Σε «αμνηστία» χιλιάδων επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου οδηγεί η μη συγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων.
Τον κίνδυνο ατιμωρησίας επισήμαναν με εγκυκλίους τους ακόμη και οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά η στελέχωση των υπηρεσιακών συμβουλίων προχωρά ακόμα με ρυθμούς χελώνας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη εξέδωσε νέα εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας σε δύο τουλάχιστον υπουργεία, στο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στο Ψηφιακής Πολιτικής, ότι πρέπει να προχωρήσουν αμέσως στη συγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις κρατικών οργάνων, ως το τέλος του 2016 εκκρεμούσε η διερεύνηση σχεδόν 4.500 υποθέσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr αν αυτές οι υποθέσεις δεν διερευνηθούν ως το τέλος χρόνου, τότε αρχειοθετούνται υποχρεωτικά και οι υπάλληλοι επιστρέφουν «καθαροί» στις θέσεις τους. Η κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων το 2015 με την επαναφορά των συνδικαλιστών στη σύνθεσή τους συνέβαλε στη συσσώρευση του τεράστιου αυτού αριθμού εκκρεμών αποφάσεων - αυξημένου έως και 316% σε σχέση με το 2016!

Η κυρία Γεροβασίλη έστειλε στις 7 Ιουλίου επείγουσα επιστολή προς όλα τα υπουργεία ζητώντας την άμεση συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων τους, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν από τον περασμένο Ιανουάριο!

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζητά από «όποιες υπηρεσίες δεν έχουν προβεί στη συγκρότηση των οικείων πειθαρχικών συμβουλίων να προβούν άμεσα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων . Τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης όμως ενώ έπρεπε δεν έχουν έως τώρα συγκροτήσει τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλιά τους. Η δικαιολογία που προβάλλουν και τα δύο είναι ότι συγκροτήθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα μόλις το Νοέμβριο του 2016.