Κακλαμάνης: «Έφτασε η ώρα για να πληρώσουν οι μπαχαλάκηδες»
Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ στη Βουλή
Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις καταστροφές σε ιστορικά μνημεία, κτίρια πολιτισμικής αξίας και δημόσια ή ιδιωτική περιουσία κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι τα Εξάρχεια έχουν μετατραπεί σε άβατο «αναρχοαυτόνομων» και αναρωτιέται αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αυστηριοποίηση των ποινών που προβλέπονται για όσους προκαλούν φθορές και καταστροφές.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι: «Στις 9 Μαρτίου 2015, με αφορμή τη βεβήλωση του ιστορικού Πολυτεχνείου με «μουντζούρες», που χαρακτηρίστηκαν «γκράφιτι», κατέθεσα μέσω ερώτησης, τη πρόταση για καθιέρωση του ιδιώνυμου και στην Ελληνική Βουλή. Η απάντηση, που έλαβα από τον τ. υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκο Παρασκευόπουλο την 1η Απριλίου 2015, ήταν ότι το ‘υπουργείο μελετά και αξιολογεί κάθε πρόταση για αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον’.
Μετά από δυόμισι χρόνια, μήπως έφτασε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου, προκειμένου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναλάβει την ευθύνη προστασίας του κοινωνικού συνόλου, που έχει γίνει έρμαιο 100-200 ‘μπαχαλάκηδων’;
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κακλαμάνη:
ΘΕΜΑ : Αυστηριοποίηση των ποινών που επιβάλλονται σε καταστροφείς πολιτιστικών μνημείων, δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
Το Μάρτιο του 2015 με αφορμή τους εκτεταμένους βανδαλισμούς στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου είχα καταθέσει Ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που απευθύνονταν στο τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία του ζητούσα να εξετάσει νέους τρόπους προστασίας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και αντιμετώπισης των υπαιτίων, όπως να επιβάλλονται σε αυτούς αυστηρότερες ποινές και μεγαλύτερα χρηματικά πρόστιμα.
Ο συνάδελφός σας Υπουργός μου απάντησε στις 27 Μαρτίου 2015 με την με αριθμό πρωτοκόλλου 33 Απάντηση του, στην οποία αν και αναγνώριζε τη σπουδαιότητα της πρότασης μου, εντούτοις παρέπεμπε το ζήτημα στη υπό σύσταση τότε Επιτροπή για τη Σύνταξη νέου σχεδίου Ποινικού Κώδικα. Συγκεκριμένα, στην προαναφερόμενη απάντησή ο τότε Υπουργός σημείωνε αναμεσά στα άλλα, ότι: «σας ενημερώνουμε ότι το εν λόγω ζήτημα, όντως σημαντικό, θα τεθεί υπ΄όψιν της επιτροπής που σύντομα θα συσταθεί, με σχετική υπουργική απόφαση, προκειμένου να εισηγηθεί το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα». Πράγματι, με την με αριθμό 38882 και ημερομηνία 18 Μαΐου 2015 Υπουργική Απόφαση συστάθηκε η εννιαμελής επιτροπή για τη σύνταξη του σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα, η οποία αν και όφειλε σύμφωνα με την ίδια απόφαση να περατώσει το έργο της έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, μέχρι σήμερα από όσο είναι γνωστό, 26 μήνες μετέπειτα, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις εργασίες της.
Ωστόσο, το ζήτημα που αρχικά είχα θέσει, έρχεται καθημερινά στην επικαιρότητα, με τον πλέον επιτακτικό τρόπο, καθώς οι επιθέσεις «γνωστών αγνώστων», «κουκουλοφόρων», «αλληλέγγυων» ή «αντιεξουσιοαστών» σε δημόσια κτίρια, μνημεία αλλά και ιδιωτικές περιουσίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ενδεικτικά, αναφέρω τον αποκεφαλισμό του αγάλματος της ηθοποιού Κυβέλη έξω από το Πνευματικό Κέντρο, τον βανδαλισμό του αγάλματος της «Βορείου Ηπείρου» στην οδό Τοσίτσα, τη καταστροφή του μνημείου του ολοκαυτώματος πλησίον της Εβραϊκής Συναγωγής, τις εκτεταμένες φθορές στα ακυρωτικά μηχανήματα στο σταθμό του ΗΣΑΠ Ειρήνη, τη εισβολή και τους βανδαλισμούς στο κτίριο του Παντείου Πανεπιστημίου και τέλος τις καταστροφές μικρών και μεγαλύτερων καταστημάτων επί της οδού Ερμού στο κέντρο της Αθήνας μόλις προχθές.
Αναμφίβολα, η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στον κέντρο της Αθήνας, η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης της ΕΛ.ΑΣ για την αποτροπή των παραπάνω εγκληματικών ενεργειών καθώς και η επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που είχε καταδείξει απτά αποτελέσματα την περίοδο που επιχειρούσε στο κέντρο της πόλης πριν την καταργήσει η κυβέρνησή σας είναι βέβαια κάποιες από τις ενέργειες που θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν για την καλυτέρευση της εικόνας στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα όμως, χρειάζεται η κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, άμεσα πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής για τη σύνταξη του νέου Ποινικού Κώδικα, που να δηλώνει έντονα την ηθική απαξία του κοινωνικού συνόλου, ενάντια σε κάθε κίνηση καταστροφής πολιτιστικών μνημείων, αγαλμάτων, δημόσιας περιουσίας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας πολιτών που καθημερινά εργάζονται για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Μία νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα τιμωρούνται αυστηρότερα οι αυτουργοί βανδαλισμών πολιτιστικών αγαθών, δημόσιων κτιρίων και ιδιωτικής περιουσίας κυρίως όταν αυτοί γίνονται στο πλαίσιο επιθέσεων από οργανωμένες ομάδες «κουκουλοφόρων» «αντιεξουσιαστών» ή άλλων παρεμφερών ομάδων. Η κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα ο πολιτικός κόσμος της χώρας είναι ανάγκη έμπρακτα να αποδείξει τη σημασία της τέχνης και του πολιτισμού στο δημόσιο χώρο, την αδιαπραγμάτευτη αξία της προάσπισής της, όπως επίσης και την θεμελιώδη αξία της προστασίας της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
- Πρόκειται άμεσα η κυβέρνηση να θεσπίσει την αυστηριοποίηση των ποινών που προβλέπονται για όσους προκαλούν φθορές και καταστροφές σε ιστορικά μνημεία, κτίρια πολιτισμικής αξίας, σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής για τη σύνταξη νέου Ποινικού Κώδικα;
- Πόσοι έχουν καταδικασθεί και πόσες ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί, δυνάμει της παραγράφου 4 του άρθρου 382 του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρεται σε φθορές ή βλάβες αρχαιολογικών, ιστορικών ή καλλιτεχνικών μνημείων κατά τα τελευταία δύο χρόνια;