Αιχμές ότι πρόκειται για μια συμφωνία που μοιάζει με φύλλο συκής γιατί η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν κέρδισε κανένα εθνικό στόχο, άφησε πρώην υπουργός της Ν.Δ, με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις. Η εκτίμηση του είναι ότι η χώρα θα συνεχίσει «να σέρνεται».
 
«Οι υποσχετικές δεν φέρνουν την ανάπτυξη» δήλωσε στα Parapolitika.gr.

Αυτά που, τελικώς, μένουν από τη «σκληρή διαπραγμάτευση» είναι το τέταρτο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η πολυετής λιτότητα, όπως επισημαίνει η Πειραιώς.

Πολλα στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν, πάντως, ότι η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο γιατί υπογράφει ότι της δίνουν για την καρέκλα. Θα περάσει ένα ήσυχο καλοκαίρι αφού προς το παρόν τα προβλήματα μπήκαν κάτω από το χαλί.

Νέα ανηφόρα περιμένει την κυβέρνηση από το φθινόπωρο που ξεκινάει η τρίτη αξιολόγηση ενώ θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές.

Η ΝΔ κάνει λόγο για μια καθηλωμένη οικονομία, «που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αφήνει να αναπνεύσει».

«Δυστυχώς για τη χώρα, η κυβέρνηση πέρασε, για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει» τονίζει. «Ψήφισε ένα σκληρότατο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να πάρει καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν» σημειώνει.

Ταυτόχρονα κομματικές πηγές της Πειραιώς επισημαίνουν ότι:

*Η χώρα θα πάρει τα 7,7 δισ. ευρώ για να πληρώσει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας τον Ιούλιο αλλά ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Τα υπόλοιπα από τα 8,5 δισ. ευρώ θα τα παίρνει στη συνέχεια εφόσον εκπληρώνει τα προαπαιτούμενα και προκειμένου να καλύψει «άλλες ανάγκες» όπως είπαν οι δανειστές και όχι για να τα διαθέσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπέρασαν τα έξι δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η αγορά να ασφυκτιά.

*Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018.

*Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στους επόμενους μήνες.

*Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε.

«Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν» κατέληξε η Πειραιώς.