ΚΚΕ: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί σε «πανεπιστήμιο-επιχείρηση»
Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που κατατέθηκε στην Βουλή
Για «πανεπιστήμιο-επιχείρηση» κάνει λόγο το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που κατατέθηκε στην Βουλή.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «συνεχίζει με θράσος το αφήγημα περί “κοινωνικού κράτους” και “δημοκρατίας”, τη στιγμή που συνεχίζει και προετοιμάζει νέα χτυπήματα στη ζωή του λαού και τη νεολαίας».
«Πόσο “νέο” μπορεί να είναι ένα πανεπιστήμιο» διερωτάται το ΚΚΕ και αναφέρει τα εξής σημεία επί του νομοσχεδίου:
-Συνεχίζεται να εξαρτάται η επιβίωση και λειτουργία των ΑΕΙ και των ΑΤΕΙ από την πώληση προγραμμάτων με τέλη ή δίδακτρα
-Περνούν και με τη θεσμική βούλα οι 3 κύκλοι σπουδών, τα μονοετή και διετή προγράμματα σπουδών, τα προγράμματα κατάρτισης - διά βίου εκμετάλλευσης, δηλαδή πτυχία πολλών ταχυτήτων, προορισμένα για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ως εισιτήρια για την ανεργία και την επανακατάρτιση.
-Θεσμοθετούνται επίσημα τα δίδακτρα, με τη μορφή τελών φοίτησης στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
-Τα νέα «Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΣΑΕΕ)» στοχεύουν στη «σύνδεση» των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις.
Το ΚΚΕ καλεί τους σπουδαστές, τους πανεπιστημιακούς, «που αρνούνται να γίνουν εργολάβοι των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα τους συμβασιούχους δασκάλους και των χαμηλών βαθμίδων, να αντιταχθούν στη νέα επίθεση στο δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν επιστημονική μόρφωση».
Ζητά δε, να οργανώσουν να προβάλλουν τα αιτήματά τους για:
-Κάλυψη των ελλείψεων της δημόσιας εκπαίδευσης (μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν παροχή βιβλίων και συγγραμμάτων, σίτιση-στέγαση για όλους, κά).
-Κάλυψη όλων των απωλειών από το «κούρεμα» των αποθεματικών των ΑΕΙ.
-Διαγραφή των χρεών των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ για ηλεκτρισμό, νερό, αέριο, τηλέφωνο.
-Απάλειψη κάθε δυνατότητας επιχειρηματικής δραστηριότητας και δημιουργίας εταιρειών οποιουδήποτε τύπου, είτε για τα ίδια τα πανεπιστήμια, είτε για μέλη ΔΕΠ.
-Μέτρα ώστε να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους.
-Δωρεάν στέγαση-σίτιση για όσους σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους και κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων σε οποιοδήποτε επίπεδο.