποντάρει στην... ανάπτυξη
Με γαλλικό «κλειδί» για... διαχειρίσιμη λύση στο θέμα του χρέους
Με σύμμαχο την γαλλική κυβέρνηση και έχοντας εξαφανίσει από το λεξιλόγιο της στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης- καθώς όπως φαίνεται ενοχλούσε ιδιαίτερα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε- η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα επιτύχει μια διαχειρίσιμη λύση για το θέμα του χρέους στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης. Παράλληλα ενέταξε με ένταση στο λεξιλόγιο της την λέξη ανάπτυξη η οποία όπως φαίνεται είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λύση την οποία επεξεργάζονται οι ενδιαφερόμενες πλευρές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Concordia Europe Summit αναφέρθηκε επί μακρών στις αναπτυξιακές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να επανέλθει η κανονικότητα στην χώρα περιγράφοντας ταυτόχρονα και την λύση που μέσα από υποχωρήσεις θα δεχόταν να πάρει η κυβέρνηση.
« Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες – πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών – να αναλάβει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και που θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στους θεσμούς, ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» .
Όμως την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης εμφάνισε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όταν χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έθεσε τις προϋποθέσεις βάση των οποίων η κυβέρνηση θα αποδεχόταν μια κοινά αποδεκτή λύση , χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην ποσοτική χαλάρωση.
Καταγράφοντας μάλιστα τις προϋποθέσεις που βάζει το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να υπάρξει λύση ο Δημ. Τζανακόπουλος είπε
«- Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα του 15% του ΑΕΠ .
- Θα πρέπει τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
- Θα πρέπει να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών, αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.
Εν τω μεταξύ παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα από τις εξελίξεις χθες το βράδυ δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους για την πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος στις συναντήσεις που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε μετ επιτάσεως το θέμα της Ελλάδας ζητώντας να υπάρξει λύση την επόμενη εβδομάδα.
Ο ίδιος μάλιστα μέσω του Twitter ανέφερε για τις επαφές του:
« Συνάντηση με Γ. Ντάισελμπλουμ για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Έως τότε κινητοποίηση για μια από κοινού εργασία, για μια λύση για την Ελλάδα».