Βαρύ κατηγορώ κατά του υπουργού Εθνικής Αµυνας, Πάνου Καµµένου, ο οποίος συνοµίλησε µε τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη µε στόχο να καταθέσει εναντίον επιχειρηµατία, εξαπολύουν πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές.

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, αλλά και για αντιθεσμική και επίκινδυνη συμπεριφορά του Πάνου Καμμένου.

Δείτε τι δηλώνουν στα Παραπολιτικά:

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ., ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το µήνυµα που πρέπει να βγει προς τα έξω είναι ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως και δεν νοµίζω από το ’89 που βρίσκοµαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να έχει υπάρξει πολιτικός, και µάλιστα υπουργός, που να επικοινωνεί µε ισοβίτη ναρκέµπορο.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Ο κ. Καµµένος έχει παραδεχθεί την εµπλοκή του στην υπόθεση, άρα έχει ήδη συνοµολογήσει την εξωθεσµική παρέµβασή του σε ποινική υπόθεση µεγάλης ηθικοκοινωνικής απαξίας. Η επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Αµυνας µε τον καταδικασθέντα σε ισόβια για εµπορία ναρκωτικών κ. Γιαννουσάκη έγινε κατά παράβαση της διάκρισης των εξουσιών, όπως ορίζει το Σύνταγµα, και του θεσµικού ρόλου του. Καλούµε τον κ. Καµµένο να ενηµερώσει τη Βουλή εάν έχει επικοινωνήσει µε τον κ. Γιαννουσάκη και, αν ναι, ποιο ήταν το αντικείµενο της συνοµιλίας τους.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Υπεύθυνη πολιτική σηµαίνει αυστηροί και δίκαιοι κανόνες. Ενας τέτοιος κανόνας είναι ότι η σχέση µεταξύ πολιτικών και επιχειρηµατιών πρέπει να είναι διαφανής, καθαρή και πάντα πάνω από το τραπέζι. Ενας άλλος κανόνας είναι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Μια αρχή που δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζεται µε εµπλοκή πολιτικών στο έργο της ∆ικαιοσύνης. Με λίγα λόγια: Οι πολιτικοί στην πολιτική, οι επιχειρηµατίες στο επιχειρείν, οι δικαστικοί λειτουργοί στη ∆ικαιοσύνη.

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η παραδοχή συνοµιλιών του υπουργού Εθνικής Αµυνας, Π. Καµµένου, µε τον καταδικασµένο για εµπορία ναρκωτικών σε ισόβια κάθειρξη Γιαννουσάκη αποτελεί πρωτοφανές γεγονός, αδιανόητο για οποιαδήποτε στοιχειωδώς θεσµικά πολιτισµένη χώρα. Σε οποιαδήποτε τέτοια χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε αποπέµψει τον συνοµιλούντα υπουργό του. Θυµίζω τον Κώστα Καραµανλή, που απέπεµψε υπουργό του γιατί απασχολούσε αλλοδαπό χωρίς την τήρηση των νόµιµων προϋποθέσεων. Σήµερα η ηθική της Αριστεράς δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβληµα όταν ο υπουργός συνοµιλεί και ανταλλάσσει µηνύµατα µε τους ναρκέµπορους. Είναι, λέει, για καλό σκοπό, για να βρεθεί ο µεγαλέµπορος, για να πει ο «αξιόπιστος» Γιαννουσάκης την αλήθεια. Τώρα που ο συνοµιλητής του κ. υπουργού, ισοβίτης Γιαννουσάκης, ισχυρίζεται ότι ο συγκεκριµένος υπουργός ενορχήστρωσε σχέδιο ενοχοποίησης συγκεκριµένου επιχειρηµατία, παραµένει άραγε αξιόπιστος; Και ποιος τον κατέστησε συνοµιλητή του; Η κυβέρνηση είναι έκθετη, ο πρωθυπουργός αναλαµβάνει πλέον προσωπική ευθύνη και τεράστιο κόστος.

Τέσσερις πρώην υπουργοί ∆ικαιοσύνης στηλιτεύουν τη σηµερινή ηγεσία

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ Ν.Δ.

Μου είναι παντελώς αδύνατο να κατανοήσω µε ποια αρµοδιότητα υπουργός της κυβέρνησης της χώρας µας συνοµιλεί µε κρατούµενο των φυλακών, ο οποίος µάλιστα έχει καταδικασθεί σε ισόβια δεσµά για την εµπλοκή του σε σοβαρότατα αδικήµατα. Αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν για τον υπουργό ∆ικαιοσύνης. Εφόσον αυτό έχει συµβεί, τότε οι αρµόδιοι θεσµοί της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας έχουν συνταγµατική υποχρέωση να κινήσουν άµεσα τις απαραίτητες θεσµικές διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την προστασία του πλαισίου λειτουργίας του πολιτεύµατος.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

Αν κάποιος κατάδικος ή υπόδικος επιθυµεί να καταθέσει στοιχεία σε εκκρεµή ποινική υπόθεση, το πράττει ο ίδιος διά των συνηγόρων του, απευθυνόµενος στις αρµόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές. Τα µέλη της κυβέρνησης δεν µετατρέπονται σε αγγέλους τέτοιων πληροφοριών, πολύ περισσότερο όταν η ερευνώµενη από τη ∆ικαιοσύνη υπόθεση δεν αφορά το υπουργείο του. Συνεπώς, η αντιθεσµική παρέµβαση του κ. Καµµένου στη ∆ικαιοσύνη και η, µε δική του πρωτοβουλία, επικοινωνία του µε κρατούµενο, µε σκοπό την ενοχοποίηση συγκεκριµένου προσώπου, µε αντάλλαγµα τη δική του (κρατουµένου) ευνοϊκή ποινική µεταχείριση, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του κράτους ∆ικαίου και της ποινικής νοµοθεσίας (παράβαση του άρθρ. 186 του ΠΚ: Πρόκληση για εκτέλεση κακουργήµατος ή πληµµελήµατος). Νοµίζω ότι, όσον αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης και ενόψει της εµπλοκής του κ. Καµµένου, πρέπει αυτή (η υπόθεση) να διαβιβασθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διά του υπουργού ∆ικαιοσύνης, στη Βουλή. Οσον αφορά το σκέλος της υπόθεσης που άπτεται της διαφάνειας της πολιτικής και γενικότερα της δηµόσιας ζωής της χώρας, πρέπει αυτή να αποτελέσει αντικείµενο έρευνας της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής, κατ’ άρθρο 43 Α του Κανονισµού της Βουλής.

ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΠΡΩΗΝ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η τήρηση των δικονοµικών κανόνων και ο σεβασµός της θεσµικής δεοντολογίας αποτελούν ουσιώδεις προϋποθέσεις για την ορθή απονοµή δικαιοσύνης. Πολύ περισσότερο, όταν κρίνονται υποθέσεις ιδιαίτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, στις οποίες η προστασία του δηµοσίου συµφέροντος αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Αυτά θα όφειλε να τα γνωρίζει κάθε µέλος του παρόντος Υπουργικού Συµβουλίου και, σε περίπτωση καταστρατήγησής τους, να επεµβαίνει ο πρωθυπουργός.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Μια σύγχρονη ∆ηµοκρατία χαρακτηρίζεται κυρίως από την ποιότητα λειτουργίας των θεσµών της, καθώς και από τον απόλυτο σεβασµό στην ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης. Εάν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα όσα βλέπουν το φως της δηµοσιότητας στη συγκεκριµένη περίπτωση, τότε βρισκόµαστε µπροστά σε µια πρωτοφανή θεσµική παράβαση, που φανερώνει µάλιστα µε τραγικό τρόπο τη νοοτροπία των ασκούντων εξουσία. Η ∆ικαιοσύνη οφείλει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς δισταγµό να διερευνήσει και να φωτίσει πλήρως την υπόθεση και η κυβέρνηση οφείλει να πάρει επιτέλους υπεύθυνη θέση. ια µείζον πολιτικό και ηθικό ζήτηµα, αλλά και για αντιθεσµική και επικίνδυνη συµπεριφορά του Πάνου Καµµένου κάνουν λόγο βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Οσα πρωτάκουστα καταγγέλλονται τις τελευταίες ηµέρες δείχνουν ότι υπάρχει θεσµικό πρόβληµα, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί άτεχνα να συγκαλύψει. Ο ρόλος του υπουργού Αµυνας δεν είναι ούτε να προστατεύει µάρτυρες ούτε να συνοµιλεί µε ισοβίτη. Τη µία οι γραβάτες, την άλλη οι συνοµιλίες. Ολα έχουν ένα όριο.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Πρόκειται για µια πρωτοφανή πολιτική συµπεριφορά. Μια καθεστωτικής νοοτροπίας και έµπνευσης επίθεση στη νοµιµότητα, στο κράτος δικαίου, στην ίδια τη ∆ηµοκρατία. Και η επίθεση αυτή παίρνει ακόµη πιο ανησυχητικές διαστάσεις όταν στηρίζεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον υπουργό ∆ικαιοσύνης. Αντί να αντιδράσουν, ως οφείλουν, συµπράττουν και γίνονται δικολάβοι σε µια υπόθεση παρακρατικής διάστασης και εκτροπής από τη νοµιµότητα.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ.

Είναι πια θέµα µείζονος ηθικής, θεσµικής και πολιτικής τάξης η σκανδαλώδης στάση των εµπλεκόµενων υπουργών του κ. Τσίπρα, οι οποίοι αφήνουν αναπάντητα τα ερωτήµατα που γεννώνται σε κάθε λογικό πολίτη αυτής της χώρας: Τι έχει να πει ένας υπουργός µε έναν κατάδικο για υπόθεση ναρκωτικών; Εστω και τώρα οφείλουν να άρουν τις σκιές και να προστατεύσουν τη ∆ικαιοσύνη, ως ανεξάρτητο και αχειραγώγητο πυλώνα της ∆ηµοκρατίας µας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η υπόθεση µε τον υπουργό Αµυνας αποτελεί ακόµα ένα περιστατικό στη µακρά λίστα των θεµάτων που αποδεικνύουν ότι ο κ. Καµµένος συµπεριφέρεται αλαζονικά και κυνικά, βάζοντας σε σκέψεις τον οποιοδήποτε σοβαρό άνθρωπο αυτής της χώρας για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του υπουργού Αµυνας. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, όµως η παραδοχή από τον ίδιο τον υπουργό ∆ικαιοσύνης ότι πράγµατι η συνοµιλία υπήρξε δεν αφήνει πολλά περιθώρια διάψευσης. Ο Πάνος Καµµένος είναι ηθικά και πολιτικά υπόλογος και θα πρέπει να δώσει τις δέουσες εξηγήσεις εντός του Κοινοβουλίου. Τις όφειλε άλλωστε στον ελληνικό λαό, υπουργός και βουλευτής του οποίου είναι. Το οφείλει στο ελληνικό Σύνταγµα, στο οποίο έχει ορκιστεί πίστη.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΤΗΣ Ν.Δ.

Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας επιβεβαιώνει τις συνοµιλίες του µε ισοβίτη, έµπορο ναρκωτικών, παραδεχόµενος την άµεση εµπλοκή του. Από κει και πέρα, επικρατεί εκκωφαντική σιωπή. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση. Καλύπτει τις «παρεµβάσεις» Καµµένου στη ∆ικαιοσύνη; Τι έχει κάνει για να προστατεύσει το θεσµικό κύρος της ∆ικαιοσύνης από τέτοιου είδους απαράδεκτες παρεµβάσεις; Το πιο χυδαίο είναι ότι ο κ. Καµµένος επικαλείται τη νεοδηµοκρατική καταγωγή του! Να του θυµίσουµε ότι µε τη Ν.∆. έχει πάρει «διαζύγιο» καιρό τώρα. Ούτε το ήθος του, ούτε η πολιτική του στάση, ούτε οι θέσεις του και η συµπεριφορά του στον δηµόσιο βίο συνάδουν µε τις αξίες και τις αρχές της παράταξής µας. Αραγε, πόσο πιο χαµηλά µπορεί να συρθεί; Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Καµµένος έχει γίνει ένα µε τη λάσπη! Οφείλει άµεσα ο Τσίπρας να τον αποµακρύνει από την κυβέρνηση. Το παράξενο είναι ότι κάποια ελάχιστα σοβαρά στελέχη του κόµµατός του παραµένουν ακόµη στο πλευρό του!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ

Με ποια ακριβώς αρµοδιότητα ένας υπουργός Εθνικής Αµυνας εµπλέκεται σήµερα σε εξωθεσµικές επικοινωνίες µε ισοβίτη για µια υπόθεση που αφορά διακίνηση ναρκωτικών; Πόσα ακόµη παραδείγµατα χρειάζονται για να γίνει κατανοητό στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο Πάνος Καµµένος είναι επικίνδυνος για τη χώρα; Εδώ και τώρα πρέπει να µπει ένα τέλος στον κατήφορο µε την αποποµπή του από την κυβέρνηση. Ο κυνισµός και η λογική «ο σκοπός αγιάζει τα µέσα» για την καρέκλα της εξουσίας, µε µέσα έκνοµες ενέργειες που θυµίζουν παρακράτος, δεν µπορεί να έχουν καµία σχέση µε την Αριστερά.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Αυτά δεν γίνονται στις χώρες-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εάν τυχόν γίνουν, οι πρωθυπουργοί δεν τα καλύπτουν!

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η ηθική κατάπτωση των στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει τελειωµό. Τα ερωτήµατα που προκύπτουν είναι αµείλικτα: α) Από πότε υπουργός κάνει διάλογο µε ισοβίτες; β) Πήγε και τον επισκέφτηκε ο ίδιος στη φυλακή; γ) Με ποια εξουσιοδότηση πήγε µαζί του ο ανακριτικός υπάλληλος του Λιµενικού; δ) Τι λένε για όλα αυτά το υπουργείο ∆ικαιοσύνης και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η υπόθεση που ήρθε στο φως της δηµοσιότητας και εµφανίζει τον υπουργό Αµυνας, κ. Πάνο Καµµένο, να εµπλέκεται σε τηλεφωνικές συνοµιλίες µε ισοβίτη αποτελεί σοβαρότατο πολιτικό ζήτηµα και, επιπλέον, δηµιουργεί «σκιές» στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ οι µη πειστικές απαντήσεις του ίδιου για την υπόθεση εγείρουν ακόµη περισσότερα ερωτήµατα. Αν µη τι άλλο, οφείλει ο ίδιος και όσοι έχουν γνώση για την υπόθεση να δώσουν εξηγήσεις. ∆εν γίνεται να καταρρακώνουν τους θεσµούς οι άνθρωποι που οφείλουν να τους υπηρετούν, να τους προστατεύουν και να τους θωρακίζουν. Ο κ. Καµµένος και η κυβέρνηση είναι για ακόµη µία φορά εκτεθειµένοι, το κυριότερο όµως είναι πως εκθέτουν τους θεσµούς. Η όποια προσπάθεια να υποτιµηθεί το θέµα και να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις έχει πέσει στο κενό.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η αποκάλυψη για τον πρωτοκλασάτο υπουργό που φέρεται να συνοµιλεί µε φυλακισµένο σε ισόβια δεσµά ξεπερνά κάθε προηγούµενο! Το πρωτοφανές αυτό γεγονός γεννά εύλογα ερωτηµατικά. Για αυτό και, επειδή δεν επιτρέπεται να αιωρούνται αµφιβολίες που καταρρακώνουν περαιτέρω την αξιοπιστία του πολιτικού συστήµατος, ο υπουργός Εθνικής Αµυνας οφείλει άµεσα να δώσει πειστικές εξηγήσεις για ό,τι του καταµαρτυρείται, χωρίς υπεκφυγές και απόπειρες απόκρυψης.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό και αποτελεί µη θεσµική παρέµβαση ένας υπουργός να συνοµιλεί µε έναν κρατούµενο. Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια εµπλοκής άλλων προσώπων στη δικογραφία και την προσπάθεια να φορτωθούν αδικήµατα, εγείρονται πολλά ερωτηµατικά. Οχι πια για τον υπουργό Αµυνας, ο οποίος φαίνεται να µην µπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις, αλλά για την ίδια την κυβέρνηση και το αν ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίµου αυτοί οι χειρισµοί. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει η ελληνική ∆ικαιοσύνη να µην αφήσει καµία πτυχή της υπόθεσης δίχως άπλετο φως.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Οι αποκαλύψεις για τις συνοµιλίες του υπουργού Εθνικής Αµυνας, Πάνου Καµµένου, µε ισοβίτη θέτουν µείζον ζήτηµα λειτουργίας του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η κυβέρνηση επίσηµα θεωρεί την απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή συµπεριφορά ως απόλυτα φυσιολογική και νόµιµη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η εµπλοκή του κ. Καµµένου στην παρούσα υπόθεση δηµιουργεί µείζονα θεσµικά, νοµικά και ηθικά θέµατα. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις τόσο στη ∆ικαιοσύνη όσο και στη Βουλή.

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η ∆ικαιοσύνη δεν χρειάζεται ενδιάµεσους για να κάνει τη δουλειά της. Υπάρχουν σαφή και ευδιάκριτα όρια ανάµεσα στην πολιτική και τη δικαστική εξουσία, που οφείλουν να µην παραβιάζονται. Είναι πολύ σηµαντικό να γνωρίζουν όλοι τα όριά τους, γιατί διαφορετικά ο ορισµός της ευνοµούµενης Πολιτείας τίθεται σε αµφισβήτηση.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η ∆ικαιοσύνη πρέπει να επιληφθεί και να ερευνήσει τις κινήσεις και τις παρεµβάσεις του υπουργού Εθνικής Αµυνας, Πάνου Καµµένου. Πώς είναι δυνατόν ένας υπουργός, χωρίς συγκεκριµένη αρµοδιότητα, να κάνει τον «µεσάζοντα» και να µεταφέρει µηνύµατα µεταξύ ενός ισοβίτη και της ∆ικαιοσύνης; Εγώ, ως υπουργός Ναυτιλίας, που επί των ηµερών µου έγινε η σύλληψη του συγκεκριµένου κατηγορουµένου, δεν ζήτησα ποτέ στοιχεία από τη δικογραφία. Το θέµα ήταν να αποδοθεί η δικαιοσύνη στη συγκεκριµένη περίπτωση. Εγώ ποτέ δεν είχα κάνει παρέµβαση. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία από τη ∆ικαιοσύνη για την ανάµειξη του υπουργού.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η ∆ικαιοσύνη δεν χρειάζεται ούτε καθοδήγηση ούτε υποβοήθηση. Αυτό ισχύει για κάθε πολίτη και, πολύ περισσότερο, για όσους φέρουν το αξίωµα του υπουργού. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται το Σύνταγµα. Φαίνεται, όµως, ότι δεν αντιλαµβάνεται και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Αδιανόητη η παρέµβαση στη ∆ικαιοσύνη και η συνοµιλία µε ισοβίτη του υπουργού Εθνικής Αµυνας. Απαράδεκτη, επίσης, η κάλυψη που παρέχει ο καθ’ ύλην αρµόδιος υπουργός ∆ικαιοσύνης. Η διάκριση των εξουσιών είναι η ασπίδα της ∆ηµοκρατίας. Σκοτεινά σχέδια χειραγώγησης της ∆ικαιοσύνης θα αποτύχουν και θα καταδικαστούν από τον ελληνικό λαό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η Ν.∆., τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, έχει θέσει σαφή ερωτήµατα που εγείρονται για τη συγκεκριµένη ποινική υπόθεση µεγάλου δηµοσίου ενδιαφέροντος. Αλλα παραµένουν αναπάντητα, ενώ σε άλλα οι απαντήσεις δεν είναι επαρκείς. Οι πολίτες, ωστόσο, απαιτούν άµεσα ξεκάθαρες απαντήσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΛΚΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Είναι πρωτόγνωρο και ασυνήθιστο για τα πολιτικά ήθη το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αµυνας συνοµολόγησε την τηλεφωνική του επικοινωνία µε καταδικασθέντα σε ισόβια, κατά παράβαση του θεσµικού του ρόλου. Η παρέµβαση του υπουργού στη ∆ικαιοσύνη µε εξωθεσµικές ενέργειες συνιστά πλήγµα για τη ∆ηµοκρατία και οι πολίτες απαιτούν άµεσα σαφείς απαντήσεις. H πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης προϋποθέτει την παραίτηση του υπουργού.

ΑΝΝΑ-Μ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η εµπλοκή του κ. Καµµένου -εφόσον αποδειχθείστην υπόθεση του καταδικασθέντος σε ισόβια κάθειρξη για εµπορία ναρκωτικών κ. Γιαννουσάκη αποτελεί αδιανόητο ατόπηµα, που δεν µπορεί να γίνει ανεκτό από κανέναν δηµοκρατικό πολίτη και ασφαλώς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγµή είναι αντιµέτωπη µε σοβαρές καταγγελίες, έχει ανακύψει πολιτικό ζήτηµα και οφείλει να το διερευνήσει σε βάθος. Πρώτο βήµα είναι να απαντηθούν τα ερωτήµατά µας στη Βουλή και στη συνέχεια, εάν προκύψει ανάγκη, να προχωρήσουµε τη διερεύνηση µε τα διαθέσιµα µέσα.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η πρωτοφανής και αδιανόητη παρέµβαση του κ. Καµµένου στη ∆ικαιοσύνη δεν είναι µία ακόµα «στραβή». Πρόκειται για µείζον πολιτικό ζήτηµα, για το οποίο ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του αργά ή γρήγορα θα απολογηθούν στη Βουλή. Και άλλωστε µια κυβέρνηση που οι υπουργοί της κάνουν τον µεσάζοντα σε ισοβίτες δεν αξίζει στις Ελληνίδες και τους Ελληνες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Στον βωµό της πολιτικής και εκλογικής επιβίωσης χρησιµοποιούνται αθέµιτα µέσα και παρασκηνιακές µέθοδοι, σε ένα παιχνίδι εξουσίας και συναλλαγής που δεν έχει την παραµικρή σχέση µε τα πραγµατικά προβλήµατα της κοινωνίας και της χώρας. Επιθυµεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια ή θα προτιµήσουν να «κουκουλώσουν» το θέµα και να «πετάξουν την µπάλα στην κερκίδα»;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η παραδοχή από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Αµυνας της εµπλοκής του σε διάλογο µε καταδικασθέντες για υποθέσεις εµπορίας ναρκωτικών αποτελεί από µόνη της ένα µεγάλο πολιτικό και ηθικό ζήτηµα. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η αντιθεσµική παρέµβαση στη διαδικασία απονοµής της δικαιοσύνης ενός υπουργού θα ήταν αρκετή για να συµβούν τρία πράγµατα: Αποποµπή του από την κυβέρνηση. Πειστικές απαντήσεις από τον αρµόδιο υπουργό ∆ικαιοσύνης για τους λόγους που επέτρεψε µια τέτοια παρέµβαση. Αµεση δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Το γεγονός ότι τίποτα από αυτά δεν συµβαίνει αποδεικνύει ότι ο επικίνδυνος κατήφορος της κρίσης έχει αγγίξει για τα καλά τη δηµοκρατική λειτουργία της χώρας.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η πιθανή άµεση ή έµµεση εµπλοκή µέσω τηλεφωνικών συνοµιλιών -όπως αναφέρουν πολλά δηµοσιεύµατατου υπουργού Αµυνας, Π. Καµµένου, µε ισοβίτη για την υπόθεση του «Noor-1» αποτελεί µείζον πολιτικό και θεσµικό ζήτηµα. Τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να φωτίσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης αυτής, δίνοντας ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ

Το κυβερνητικό µόρφωµα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν εδράζεται µόνο στον εθνολαϊκισµό. Είναι εκτεθειµένο και σε µείζονα ζητήµατα πολιτικής και ηθικής τάξης. Μετά την κυριαρχία του ακραίου κυνισµού και αµοραλισµού, το αποκαλούµενο «πλεονέκτηµα της Αριστεράς» έγινε φύλλο και φτερό. Η αποκάλυψη ότι ο υπουργός Αµυνας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες µε έναν φυλακισµένο για διακίνηση ηρωίνης ισοβίτη αντικειµενικά θέτει ζήτηµα πολιτικής νοµιµοποίησης του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήµατος. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αποπέµψει τον υπουργό Αµυνας. Η οποιαδήποτε ανοχή θα συνιστά συνενοχή απέναντι σε µια παντελώς ανάρµοστη πράξη. Ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, Πάνος Καµµένος, αποδεικνύεται ένα επικίνδυνο καρκινικό κύτταρο. Η αφαίρεσή του επιβάλλεται εδώ και τώρα.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ

Η συµπεριφορά του κ. Καµµένου έπαψε να είναι γραφική. Είναι πλέον αντιθεσµική και επικίνδυνη. Η φερόµενη επικοινωνία του υπουργού µε ισοβίτη κρατούµενο στις φυλακές συνιστά ωµή και αδιανόητη παρέµβαση της κυβέρνησης στο έργο της ∆ικαιοσύνης. Είναι πρωτοφανές σε µια ευνοµούµενη πολιτεία υπουργός να εµπλέκεται σε ποινική υπόθεση, να παραδέχεται την ανάµειξή του και να µην υφίσταται τις συνέπειες. Πέρα από σοβαρότατο πολιτικό ζήτηµα, ανακύπτει ζήτηµα λειτουργίας των θεσµών. Η συνταγµατική αρχή της διάκρισης των εξουσιών ως µηχανισµός εξισορρόπησης και ελέγχου της κρατικής εξουσίας παραβιάζεται κατάφωρα. Τη στιγµή που το θεσµικό κύρος της ∆ικαιοσύνης έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, τόσο ο κ. Καµµένος όσο και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Είναι να απορεί κανείς ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση, αριστερή µάλιστα, στηρίζεται, υποστηρίζεται και υπάρχει στηριζόµενη σε µια τέτοια περίπτωση, σαν του Πάνου Καµµένου. Σε καµία χώρα του κόσµου υπουργός Εθνικής Αµυνας δεν µιλάει στο τηλέφωνο µε έναν ισοβίτη στη φυλακή. Είναι ντροπή µας, όλων, και της χώρας, όχι µόνο του Τσίπρα, όχι µόνο του Καµµένου, όλων µας!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Πριν από χρόνια µεσουρανούσε στα σινεµά η ταινία «O µάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της». Σήµερα παρακολουθούµε το σίριαλ «Ο υπουργός, ο ισοβίτης και… οι ύποπτες συνοµιλίες τους». Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να συνειδητοποιήσουν και οι πλέον αφελείς ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρεµβαίνουν στο έργο της ∆ικαιοσύνης απροκάλυπτα και ενάντια σε κάθε διάκριση εξουσιών; Ο κ. Καµµένος είναι γνωστός για το πολιτικό του ήθος. Κάποιος πρέπει να τον σταµατήσει, γιατί βλάπτει τη ∆ηµοκρατία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ

Είµαστε ενώπιον ενός πρωτοφανούς περιστατικού: Κορυφαίοι υπουργοί οµολογούν ανερυθρίαστα ότι ανταλλάσσουν τηλέφωνα και συνοµιλούν µε κατάδικους για υποθέσεις ναρκωτικών στον Κορυδαλλό! Εδώ δεν έχουµε να κάνουµε µε θεσµικό ατόπηµα, ούτε τίθεται ζήτηµα ιδιόρρυθµης συµπεριφοράς του κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα. Πρόκειται για κατάχρηση του θεσµικού τους ρόλου και ωµή παρέµβαση στο έργο της ∆ι- καιοσύνης. Επιπλέον, η αντιθεσµική αυτή συµπεριφορά δηµιουργεί εύλογα ερωτηµατικά συνολικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας είναι προσωπικά υπόλογος στον ελληνικό λαό. Αντί λοιπόν να σπεύδει να παρέχει για πολλοστή φορά κάλυψη στον κ. Καµµένο διά του κυβερνητικού εκπροσώπου του, όφειλε να τον έχει αποπέµψει από την κυβέρνησή του χθες.

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ

Μετά τα πανηγύρια της κυβέρνησης για την καθυστερηµένη επίτευξη -µε επαχθείς όρους για τη χώρα και τους πολίτεςσυµφωνίας µε τους δανειστές, ήχησαν τα... νταούλια από τα τελευταία κατορθώµατα του υπουργού Αµυνας, κ. Καµµένου. Παραδέχτηκε χωρίς αιδώ την επικοινωνία του µε ισοβίτη κρατούµενο σε σωφρονιστικό κατάστηµα για δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Καµµένος αναδεικνύεται επάξια «πρωταθλητής» σε εξωθεσµικές παρεµβάσεις, µε την κάλυψη µελών της κυβέρνησης. Στο νέο επεισόδιο του έργου «∆ιάκριση εξουσιών ώρα µηδέν», το κρίσιµο ζήτηµα είναι η σιωπή του λαλίστατου κατά τα λοιπά πρωθυπουργού, που εµφανίζεται ανήµπορος να τον ελέγξει. Τι είναι αυτό που εµποδίζει τον κ. Τσίπρα να πράξει το αυτονόητο; Γιατί δεν τον αποµακρύνει άµεσα από το ευαίσθητο πόστο του υπουργείου Αµυνας; Εκτός εάν, πλέον, η «ώσµωση» του ΣΥΡΙΖΑ µε τους ΑΝ.ΕΛ. -βασισµένη σε δεσµούς συνενοχήςέχει αποκτήσει µη αναστρέψιµη πορεία, θέτοντας σε κίνδυνο θεµελιακές αξίες του κοινοβουλευτικού µας βίου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ K.O. ΤΗΣ ΔΗΣΥ

Η οµολογηµένη πλέον επικοινωνία του κ. Καµµένου µε ισοβίτη για υποθέσεις ναρκωτικών αποτελεί µείζον ζήτηµα θεσµικής φύσεως. Το ίδιο και η βεβιασµένη απόπειρα του υπουργού ∆ικαιοσύνης να καλύψει το θέµα, προσπαθώντας να το κρύψει πίσω από τυπολατρικά φύλλα συκής. Τα ερωτήµατα επικρέµανται πάνω από την κυβέρνηση και ζητούν άµεση απάντηση. Μπορεί ο υπουργός Αµυνας να τηλεφωνεί στις φυλακές; Σε ποιον θα επιρρίψει αυτή τη φορά την ευθύνη ο κ. Καµµένος; Και, κυρίως, γνώριζε ο πρωθυπουργός τις ενέργειες του υπουργού και συνεταίρου του; Φοβάµαι ότι η υπόθεση αυτή θα οδηγήσει σε σειρά αποκαλύψεων, αφήνοντας για άλλη µία φορά έκθετη την κυβέρνηση.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Ποτέ δεν έχει καταγραφεί στα πολιτικά µας χρονικά διαπιστωµένη και οµολογηµένη συνοµιλία εν ενεργεία υπουργού µε φυλακισµένο για ναρκωτικά ισοβίτη, όπως αυτή του Πάνου Καµµένου µε τον Γιαννουσάκη. Στις συνοµιλίες που διέρρευσαν στον Τύπο φέρεται ο υπουργός να πιέζει τον ισοβίτη να προχωρήσει σε ενοχοποιητική κατάθεση εις βάρος επιχειρηµατία, µε αντάλλαγµα αυτός (ο έγκλειστος ισοβίτης) να έχει ευνοϊκή δικαστική αντιµετώπιση. Το ανησυχητικό σε αυτή την περίπτωση είναι η οµπρέλα ανοχής και κάλυψης που του παρέχει ο αρµόδιος υπουργός ∆ικαιοσύνης και βεβαίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος δίνει έτσι τη δυνατότητα στον υπουργό και συγκυβερνήτη του να αποθρασύνεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Κάθε απόπειρα εξωθεσµικής παρέµβασης στο έργο της ∆ικαιοσύνης συνιστά απαράδεκτη ενέργεια για τα δεδοµένα µιας κοινοβουλευτικής ∆ηµοκρατίας δυτικού τύπου. Η ∆ικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστη να επιτελεί το καθήκον της και αυτό είναι βασική αρχή για τη λειτουργία ενός κράτος ∆ικαίου.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Σε οποιαδήποτε κανονική χώρα, υπουργός ο οποίος θα είχε λειτουργήσει µε αυτόν τον εξωφρενικά εξωθεσµικό τρόπο θα είχε παραιτηθεί ή αποπεµφθεί από τον πρωθυπουργό. Στο ιδιότυπο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθεστώς, όµως, ο κ. Καµµένος, όχι µόνο µπορεί να κάνει ό,τι θέλει -να κυκλοφορεί µε στολές παραλλαγής, να οδηγεί στρατιωτικά αεροπορικά µέσα, να επικοινωνεί µε ισοβίτες-, αλλά και τυγχάνει της πλήρους κάλυψης του πρωθυπουργού, του αρµόδιου υπουργού και του συνόλου της κυβέρνησης.

ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Το να µιλήσει ο κ. Καµµένος µε τον κρατούµενο δεν αποτελεί έγκληµα. Αν, όµως, ο υπουργός ζήτησε από τον κρατούµενο να ψευδοµαρτυρήσει, να υπερασπιστεί ή να µαρτυρήσει εις βάρος επιχειρηµατία ή οποιουδήποτε άλλου, αυτό είναι βαρύτατο αδίκηµα, πρέπει να το εντοπίσει η ∆ικαιοσύνη µετά από διερεύνηση και, αν έχει συµβεί, ένας τέτοιος υπουργός δεν µπορεί να παραµένει στην κυβέρνηση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Ολο αυτό είναι κίνδυνος για τη ∆ηµοκρατία. Η ∆ικαιοσύνη είναι το καταφύγιο του αδυνάµου και ως πολιτικό σύστηµα οφείλουµε να προστατεύσουµε την ανεξαρτησία της, µε κάθε τρόπο. Ο κύριος Τσίπρας θα έπρεπε ήδη να έχει αντικαταστήσει τον κύριο Καµµένο! Αυτό, βέβαια, έχει να κάνει µε τις δικές τους ισορροπίες και αντιλαµβάνοµαι ότι είναι ένα κυβερνητικό σχήµα που δεν έχει και πολλά κοινά σηµεία, µε εξαίρεση ΕΝΑ: την καρέκλα και την εξουσία. Αυτά είναι που φέρνουν τόσο κοντά Τσίπρα και Καµµένο, µε τους βουλευτές να στηρίζουν τα πάντα, ακόµα και αυτά που δεν έχουν καµία σχέση µε την κοινή λογική.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Αναρωτιόµαστε µε ποιο δικαίωµα ο υπουργός Αµυνας µπορεί να εµφανίζεται να χτυπά τηλέφωνα στη φυλακή και να µιλά µε ισοβίτες µε σκοπό να κινήσει, κατά πώς θέλει ο ίδιος, συγκεκριµένη ποινική υπόθεση µεγάλου δηµοσίου ενδιαφέροντος. Τι είναι ο κ. Καµµένος; Είναι κάποιος νταραβεριτζής των φυλακών; ∆εν έχει κανένα δικαίωµα οποιοσδήποτε υπουργός, όχι µόνο ο υπουργός ∆ικαιοσύνης ή ο υπουργός Αµυνας, κατά παρέκκλιση κάθε διαδικασίας να επικοινωνεί µε έγκλειστους ισοβίτες, ζητώντας τους το ένα ή το άλλο. Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει και περιµένω την παρέµβαση της ∆ικαιοσύνης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Ο κύριος Καµµένος, ως υπουργός Εθνικής Αµυνας της χώρας και σηµαντικό µέλος της κυβέρνησης, υποχρεούται να απαντήσει στα όσα αναφέρει για αυτόν το επίµαχο δηµοσίευµα. Γιατί δεν παρέχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις; Συνοµίλησε όντως µε τον καταδικασµένο σε ισόβια κάθειρξη Μάκη Γιαννουσάκη; Αν πράγµατι επικοινώνησε µε οποιονδήποτε τρόπο µε τον κύριο Γιαννουσάκη, ποιο είναι το ακριβές περιεχόµενο της συνοµιλίας τους; ∆εν συγχωρείται καµία παρέµβαση στο έργο της ∆ικαιοσύνης. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει µια τέτοια παρέµβαση, τότε δηµιουργείται όχι µόνο ζήτηµα παραίτησης, αλλά και ποινικής ευθύνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Παράδοξο, παράλογο και άνευ προηγουµένου ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα και υπουργός Εθνικής Αµυνας, κ. Πάνος Καµµένος, να συνοµιλεί µε ισοβίτη. Ακόµη πιο λυπηρή, όµως, είναι η συγκάλυψη του γεγονότος από τον αρµόδιο υπουργό ∆ικαιοσύνης, κ. Κοντονή, στη Βουλή. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις, να αποδώσει ευθύνες και να σταµατήσει να υποτιµά τη νοηµοσύνη των Ελλήνων. Οι θεσµοί πρέπει και οφείλουν να λειτουργούν χωρίς πολιτικούς παρεµβατισµούς.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ

∆εν έχω αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας να έχει αναβαθµίσει έτι περαιτέρω τον κ. Καµµένο σε υπουργό ∆ικαιοσύνης! Υπάρχει θεσµοθετηµένη διαδικασία για καταθέσεις τέτοιου είδους, που δεν µπορεί να αγνοήσει ούτε ο υπουργός ∆ικαιοσύνης. Είναι άηθες ο υπουργός Αµύνης να δίνει εντολή σε αρχιφύλακα των Φυλακών Αυλώνα για να διευκολύνει, νύχτα, την κατάθεση βαρυποινίτη σε εισαγγελέα Πειραιώς. Η σκοτεινή υπόθεση «Noor-1» δεν µπορεί να χρησιµοποιείται για πολιτικά παιχνίδια. Ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή εµπλοκή του υπουργού Εθνικής Αµυνας σε υπόθεση µεταφοράς ηρωίνης.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ

Ο υπουργός που το πρωί παίρνει το στρατιωτικό ελικόπτερο για να πάει στο γραφείο του, το µεσηµέρι µιλάει µε ισοβίτες στο κινητό, το απόγευµα ποστάρει φαλλούς στον προσωπικό του λογαριασµό και ρίχνει τις ευθύνες στο ανήλικο παιδί του και τα µεσάνυχτα γλεντάει µε την υπόκρουση της µπάντας του Στρατού είναι η επιτοµή της πολιτικής χυδαιότητας. Ο πρωθυπουργός που τον επέλεξε ως συγκυβερνήτη, τον διόρισε επικεφαλής ενός από τα πλέον νευραλγικά υπουργεία της χώρας, φωτογραφίζεται µαζί του µε στρατιωτικές στολές για τις ανάγκες του ίδιου λογαριασµού στα social media και τον διατηρεί στη θέση του µετά από όλα αυτά, είναι η επιτοµή του καιροσκοπισµού και του αυτοεξευτελισµού. Το «ηθικό πλεονέκτηµα» της Αριστεράς βούλιαξε στον βάλτο του λαϊκισµού και του τυχοδιωκτισµού. Η Ελλάδα αξίζει πολύ περισσότερα. Οι πολίτες δεν περιµένουν άλλο. Αυτός ο θίασος πρέπει να φύγει τώρα. Η επόµενη ηµέρα απαιτεί σοβαρότητα, αξιοκρατία, εθνική συνεννόηση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ

Ο κ. Καµµένος είναι γνωστός ως καθ’ έξιν υβριστής, συκοφάντης και δολοπλόκος. Με την τελευταία του, όµως, πράξη ξεπέρασε ακόµα και τον ίδιο του τον εαυτό, προκαλώντας τη ∆ικαιοσύνη και τους δηµοκρατικούς θεσµούς. ∆εν πρέπει να υπάρξει καµία ανοχή πλέον σε αυτό το φαινόµενο και καλούνται να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Το πρόβληµα βέβαια δεν είναι ο κ. Καµµένος, µε τα όσα λέει και κάνει, αλλά ο κ. Τσίπρας, που τον έχει υπουργό, και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που τον ανέχεται.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Το πρώτο θύµα των κυβερνητικών επεµβάσεων είναι η εµπιστοσύνη στη ∆ικαιοσύνη. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να συνοµιλεί ο αρχηγός του συγκυβερνώντος κόµµατος και υπουργός Αµυνας µε ισοβίτη για υπόθεση ναρκωτικών. Μπορεί αυτά να τα βλέπουµε σε ταινίες, αλλά δεν φανταζόµασταν ότι θα τα βλέπαµε και στην ελληνική πραγµατικότητα. ∆εν ξέρω κατά πόσο αισθάνεται άνετα η κυβέρνηση µε αυτές τις αποκαλύψεις -απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει πρόβληµα-, όµως εξηγήσεις πρέπει να δοθούν και καλό θα είναι να δοθούν και στη Βουλή. Τέτοιες παρεµβάσεις, που µπορεί να ρίχνουν σκιές στην εµπιστοσύνη προς την ελληνική ∆ικαιοσύνη, είναι επικίνδυνες και ανεπίτρεπτες.