Βαρουφάκης για δημοψήφισμα: Δεν το βάζουμε κάτω
Τα 5 συμπεράσματα δύο χρόνια μετά σύμφωνα με τον επικεφαλής του DiEM25
«Δεν το βάζουμε κάτω» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στη συμπλήρωση δύο ετών από το δημοψήφισμα του 2015 και την επικράτηση του ΟΧΙ.
Ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης και νυν επικεφαλής του DiEM25 μοιράζεται σήμερα τα «5 συμπεράσματα» από το δημπψήφισμα, τονίζοντας ότι «δύο χρόνια μετά το περήφανο ελληνικό ΌΧΙ στο δημοψήφισμα και την πραξικοπηματική αγνόησή του, το κατεστημένο πολύ θα ήθελε να έχουμε απογοητευτεί. Πολύ θα ήθελε να εχουμε αποδεχτεί τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους και της Ευρώπης σε ένα σιδερένιο κλουβί λιτότητας. Όμως εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Χρησιμοποιούμε τις εμπειρίες μας για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνέχισή του αγώνα ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν την Ευρώπη και κάνουν την Ελλάδα να ασφυκτιά».
Το DiEM25 σημειώνει ότι:
«Αγνοούμε την προπαγάνδα και βλέπουμε καθαρά ότι:
1. Το να αντιστέκεσαι στις καταστροφικές επιλογές της ευρωπαϊκής ηγεσίας δε σε κάνει αντιευρωπαίο. Αντιθέτως, όπως φάνηκε αργότερα και με το Brexit, ο αυταρχισμός είναι αυτός που διαλύει την Ευρώπη και είναι καθήκον μας να επιβάλλουμε τη δημοκρατική θέληση των λαών για να αποτρέψουμε τη διάλυση και το κύλισμα στον εθνικισμό.
2. Το να αναθέτεις τη σωτηρία σου κάπου δεν εξασφαλίζει τίποτα. Κανείς δεν πρέπει να διαχειρίζεται αυθαίρετα τη λαϊκή ετυμηγορία.Η προάσπιση των δημοκρατικών μας επιλογών προϋποθέτει αυξημένη συμμετοχή και ενεργοποίηση όλων μας. Τίποτα δε μας χαρίζεται αλλά και τίποτα δε μας τρομάζει όσο είμαστε ενωμένοι.
3. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και όχι το αντίστροφο. Μάλιστα, η αποτυχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής της τρόικας ακόμα και σε επίπεδο αριθμών, δύο χρόνια μετά την αγνόηση της θέλησης του λαού, αποδεικνύει ότι δημοσιονομικά “τεχνοκρατικά” και αποπολιτικοποιημένα δεν υπάρχουν. Το μόνο που έχει καταφέρει αυτή η αντίληψη είναι να διαλύσει την πραγματική οικονομία και να αποτύχει και στο ζήτημα του χρέους, που υποτίθεται ήταν ο στόχος για τον οποίο πληρώνουμε το τίμημα της λιτότητας και του αυταρχισμού.
4. Χρειάζεται πανευρωπαϊκή δικτύωση. Υπάρχει μια συνεννόηση των αυταρχικών δυναμεων στην Ευρώπη μέσα από ανεξέλεγκτα όργανα όπως το Eurogroup που θυμίζει την Ιερά Συμμαχία η οποία κατέπνιγε κάθε προσπάθεια λαϊκής έκφρασης. Είναι λοιπόν ανάγκη να υπάρξει ως απάντηση μια σύγχρονη Φιλική Εταιρεία των Ευρωπαίων Δημοκρατών που θα συντονίζει τις αγωνίες και τους αγώνες όλων των ευρωπαϊκών λαών.
5. Απέναντι στο δόγμα της ΤΙΝΑ (Δεν Υπάρχει Εναλλακτική) πρέπει να αντιτάξουμε τη στρατηγική της Δημιουργικής Ανυπακοής. Όπως απέδειξε η αντιμετώπιση του ελληνικού ΟΧΙ από την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού, ένα όχι δεν αρκεί για να έρθει η αλλαγή. Ταυτόχρονα με την αντίσταση, αναπτύσσουμε και μια βιώσιμη, άμεσα εφαρμόσιμη εναλλακτική πολιτική πρόταση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αυτό που έλειπε το 2015, δηλαδή ένα πανευρωπαϊκό κίνημα δημοκρατών που θα ενώσει σε κοινό αγώνα όλους αυτούς που το κατεστημένο της Ευρώπης αγνοεί, εμείς το δημιουργούμε και το δυναμώνουμε.
Δε θα αφήσουμε κανέναν να αγνοήσει ξανά τη φωνή μας. Η απογοήτευση δεν είναι επιλογή για εμάς. Πρόκειται για τις ζωές μας και τις παίρνουμε στα χέρια μας. Αυτό το κάνουμε μέσα από ένα κίνημα διεθνιστικό, ευρωπαϊκό, πατριωτικό και δημοκρατικό».