Ο Γαβρόγλου επιμένει: «Οι πανελλαδικές θα είναι σύντομα παρελθόν»
«Η μεταρρύθμιση δεν γυρίζει πίσω» ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας
Το καθεστώς των πανελλαδικών εξετάσεων όπως είναι γνωστό σήμερα θα είναι σύντομα παρελθόν, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στην «Αυγή» και αναφερόμενος στην επικείμενη μεταρρύθμιση για το νέο Λύκειο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού σύντομα θα κατατεθεί πρόταση από πλευράς του υπουργείου, βάσει της οποίας, «από τη δομή του λυκείου και την ενίσχυση του εθνικού απολυτηρίου θα μπορούν οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
Σύμφωνα μάλιστα με όσα λέει ο κ.Γαβρόγλου στην Αυγή, στόχος είναι «η σχετική νομοθέτηση για την αρχιτεκτονική του νέου Λυκείου να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε οι μαθητές της Α' Λυκείου φέτος να γνωστίζουν πώς θα μπουν στα πανεπιστήμια σε τρία χρόνια.
Σημειώνεται, πάντως, ότι οι εξαγγελίες του κ.Γαβρόγλου για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν, υπηρετώντας το κυβερνητικό αφήγημα για ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με κατάργηση των Πανελληνίων. Ωστόσο, κόντρα στις υπουργικές εξαγγελίες, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Γεράσιμος Κουζέλης ανέλαβε να παρουσιάσει την επιστροφή στην πραγματικότητα, η οποία ορίζει πως εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις δεν γίνεται. Προς το παρόν το μόνο που φαίνεται να επιτυγχάνει η ηγεσία του υπουργείου είναι η κατάργηση των ενδοσχολικών μαθημάτων, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι υποβαθμισμένα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κουζέλης από το 2020 οι μαθητές για να λάβουν το εθνικό απολυτήριο και να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα: Νεολληνική Γλώσσα-Έκθεση (για όλους), δύο μαθήματα κρίσιμα για τη σχολή και ένα ακόμη μάθημα που ο ίδιος ο υποψήφιος θα επιλέγει και το οποίο θα λειτουργεί ως μπαλαντέρ για δεύρυνση του αριθμού των σχολών στις οποίες θα μπορεί να εισαχθεί.
Την ώρα που οι επικείμενες ρυθμίσεις Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις και συγκροτούν μέτωπο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Παιδείας σχολιάζει ότι «προκαλούν θλίψη οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη και ορισμένων κομμάτρων, που ζητούν την απόσυρση το νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, υπόσχεται «λουκέτα» μέσω της εξοντωτικής αξιολόγησης, ξαναζεσταίνοντας το αντιμεταρρυθμιστικό μέτωπο με Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου και Ποτάμι».