Τσίπρας: Η χώρα λοιπόν βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοζάνη για την εκπόνηση των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών Σχεδίων άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση και τόνισε πως η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη.
Ως πεδίο για κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις και αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποίησε την ομιλία του στην Κοζάνη, για την έναρξη των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών Σχεδίων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ανακτήθηκε η δημοσιονομική βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και πως επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα, προωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας» τόνισε και συμπλήρωσε πως «κατά την δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό».
Ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «για να συγκαλυφθούν τα αποτελέσματα της ανισότητας και της ανυπαρξίας οικονομικής προόδου, οι κυβερνήσεις των κομμάτων που με μεγάλη ευκολία μας έβαλαν στα μνημόνια, πριν μας βάλουν, στήριξαν τις σπάταλες πολιτικές τους στον υπερδανεισμό και την υπερκατανάλωση».
«Η επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης, εξανέμισε το 25% του ΑΕΠ και κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της παραγωγικής βάσης της οικονομίας» πρόσθεσε, λέγοντας πως ήταν μια ολέθρια επιλογή που υιοθετήθηκε σχεδόν πανηγυρικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για να αναγνωριστεί, κατόπιν εορτής, από τους ίδιους τους θεσμούς, ως λανθασμένη και καταστροφική.
«Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018» συμπλήρωσε, τονίζοντας: «Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά».
Για την εκπόνηση των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών Σχεδίων, που ξεκινούν από τη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Κάποιες περιφέρειες όπως οι δικές σας που προσέφεραν στον πλούτο της χώρας έμειναν παραμελημένες. Η ανάπτυξη έχει νόημα, όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία, όταν απαντά στα σοβαρά προβλήματα του σήμερα: Την ανεργία, την μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, την πληθυσμιακή και παραγωγική συρρίκνωση της υπαίθρου την αδρανοποίηση και την υπολειτουργία ολόκληρων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας μας».
«Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, που θα οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας χαρακτηρίστηκε από παθογένειες που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας η αποσπασματικότητα και η αναποτελεσματικότητα.
«Η απουσία σχεδιασμού, η αδιαφορία η ανεπάρκεια, η αδιαφάνεια, η διαπλοκή και οι πελατειακές σχέσεις και η υποταγή σε επικίνδυνες ιδεοληψίες που θεωρούν ότι το κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι χαμηλοί μισθοί, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.