ΔΗΣΥ: «Ναι» του συνεδρίου στο σχέδιο για τη νέα Κεντροαριστερά
Εγκρίθηκαν από τους συνέδρους της ΔΗ.ΣΥ, τα κείμενα της πολιτικής διακήρυξης, του προγραμματικού πλαισίου, ο οδικός χάρτης για το νέο φορέα και το νέο σύμβολο
Με την δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά, τη έγκριση του κειμένου της πολιτικής διακήρυξης και του προγραμματικού πλαισίου, αλλά και του νέου συμβόλου του συμμαχικού σχήματος, ολοκληρώθηκε το πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Οι εισηγήσεις που εγκρίθηκαν αφορούν τη Διακήρυξη, το «Πρόγραμμα Ελλάδα», αλλά και τον οδικό χάρτη, μέχρι την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς και το σχέδιο για την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ. Η τελευταία έχει να κάνει με την οργανωτική δομή του σχήματος, μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα, τα αποκεντρωμένα όργανα (περιφερειακά, νομαρχιακά και δημοτικά), αλλά και τη συγκρότηση ενός Κεντρικού Συμβουλίου που θα αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο της Συμπαράταξης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης, στο Κεντρικό Συμβούλιο θα μετέχουν η/ο Επικεφαλής, όλοι οι Πρόεδροι των κομμάτων /φορέων, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς και 50 εκπρόσωποι των κομμάτων /φορέων κατ’ αναλογία της εκπροσώπησης τους στο Συνέδριο.
Η επιλογή των 50 μελών θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, με απόφαση των κομμάτων - κινήσεων της ΔΗΣΥ, είτε μέσω εκλογής από εσωτερικές διαδικασίες των κομμάτων, είτε μέσω ορισμού από αυτά.
Το σώμα των συνέδρων ενέκρινε και το νέο σύμβολο του συμμαχικού σχήματος.
Είναι επηρεασμένο από το έργο «Τα Ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη και απεικονίζει πέντε προφίλ προσώπων, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα πρόσωπα υποδηλώνουν την προσπάθεια που διεξήχθη όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να έρθουν κοντά άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές.
Συμβολίζουν επίσης, τη Δημοκρατία, την Ενότητα και την Ισότητα.
Γεννηματά: «Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε»
«Ε,ναι,λοιπόν, επιστρέψαμε!». Με αυτή τη φράση άρχισε την ομιλία της στο κλείσιμο του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η επικεφαλής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Στη συνέχεια έδωσε πολλά συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν και, όπως είπε, είναι πολλοί για να πραγματοποιηθεί αυτό το Συνέδριο.
«Είμαστε ενωμένοι και όλοι μαζί μπορούμε, με τη δέσμευση για σκληρή δουλειά», είναι το ηχηρό μήνυμα του Συνεδρίου, είπε και υπογράμμισε πως «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι άθροισμα πολέμαρχων, αλλά κίνημα λαού και ως τέτοιο μπορεί να υπάρξει και να τραβήξει μπροστά».
Η κ. Γεννηματά επανέλαβε την πρόταση για εθνική συνεννόηση, συνεννόηση των κομμάτων γύρω από μια εθνική γραμμή.
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι έδειξε ένα «πρωτοφανές δείγμα καθεστωτικής αντίληψης», όταν μίλησε για "θεσμικό εμπόδιο", αναφερόμενος σε απόφαση της δικαιοσύνης, επειδή διαφωνεί, και τόνισε πως η ΔΗΣΥ θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της Δημοκρατίας, που, όπως είπε, έχουν «κλονιστεί».
Παρατήρησε ότι η ΔΗΣΥ δέχεται «επιθέσεις φιλίας» από παντού, διότι όλοι αναγνωρίζουν την άνοδο της και δήλωσε κατηγορηματικά: «Μέρος της λύσης θα γίνουμε. Δεν πρόκειται, όμως, να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός».
Μίλησε για «απίστευτο κατήφορο» όσων επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ με σκανδαλολογία και ξεκαθάρισε πως η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι «διαφάνεια για τους πάντες και παντού».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η «επίθεση σκανδαλολογίας» δεν γίνεται τυχαία, παράλληλα με το συνέδριο της ΔΗΣΥ, και ειδικότερα σε ότι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, δήλωσε τα εξής: «Επιθέσεις στον πρωθυπουργό που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θωράκισε τη χώρα, δεν πιάνουν. Θα πάρουν την περιφρόνηση που τούς αξίζει, ματαιοπονούν».
«Προχωράμε με σταθερά βήματα στη δημιουργία του ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης» τόνισε, ενώ έκανε μια ιστορική ανανδρομή, λέγοντας ότι «η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε αρχικά από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία. Μετά το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών και τη λαϊκή επικύρωση της πρωτοβουλίας πήρα τη νέα πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση και περαιτέρω διεύρυνση με ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις του χώρου. Ανταποκρίθηκε στη συνέχεια το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και η ΕΔΕΜ. Η ανταπόκριση συνεχίζεται. Προχωρήσαμε στο Συνέδριο μας και προσδιορίσαμε τα επόμενα βήματα.
«Στην εισαγωγική μου ομιλία κατέθεσα μια ολοκληρωμένη πρόταση» τόνισε η Φώφη Γεννηματά. «Τέθηκε ο οδικός χάρτης και θεσμικές εγγυήσεις που δεν επιτρέπουν ούτε καχυποψίες, ούτε δυσπιστίες. Όλα θα λήξουν δημοκρατικά έως το τέλος του χρόνου».
«Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, όμως για τη Δημοκρατική Παράταξη μετρά θετικά» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας. Ξανασυναντιόμαστε με τον κόσμο της Παράταξής μας. Σας καλώ όλους να ξεκινήσουμε ένα οδοιπορικό στην κοινωνία. Να πείσουμε για τις θέσεις και τις προθέσεις μας. Για τη Νέα Αλλαγή. Για τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος και μόνο εμείς μπορούμε να τις πετύχουμε».
«Η Νέα Γενιά, στην Παράταξη μας, έχει ήδη πάρει τη σκυτάλη από τις γενιές του Αντιδικτατορικού αγώνα, της Αλλαγής, του εκσυγχρονισμού και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη Νέα Αλλαγή που οραματιζόμαστε» σημείωσε στη συνέχεια, ενώ έκλεισε τη δευτερολογία της λέγοντας τα εξής: «Κοιτάμε μπροστά. Ενώνουμε, αλλάζουμε, προχωράμε. Την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε δεν θα την προδώσω ποτέ».
Στις σημερινές εργασίες του συνεδρίου μίλησε ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής αποδέχτηκε την πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά να παραστεί στο συνέδριο, συμφωνώντας ταυτόχρονα με τον οδικό χάρτη που πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διαγραφεί από την Ώρα Αποφάσεων, την πολιτική κίνηση που είχε συγκροτήσει μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη.
Ο πρώην υπουργός από το βήμα του συνεδρίου είπε ότι «είμαι εδώ γιατί έχω βάλει την υπογραφή μου σε ταυτόσημες αποφάσεις της Ώρας Αποφάσεων». «Δεν είμαστε περαστικοί από την προοδευτική παράταξη. Υπηρετήσαμε από 18 χρονών και από διάφορες θέσεις και αξιώματα», τόνισε στη συνέχεια.
Και κατέληξε: «η εισήγησή μου στους ανθρώπους, τα μέλη και τους φίλους της "Ώρας Αποφάσεων" θα είναι θετική για τη συμμετοχή στις διαδικασίες ίδρυσης της νέας προοδευτικής παράταξης. Θα είναι θετική η εισήγησή μου να δώσουμε τη μάχη των απόψεων, μέσα από τη δημιουργία της νέας παράταξης. Όσο για τα άλλα αξιόλογα ιδρυτικά μέλη της "Ώρας", τον Γιάννη, την 'Αννα και τον Γιώργο, θα πω ότι προσωπικά δεν με αποπροσανατολίζει, που προς το παρόν διαφωνήσαμε, ούτε πρόκειται να σταθώ στην ιδιότυπη "διαγραφή" μου με μνησικακία. Προσωπικά, θα επιμείνω να υπηρετώ το κεντρικό μήνυμα της ενότητας που συνειδητά ήθελα να εκπέμψω με την απόφασή μου να δημιουργήσω μαζί τους την "Ώρα", παρά τις γνωστές διαφορετικές μας πορείες, αλλά και σημερινές αποκλίνουσες απόψεις. Αυτό το ίδιο μήνυμα ενότητας, άλλωστε, ήρθα και σήμερα εδώ για να υπηρετήσω».
Αναφορικά με την έως τώρα πορεία του συνεδρίου, τα ηγετικά κλιμάκια της συμπαράταξης, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, εμφανίζονται ικανοποιημένα. Εκτιμούν ότι το τριήμερο συνέδριο θα αποτελέσει αφετηρία της πολιτικής και οργανωτικής ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η φράση που χρησιμοποίησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, τους οποίους επισκέφθηκε στο κέντρο τύπου που λειτουργεί στο συνέδριο. «Δεν επιστρέφουμε, επιστρέψαμε» είπε με έμφμαση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή της για το κλίμα ενότητας που επικράτησε στις εργασείες του συνεδρίου, ενω επιβεβαίωσε ότι ο προγραμματισμός παραμένει ώς έχει, σύμφωνα με τον οποίο, πριν την εκλογή ηγεσίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Οι ομιλίες την τρίτη ημέρα
Για συνέδριο ιστορικού χαρακτήρα έκανε λόγο στην ομιλία του, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας και προσθεσε: «Το Σχέδιο Ελλάδα που παρουσιάζουμε είναι η πιο συγκροτημένη επεξεργασία σε σχέση με όσα έχουν παρουσιάσει τα υπόλοιπα κόμματα».
«Αν ο λαός μας δώσει εντολή να είμαστε μέρος της λύσης θα είμαστε μέρος της λύσης», είπε με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται περί μετεκλογικών συνεργασιών. «Εμείς ας φύγουμε από εδώ με μια απόφαση. Ότι αν τον μισό χρόνο που καταναλώνουμε για να αναρωτιόμαστε με ποιον θα συνεργαστούμε, τον αφιερώσουμε στην ενίσχυση της παράταξης, σύντομα θα διαπιστώσουν όλοι ότι δεν θα υπάρχει λόγος να τίθεται καν αυτό το ερώτημα.
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συνεχίσει την πορεία της, δεν είμαστε συμπληρωματική δύναμη, δεν είμαστε ο μικρός εταίρος, επιδιώκουμε αλλαγή πολιτικών συσχετισμών για να μπορέσουμε να θέσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Μπουλμπασάκος και πρόσθεσε: «Οι πολίτες να μην ανησυχούν, η χώρα θα κυβερνηθεί, υπάρχουν λύσεις και η Συμπαράταξη δεν θα βάλει στο ζύγι το μικροκομματικό συμφέρον με την εθνική ευθύνη».
Η δεξιά είναι διαχρονικός αντίπαλος και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί το "ανάχωμα" στη Νέα Δημοκρατία, είπε η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατά τη ομιλία της της, την Κυριακή, στο συνέδριο της ΔΗΣΥ. Κατήγγειλε ότι υπάρχει "σχέδιο Μαδουροποίησης" της ελληνικής κοινωνίας και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να επιτρέψει την υλοποίηση του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το διαζύγιο είναι οριστικό γιατί στις τάξεις του υπάρχουν "εθνικολαϊκιστές".
«Έχουμε υποχρέωση να αποκαταστήσουμε μια ιστορική αδικία σε βάρος της παράταξης μας, η οποία παρά το ότι έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία το 2009-2010 και μετά, έγινε αποδιοπομπαίος τράγος», είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως αν γίνει δεκτή από το 2010 η πρόταση της εθνικής συνεννόησης θα είχε ακολουθήσει και η Ελλάδα την πορεία των άλλων χωρών που μπήκαν σε μνημόνια και βγήκαν από αυτά, ενώ η χώρα μας είναι ακόμα σε μνημόνιο.
Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωσε ότι «δεν είμαστε η πολύφερνη νύφη που θα συμπληρώσει τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά η πολιτική δύναμη που θα ασκήσει τις πρέπουσες επιλογές για έξοδο της χώρας από την κρίση.
«Η κρίση είναι μια μοναδική ευκαιρία να το πάρουμε αλλιώς», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, κάνοντας λόγο για μια επανάσταση, όπου κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα θα είναι μέρος ενός νέου πολιτικού αφηγήματος.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή μας», είπε ο κ Γερουλάνος και σημείωσε: «Ακόμα εκπροσωπούμε το όραμα για έναν Έλληνα ελεύθερο. Αφήστε τους τεχνητούς διαχωρισμούς για να πετύχουμε την ενότητα.
«Πρέπει να προχωρήσουμε στην επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης που θα εκφράσει όλους τους πολίτες. Από το προοδευτικό κέντρο, μέχρι την κεντροαριστερά και την πολιτική οικολογία. Με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων και σχηματισμών. Μια οργανωτική μετεξέλιξη, χωρίς καμία ιδεολογική μετάλλαξη. Να δημιουργήσουμε το νέο κόμμα της Δημοκρατικής Παράταξης, που θα διεκδικήσει τη 2η θέση στις επόμενες εκλογές». Αυτό υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι θα διεκδικεί μια νέα κοινωνική συμφωνία «με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας που δημιουργούν θέσεις εργασίας και τους σημερινούς μη προνομιούχους».
«Ο χώρος που εκπροσωπούμε χρειάζεται ριζική πολιτική και προγραμματική ανανέωση» είπε ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Μιχάλης Χάλαρης. «Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μια προωθημένη πρόταση και συμφωνούμε. Αλλά όσοι έρθουν θα πρέπει να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση» σημείωσε στη συνέχεια.
«Τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα, δηλαδή αν θα είναι πολυκομματικό ή ενιαίος, θα τα αποφασίσουν τα ίδια τα κόμματα» είπε το μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, προσθέτοντας ότι «στο νέο αυτό εγχείρημα θέλουμε όλες τις κομματικές πολιτικές δυνάμεις να το πιστέψουν και να το στηρίξουν». «Το εγχείρημα θα προχωρήσει μόνο με Συμμετοχική Δημοκρατία και με προσεκτικά βήματα» συμπλήρωσε. Τέλος, είπε ότι το δικαίωμα και το ηθικό ανάστημα να αποφασιστεί η διάλυση του ΠΑΣΟΚ την έχει μόνο η κομματική και κοινωνική του βάση.
«Πρέπει να πιστοποιήσουμε την ειλικρίνεια λόγων και έργων» είπε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης και πρόσθεσε: «Αν αποτύχουμε και τώρα, πλέον, δεν υπάρχει άλλη ελπίδα να επανακάμψουμε». «Με το συνέδριο στείλαμε ισχυρό μήνυμα ενότητας. Είναι η τελευταία ευκαιρία για να εκπροσωπηθούν τα χιλιάδες μέλη της Κεντροαριστεράς» είπε στη συνέχεια ο κ. Τσούκαλης.«Δεν υπηρετούμε κόμμα και πρόσωπα, αλλά ιδέες. Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τις ελπίδες», τόνισε.
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου
Κορυφαία στελέχη, βουλευτές και μέλη των κομμάτων και τον φορέων της ΔΗΣΥ, εκπρόσωποι επιμελητηριακών οργανώσεων, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι πήραν τον λόγο και κατέθεσαν τις προτάσεις τους πάνω στο προγραμματικό - πολιτικό πλαίσιο και το οδικό χάρτη μετεξέλιξης της παράταξης.
Τα δικά του μηνύματα έστειλε, από το βήμα του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ειναι σημαντικό ο χώρος να δείχνει μια σοβαρότητα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «απαιτείται ενιαία αφήγηση».
«Το τελευταιο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ πήρε απόφαση ότι ο νέςο χώρος θα πρέπει να διεκδικήσει το προοδευτικό κέντρο. Το ζητημα ειναι πολιτικο και αξιακο» συνέχισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν υπάρχει περιθώριο για παλιού τύπου μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις όπως επιδιώκει ανιστόρητα η ΝΔ. Ούτε για οικουμενικά σχήματα συμψηφισμού και ακινησίας. Η εντύπωση όμως ότι η θέση μας είναι ασαφής ή επαμφοτερίζουσα ωθεί κάποιους πολίτες του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου εκλογικά στη ΝΔ με την αιτιολογία ότι προέχει η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα πάντα σε βάρος της χώρας προκειμένου να πολώνει τις καταστάσεις», σημείωσε στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πυρά κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός ου ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος την κατηγόρησε ως "τη χειρότερη", κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ζήτησε από τα μέλη και τα στελέχη να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να "κλειδώσουν" αυτά στις βουλευτικές εκλογές και αν γίνεται να αυξηθούν.
Την ανάγκη να αναζητηθούν νέες συνεργασίες στην Ευρώπη σε προοδευτική κατεύθυνση επισήμανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης και τόνισε πως "χρειάζονται απλές, καθαρές και κατανοητές λύσεις", να ξέρει η Ελλάδα ότι μπορεί να ελπίζει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Διατύπωσε την απαίτηση από τους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για την ενότητα της παράταξης και να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για την αναγέννησης της, πέρα από το ζήτημα της δικαίωσης των διαδρομών τους.
Αιχμές σε βάρος πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που "παριστάνουν", όπως είπε το "νέο", λέγοντας πως αν θεωρούν "παλιό" τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι το "νέο" αυτοί που έγιναν "καρεκλοκένταυροι της εξουσίας", μέσα από το "παλιό", άφησε στην ομιλία του ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Να μπουν μπροστά οι νέοι στο εγχείρημα δημιουργίας του νέου πολιτικού φορέα, ζήτησε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
«Να βρούμε νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπουν μπροστά, όχι να φορέσουμε τα ρούχα μας αλλιώς, να βάλουμε μπροστά τους νέους που έχουν την ορμή να δώσουν κι άλλες μάχες», είπε η κ. Καϊλή και απευθυνόμενη στους μεγαλύτερους σε ηλικία σημείωσε: «Οι νέοι δεν είναι αντίπαλοι σας. Είναι η εξέλιξη και το μέλλον σας. Αντί να γυρνάνε στα τηλεοπτικά κανάλια στελέχη που ψάχνουν τη δικαίωση τους, αφήστε να βγουν μπροστά οι νέοι άνθρωποι».Μίλησε ακόμα για ισότητα στις ευκαιρίες που δίνονται στους νέους και είπε πως μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμό στις θητείες.
O Σπύρος Λυκούδης, χαιρετίζοντας στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ υπογράμμισε τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρεται, ώστε να συγκροτηθεί η μεγάλη και ενιαία κεντροαριστερή παράταξη.
Τόνισε ότι η προοπτική αυτή είναι επιτακτική ανάγκη και απάντησε στην πρόταση που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά: «Το ιδρυτικό μας συνέδριο δεν μπορεί να είναι συνέχεια του σημερινού συνεδρίου. Η κοινή πορεία επιβάλλει το ιδρυτικό μας συνέδριο δεν μπορεί να είναι συνέχεια του σημερινού συνεδρίου. Η κοινή πορεία επιβάλλει συμφωνημένα βήματα», είπε.
Την κάθετη διαφωνία του να προηγηθεί η εκλογή αρχηγού από τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο κ. Ανδρουλάκης, πρώτα παρουσίασε τρια βήματα της πορείας προς το νέο φορέα, με πρώτο την ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος της παράταξης, το δεύτερο είναι να υπάρξει ισχυρό θεσμικό κόμμα, το οποίο πραγματικά θα σέβεται τα μέλη του, τα στελέχη του και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί.
Το τρίτο βήμα είναι το πρόγραμμα λύσεων, να ακουμπήσουμε, όπως είπε, στις καρδιές των ελλήνων πολιτών, τους πραγματικά μη προνομιούχους, αυτούς που εξαπάτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τα επόμενα βήματα των διαδικασιών μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που χαρακτήρισε την επίσπευση αυτών που ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά, ως θετικό βήμα, ενώ για το συνέδριο του νέου φορέα ζήτησε να μην υπάρξουν ποσοστώσεις και να ψηφίσουν όσοι συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου προέδρου.
«Στις επόμενες εκλογές ή εμείς, ή αυτοί» σημείωσε στη συνέχεια ξεκαθαρίζοντας ότι «όποιος θέλει την παράταξη συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης»
«Δεν φτάνουν οι έξυπνες ατάκες και τα μηνυματάκια στο Facebook. Χρειάζονται συγκεκριμένες θέσεις, στόχοι σε δεδομένο χρόνο και - προπάντων - κατάδειξη και ανάδειξη των κοινωνικών στρωμάτων που θέλουμε να ωφεληθούν», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.
Για αποκλεισμούς στελεχών έκανε λόγο στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης προσθέτοντας ότι ζήσαμε σκηνές που μας προβάλλουν όλους. Στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα αν «θέλουμε ένα κόμμα με συλλογική λειτουργία ή μια συμπαράταξη αρχηγών», υπογραμμίζοντας ότι «σχήματα ερμαφρόδιτα όπως η σημερινή συμπαράταξη δεν έχουν μέλλον και προοπτική. Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στον ενιαίο φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και να ακολουθήσει η εκλογή αρχηγού.
«Διεκδικούμε πεισματικά τον χώρο μας με μια διπλή απεύθυνση. Και προς αυτούς που πήγαν ΣΥΡΙΖΑ και προς τουςνέους που εχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική» τόνισε το στέλεχος της Κεντροαριστεράς Νίκος Μπίστης προσθέτοντας ότι «δεν ειμαστε λοιπον κόμμα του προοδευτικού κέντρου με μια ασθενική κεντροαριστερά στην γωνία. Είναι άλλο πράγμα να κάνεις πολιτική που να απευθύνεται και προς το κέντρο και άλλο να γίνεις εσύ κέντρο». «Εξαλλου» όπως είπε στη συνέχεια «αυτή η πολιτική δοκιμάστηκε με το πείραμα του Ποταμιού και απέτυχε. Στην Ελλάδα το κέντρο βάρους του προοδευτικού χώρου».
«Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην ομιλία του ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος απάντησε στο χθεσινό χαιρετισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, λέγοντας: «Τόλμησε να μιλήσει για τον Κόρμπιν, αλλά αποσιώπησε ότι ο Κόρμπιν έχει ανειρήνευτη διαμάχη με τον Φάρατζ. Ο Φάρατζ είναι σύμμαχος του κυβερνητικού τους εταίρου και πουλέν του Πάνου Καμμένου».
«Άνοιγμα» στην κοινωνία, αλλά και συγκεκριμένο πολιτικό λόγο, «για να πάει η κοινωνία μπροστά», ήταν το κεντρικό μήνυμα που απηύθυνε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο πρώην υπουργός ζήτησε από την ΔΗΣΥ να γίνει «και Δημοκρατική και Συμπαράταξη. Δημοκρατική σε σχέση με τις διαδικασίες, με τον σεβασμό στους θεσμούς αλλά και με την αντίληψη περί δημοκρατίας, δηλαδή είμαστε οπαδοί του πολιτικού φιλελευθερισμού και πιστεύουμε στην ανοιχτή δημοκρατία» τόνισε ο πρώην υπουργός.
«Η ανασυγκρότηση του χώρου και η δημιουργία νέου φορέα δεν μπορεί να αναβάλλεται στο διηνεκές», τόνισε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου για να προσθέσει στη συνέχεια:
«Οι ανοιχτές διαδικασίες, χωρίς κανένα αποκλεισμό στη δημιουργία του νέου φορέα, είναι η μόνη πρόταση που απαντά στην κουρασμένη από παλαιοκομματικές συνταγές κοινωνία. Και είναι αυτές οι ανοιχτές διαδικασίες το πρώτο καλό δείγμα γραφής και ουσιαστικής ανασυγκρότησης του πολιτικού φορέα -όποιο όνομα κι αν του δώσουμε- που εννοεί αυτά που εξαγγέλλει και με προσήλωση υλοποιεί το σχεδιασμό του, πρόσθεσε στην συνέχεια η κ. Κεφαλίδου
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου
Γεννηματά: Εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο του 2017
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, η οποία πρότεινε την εκλογή επικεφαλής από την Κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, τον Οκτώβριο 2017 και ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ εισηγήθηκε ως Επικεφαλής της Ανεξάρτητης αυτής Επιτροπής προσωπικοτήτων υψηλού κύρους κοινής αποδοχής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο.
Η επιτροπή αυτή, όπως υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά, θα αναλαμβάνει την εποπτεία και εγγυάται την αξιοπιστία, την διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα.
Με βάση τους πολίτες που θα προσέλθουν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού θα δημιουργηθεί το μητρώο μελών της παράταξης. Με βάση το μητρώο αυτό θα γίνει η εκλογή συνέδρων, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο θα είναι ο Δεκέμβριος του 2017.
Την ίδια στιγμή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σε υψηλούς τόνους κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παπανδρέου: Μία νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς
Το όραμα του για "μια παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα", παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
«Οραματίζομαι μία Παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς», είπε ο κ. Παπανδρέου και αφού παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να φέρει αυτό το έργο εις πέρας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση, λέγοντας:
Θεοχαρόπουλος: Να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι παραγόντων
«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι για να είναι πειστικό το εγχείρημα όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση. Συγκεκριμένα πρότεινε «άμεσα να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της σημερινής ομοσπονδιακής δομής με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».
Τούντας: να συγκροτήσουμε τον νέο Ενιαίο Φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας
«Τώρα ήρθε η ώρα όλοι μαζί, στελέχη και πολίτες της Προοδευτικής Παράταξης, να συγκροτήσουμε τον νέο Ενιαίο Φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας σε λίγους μήνες στο Ιδρυτικό Συνέδριο, με ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες , με νέο μητρώο μελών και με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο επικεφαλής των Κινήσεων πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Γιάννης Τούντας.
«Έναν φορέα», πρόσθεσε στη συνέχεια «που ο χρόνος εκλογής της ηγεσίας του από τη βάση, που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να γίνει μετά το Ιδρυτικό συνέδριο, αλλά και η φυσιογνωμία του- εάν θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίο κόμμα με θεσμοθέτηση των τάσεων, όπως υποστηρίζουμε εμείς οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία»
Σημίτης: Χρειάζεται μία ενιαία ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κάλεσε για άμεση ενότητα όλων των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα υπηρετήσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Χωρίς να φεισθεί επικρίσεων για τις διαφωνίες και τις ατέλειωτες συζητήσεις, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι «το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία για τη διαμόρφωση θέσεων και κυρίως συσπείρωσης, όσων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα. Μια τέτοια δύναμη είναι αναγκαία, αφού το 70% των πολιτών δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι η πορεία της χώρας ακολουθεί λάθος κατεύθυνση».
Θεοδωράκης: Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο
«Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο».
Με τη φράση του αυτή, απευθύνθηκε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης – δήλωση που εκτιμήθηκε ότι ανοίγει την πόρτα για συνεργασία των δύο πολιτικών φορέων.
«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Τζανακόπουλος: Η κεντροαριστερά δεν έχει την πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων
Δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων και της ουδετερότητας για την Κεντροαριστερά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Παρασκευή.
Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ασυμφιλίωτα, ενώ σημείωσε ότι η Κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει.
Μητσοτάκης: Απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα δύσκολα
«Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα. Σε αυτά που τα χρόνια της κρίσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Παράλληλα σχολίασε ότι σε άλλες εποχές θα ήταν αδιανόητο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί την κεντρική δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σύμφωνα με ηγετικά κλιμάκια, αποτελεί τον πρώτο σταθμό προς το δρόμο για τη δημιουργία του νέου φορέα.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα από τις εσωτερικές διαδικασίες των κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το χαρακτήρα του νέου κόμματος, ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για μια εκ νέου επαφή της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Ώρα Αποφάσεων, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επανέναρξης ενός νέου διαλόγου, στη βάση του προγραμματικού πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.