Ποιοι σχεδιάζουν να αφήσουν τη Βουλή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Από το Κοινοβούλιο στο Δήμο
Υπάρχει μια ελληνική έκφραση που λέει «Από δήμαρχος… κλητήρας» και χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσουμε ένα πρόσωπο που στη… σκάλα των αξιωμάτων παίρνει την κατιούσα. Παλιότερα, την εποχή της οικονομικής ευμάρειας, για έναν βουλευτή ή ένα πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής θεωρούνταν υποβάθμιση η ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς σε εκείνες τις εποχές ήταν ένα… σκαλοπάτι για να μπορέσει να εισέλθει στη Βουλή. Τα χρόνια άλλαξαν και οι αρμοδιότητες των δημάρχων αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Χαρακτηριστικό ήταν ένα σχόλιο βουλευτή με μακρά κοινοβουλευτική παρουσία σε πολιτικό πηγαδάκι στο εντευκτήριο της Βουλής. «Είναι προτιμότερο πλέον να ασχολείσαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά με το βουλευτιλίκι» τόνισε, με τους συνομιλητές του να συμφωνούν. Αν και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν περίπου σε δύο χρόνια (με την κυβέρνηση να προωθεί έντονα το σενάριο της μεταφοράς των αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο του 2018), αρκετοί είναι οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου που εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, αλλά και από τη δημοσκοπική εικόνα των κομμάτων.
ΣΥΡΙΖΑ
Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι το εγχείρημα του 2014 δεν ήταν τόσο επιτυχημένο, με την κάθοδο κεντρικών πολιτικών προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ με τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, καθώς ο κόσμος στις αυτοδιοικητικές ψηφίζει κόμματα και όχι πρόσωπα. Ωστόσο, η φθίνουσα δημοσκοπική εικόνα που θα έχει εκείνη τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα από τα κίνητρα για όσα μέχρι στιγμής κοινοβουλευτικά πρόσωπα σκέφτονται το συγκεκριμένο εγχείρημα. Από εκείνα τα πρόσωπα που δείχνουν να διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την κάθοδό τους στην Αυτοδιοίκηση είναι ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος το 2014 είχε κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καταγράφοντας ένα σημαντικό ποσοστό, κοντά στο 9%. Παράλληλα, με… καλό μάτι βλέπει την υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, ο οποίος το 2010 είχε κατέβει στον Δήμο Στυλίδας με την παράταξη του Αντώνη Γκλέτσου. Μάλιστα, διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ το 2014 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Βαγγέλη Αποστόλου. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκ νέου υποψήφιος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να είναι ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης, ο οποίος είχε κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης το 2014, καταγράφοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 12%, εκτός και αν επιλεγεί η επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, από τη νεότερη γενιά των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Επίσης, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συζητείται ήδη στην Κουμουνδούρου η περίπτωση του υπουργού Ναυτιλίας και καταγομένου από την Αιτωλοακαρνανία (προερχομένου από το ΠΑΣΟΚ) Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης δύο ονόματα που ακούγονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της συμπολίτευσης είναι εκείνα του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και του βουλευτή Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στις εκλογές του 2014 υποψήφιος με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Στον Δήμο Πατρέων πολλές πιθανότητες έχει να είναι εκ νέου υποψήφιος ο βουλευτής Κωνσταντίνος Σπαρτινός, ο οποίος στις εκλογές του 2014 κατέγραψε ένα ποσοστό κοντά στο 15%. Στον Δήμο Ξάνθης με θετικό μάτι βλέπει την κάθοδό του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης. Από την άλλη, πληροφορίες θέλουν τον επίσης βουλευτή Γιάννη Καραγιάννη να είναι υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Ιωαννιτών με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Στον Δήμο Λαμιέων σκέψεις υπάρχουν για κάθοδο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιου Καραναστάση, ο οποίος ήρθε πρώτος σε σταυρούς στις βουλευτικές εκλογές του 2015.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα δείχνουν να είναι κάπως πιο περίπλοκα. Η δημοσκοπική άνοδος της Ν.Δ. και το… κατώφλι της εξουσίας στο οποίο βρίσκεται δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις στα κοινοβουλευτικά στελέχη της να κάνουν σκέψεις προς την κατεύθυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρ’ όλ’ αυτά, για τον Δήμο Αθηναίων το τελευταίο διάστημα ακούγεται εντόνως το όνομα της Ολγας Κεφαλογιάννη. Ωστόσο, η πρώην υπουργός δεν συνηθίζει να… ανοίγει από τόσο νωρίς τα χαρτιά της. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγονται τα ονόματα του Σταύρου Καλαφάτη και της Ελενας Ράπτη. Ο κ. Καλαφάτης θα ήθελε να είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ, από την άλλη, με θετικό μάτι βλέπει την κάθοδό της και η κυρία Ράπτη. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Αν ο κ. Τζιτζικώστας αποφασίσει να αφήσει την Περιφέρεια και να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης ή να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τότε πιθανή είναι η υποψηφιότητα του Θόδωρου Καράογλου, ο οποίος είχε εκφράσει παλιότερα το ενδιαφέρον του. Εκ νέου, όπως φαίνεται, θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος το 2014 είχε χάσει για ελάχιστες ψήφους από τον Απόστολο Κατσιφάρα, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει άλλη μία ευκαιρία.
ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Τέλος, από τα μικρότερα κόμματα το βλέμμα στις αυτοδιοικητικές φέρεται να έχει στρέψει ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, ο οποίος κοιτάζει προς τον Δήμο Ελασσόνας, από όπου και κατάγεται, ενώ η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε εκφράσει παλαιότερα την επιθυμία της να είναι υποψήφια δήμαρχος στον Δήμο Κυθήρων. Η ανεξαρτητοποίησή της δείχνει να ανοίγει διάπλατα τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.