Ενημέρωση Τσίπρα με 76 ενεργά μέτωπα
Στην Ελευσίνα ο πρωθυπουργός για να... «ενημερωθεί» για τα πυροσβεστικά, ενώ η Ελλάδα καίγεται.
Την ημέρα που 76 πυρκαγιές κατέκαιγαν όλη τη χώρα απ’ άκρου σε άκρον και η Μάνη που δεν είχε καεί από τους Τούρκους στη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821 καιγόταν για τρίτη συνεχόμενη μέρα, την ημέρα αυτή επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και μάλιστα στις 10 το πρωί, για να επισκεφτεί τους πιλότους και τους τεχνικούς των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας και να «ενημερωθεί για το έργο τους.
Παράλληλα, οι ίδιοι με φανερή έκπληξη τον άκουσαν να ομολογεί χωρίς αιδώ ενώπιόν τους ότι για τις φοβερές μειώσεις του στόλου των αεροπυροσβεστικών μέσων που παρατηρούνται κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο φταίει το... Μνημόνιο και οι οικονομικές του επιπτώσεις. Λες και δεν το γνώριζαν αυτό οι πάντες. Το ζήτημα είναι τι πολιτική ακολουθήθηκε – αν ακολουθήθηκε – ΕΓΚΑΙΡΩΣ από τους τύποις αρμοδίους, ώστε την 1η Μαΐου που ξεκίνησε η φετινή αντιπυρική περίοδος, όλα αυτά θα είχαν επιλυθεί και οι πάντες θα ήταν πανέτοιμοι για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Βεβαίως ο πρωθυπουργός δεν «ξέχασε» να απευθύνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους της Πολιτείας προς τους πιλότους και τεχνικούς των πυροσβεστικών αεροσκαφών, και μέσω αυτών προς όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αεροπορίας Στρατού, που εμπλέκεται στις κατασβέσεις των δασικών πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι δίνουν «μία άνιση μάχη με ηρωισμό και ανιδιοτέλεια», όπως είπε, και με περιορισμένα πτητικά μέσα λόγω των περικοπών των τελευταίων ετών.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και τους αρχηγούς ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου και Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο (ΠΣ) Βασίλειο Καπέλιο, επισκέφτηκε την έδρα της ιστορικής 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (355 ΜΤΜ), που επιχειρεί με τα παλαιά αλλά πάντα αξιόπιστα Canadair CL-215 το πρώτο από τα οποία αποκτήθηκε το 1975 και εξακολουθεί να υπηρετεί ευόρκως την ΠΑ και το κοινωνικό σύνολο, καθώς και τη Μοίρα Συντηρήσεως Αεροσκαφών της 112 ΠΜ στην Ελευσίνα, όπου ενημερώθηκε με στοιχεία για το έργο της, και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στην Πολεμική Αεροπορία, στην Πυροσβεστική, στον Στρατό Ξηράς, δίνουν μια άνιση, ασύμμετρη μάχη με το φυσικό στοιχείο, με τον φυσικό παράγοντα. Και δίνουν μια μάχη με ηρωισμό και ανιδιοτέλεια. Οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».
Αναφορικώς με το ότι φέτος τα διατιθέμενα πτητικά μέσα είναι τα μισά από ότι πέρσι, ο πρωθυπουργός «απολογούμενος» προς πιλότους, τεχνικούς και πυροσβέστες, τόνισε: «Το είδαμε πιο πριν, δεν χρειάζεται να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας. Η δημοσιονομική προσαρμογή, οι στερήσεις, η λιτότητα των προηγούμενων χρόνων – να πούμε τα πράγματα καθαρά – μείωσε τις αναγκαίες δαπάνες που η Πολιτεία προβλέπει στον προϋπολογισμό της. Μείωσε παντού, μείωσε και τις δαπάνες για τη βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.
Θέλω να πω, όμως, ότι έγιναν κάποια ουσιαστικά βήματα το τελευταίο διάστημα, ώστε με αυτές τις περιορισμένες δαπάνες να μπορέσουμε να είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο αποτελεσματικότητας. Τα πτητικά μέσα, σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είναι αρκετά. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι περισσότερα. Σημασία έχει, όμως, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, τα υπάρχοντα πτητικά μέσα να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στον καθοριστικής σημασίας ρόλο του τεχνικού προσωπικού που δίνουν τη δική τους – καθοριστικής σημασίας – μάχη στις βάσεις συντηρήσεως, σημειώνοντας: Ωστόσο, η δυνατότητα ταχείας αποκατάστασης των βλαβών, αλλά και συντήρησης των πτητικών μέσων, αποτελεί τον κρίσιμο εκείνο παράγοντα, το κρίσιμο εκείνο στοιχείο, που μπορεί να δώσει την υπεροπλία σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 5 CL-415GR της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεως Αεροπυροσβέσεως (383 ΜΕΕΑ) έναντι 8 το 2016, μόλις 9 CL-215 της 355 ΜΤΜ έναντι 13 πέρσι, 19 PZL της 359 ΜΑΕΔΥ έναντι 21 πέρσι, και τριών ελικοπτέρων Chinook του 4ου ΤΕΑΣ της Αεροπορίας Στρατού, που «κατεπειγόντως» αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα σε έξι.