Ένα πινγκ πονγκ ευθυνών παίχτηκε τους τελευταίους µήνες ανάµεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης το οποίο είχε ως αποτέλεσµα το αδιέξοδο µε τους συµβασιούχους της καθαριότητας και τα βουνά σκουπιδιών που σχηµατίστηκαν στους δρόµους των µεγάλων πόλεων. Το πρόβληµα, όπως αναφέρουν ακόµα και κυβερνητικά στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ξεκίνησε όταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ως υπουργός Εργασίας, µε τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χριστόφορο Βερναρδάκη, έφεραν στη Βουλή τον νόµο για τη νοµιµοποίηση των συµβασιούχων στους δήµους.

Μέχρι εκείνο το σηµείο είχαν την υποστήριξη της κυβέρνησης, αλλά και των δήµων, οι οποίοι βολεύονταν µε την εξέλιξη. Ωστόσο, τον περασµένο Μάιο το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι η παράταση των συµβάσεών τους είναι αντισυνταγµατική, και όχι µόνο αυτό, αλλά τους υποχρέωνε να επιστρέψουν και όσα χρήµατα έλαβαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω παράτασης. Το µπαλάκι, όµως, είχε φύγει από τα χέρια του Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος είχε ανασχηµατιστεί και είχε µεταφερθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γ. Βερναρδάκης, από την άλλη, είχε µεταφερθεί στο υπουργείο Επικρατείας, δεν εµφανιζόταν πουθενά για να υποστηρίξει τον Νόµο Κατρούγκαλου και πλέον την κατάσταση έπρεπε να διαχειριστούν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και η υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης, Ολγα Γεροβασίλη. Οι δύο υπουργοί, όµως, θεώρησαν ότι µπορούν να παρακάµψουν την απόφαση της ∆ικαιοσύνης και ανακοίνωσαν ότι µε νοµοθετική τους ρύθµιση θα περάσουν τον σκόπελο της αντισυνταγµατικότητας και θα προωθήσουν την παράταση των συµβάσεων µέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς µάλιστα να καταβάλουν και τα δεδουλευµένα που ζητούσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τελικά, την παρτίδα του πινγκ πονγκ την έχασε ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού οι ευθύνες έπεσαν πάνω του. Και τα πράγµατα για τον υπουργό Εσωτερικών είναι ακόµα χειρότερα, καθώς αυτή τη φορά δεν µπόρεσε να γλιτώσει την τελευταία στιγµή. Αυτό είχε κάνει µε την υπόθεση της πώλησης µονάδων της ∆ΕΗ, εκµεταλλευόµενος τον ανασχηµατισµό του Νοεµβρίου. Και όχι απλώς δεν γλίτωσε από τις ευθύνες, αλλά για το συγκεκριµένο θέµα χρειάστηκε να υπάρξει εµπλοκή του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος δέχτηκε τους συµβασιούχους στο Μέγαρο Μαξίµου, αφού, όπως φάνηκε, ο Π. Σκουρλέτης ή δεν µπορούσε ή δεν ήθελε να δώσει λύση.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε σχόλια στο παρασκήνιο από τις πλευρές των άλλων υπουργών που χειρίστηκαν το θέµα για τις ευθύνες του κ. Σκουρλέτη, µε συνοµιλητές του νυν υπουργού Εσωτερικών να ανταπαντούν για τις ευθύνες των προηγούµενων κυβερνητικών στελεχών που χειρίστηκαν το εν λόγω ζήτηµα.