«Αλέξη, παραιτούμαι» - Βέτο Παυλόπουλου για την απαραίτητη «ισορροπία»
Μια τρελή ιστορία (του 2015) με τον Πρόεδρο, τον Τσίπρα και τη... Ζωή
Η απειλή παραίτησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο απέτρεψε τα σχέδια περί εξόδου της Ελλάδας, έστω και προσωρινώς -όπως πρότεινε ο Σόιμπλε-, από το ευρώ, ενώ συγχρόνως αποκαλύπτει τον βασικό λόγο της μεγάλης στροφής Τσίπρα και, κυρίως, την ερμηνεία που ο ίδιος έδωσε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρώντας ότι το «όχι» αντιπροσώπευε το «ναι»!
Αυτό προκύπτει από εγκυρότατες πληροφορίες της «Ελευθερίας του Τύπου», σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως θορυβημένος την παραμονή του δημοψηφίσματος, διότι η τυχόν πραγματοποίηση της προεδρικής απειλής, είτε επειδή θα δεχόταν τις προτάσεις Βαρουφάκη είτε θα τον ανάγκαζε το αποτέλεσμα της ανερμάτιστης προσφυγής στον λαό, θα είχε τρεις πολύ σοβαρές συνέπειες:
(α) τη δημιουργία μείζονος πολιτικού προβλήματος, αφού θα ήταν πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που θα συνέβαινε μία ευθεία σύγκρουση μεταξύ του ανωτατου πολιτειακού παράγοντα και του επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας
(β) υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος να οδηγηθούμε σε εκλογές εφόσον υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να επαναλαμβανόταν το προηγούμενο με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, όταν η Βουλή δεν κατόρθωσε να εκλέξει Πρόεδρο. Ο κ. Τσίπρας είχε κάθε λόγο να φοβάται ότι η Νέα Δημοκρατία, που από τότε προκαλούσε τον κ. Τσίπρα να προσφύγει στις κάλπες, δεν επρόκειτο να συναινέσει σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα. Επιπλέον, έχοντας προηγηθεί νέο μνημόνιο και σκληρά μέτρα, οι εκλογικές συνθήκες στην κοινωνία θα ήταν τελείως διαφορετικές από εκείνες των δύο προηγούμενων αναμετρήσεων, στις οποίες είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
(γ) στην περίπτωση κατά την οποία τελικώς θα παραιτείτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε στο διάστημα που θα μεσολαβούσε μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου και πάντως και στην περίπτωση που η Βουλή δεν θα κατόρθωνε να εκλέξει νέο -όπως προαναφέρθηκε- και οδηγούμαστε σε εκλογές, τον παραιτηθέντα Πρόεδρο θα αντικαθιστούσε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η... κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Που θα ήταν ένας εφιάλτης, κυριολεκτικώς, για τον Αλέξη Τσίπρα.
Φοβήθηκε πολύ
Μπορεί να ήταν έτσι ή κάπως αλλιώς τα πράγματα εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος, μπορεί να μεταφέρει σωστά ή όχι, με ακρίβεια ή με υπερβολές, για τους δικούς του λόγους, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο περιβόητο βιβλίο του τα όσα ειπώθηκαν εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, όταν είχε πλέον πιστοποιηθεί το «όχι» με ποσοστό μεγαλύτερο και του 60%. Αλλά ότι ο πρωθυπουργός ήταν σε παραζάλη αν όχι και σε πανικό ήδη από την παραμονή του δημοψηφίσματος έχει επιβεβαιωθεί και από άλλες απολύτως αξιόπιστες πηγές. Και έχει πράγματι σημασία η αναφορά στη λέξη «Γουδή», την οποία άκουσε, όπως γράφει, ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας εκείνο το βράδυ από το στόμα ενός φοβισμένου πρωθυπουργού. Ο λόγος γι’ αυτό είναι απλός: Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε πάρει πλέον όλα τα «μηνύματα» που καθόρισαν τη «μεγάλη τούμπα» του στις 5 Ιουλίου 2015, προκαλώντας τον θυμό του κ. Βαρουφάκη, τον οποίον άδειασε εν μια νυκτί. Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε «να πετάξει στα σκουπίδια» την προηγούμενη «ηρωική γραμμή», διότι γνώριζε ότι αν προχωρούσε σε πολιτική υλοποίηση του «όχι», τότε, πριν απ’ όλα θα βρισκόταν στην εσωτερική πολιτική σκηνή μπροστά σε μια πραγματικότητα που θα τον «τσάκιζε»: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον είχε ξεκάθαρα προειδοποιήσει ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του, αρνούμενος να κατέχει το ύπατο αξίωμά του σε μία Ελλάδα εκτός Ευρώπης.
Δίπλα σε αυτό το ενδεχόμενο, προστίθεντο και τα άλλα «μηνύματα»: το σημαδιακό «ναι» της τηλεοπτικής παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή πριν από το δημοψήφισμα, η ψυχρή προειδοποίηση του κ. Γιούνκερ, ότι το «όχι» θα σήμαινε για την ΕΕ και τους δανειστές ευθέως έξοδο από ευρώ και επάνοδο στη δραχμή, καθώς και οι «προειδοποιήσεις» της Νέας Δημοκρατίας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρα.
Με λίγα λόγια, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε πλέον να «σταθεί» και επιπλέον κινδύνευε να βρεθεί «στο σκαμνί» για μία εθνικά καταστροφική επιλογή του.
Δεν αγνοούσε, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας και τη «λεπτομέρεια» ότι η παραίτηση του κ. Πρ. Παυλόπουλου θα έφερνε κατά τα συνταγματικώς προβλεπόμενα στο προεδρικό μέγαρο για ένα σύντομο, αλλά κρίσιμο διάστημα, την τότε πρόεδρο της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως προαναφέρθηκε.
Η «τούμπα» είχε αποφασιστεί, λοιπόν, πριν από την 5η Ιουλίου. Ο κ. Τσίπρας ήρθε όμως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση επειδή είχε υπολογίσει -όπως εγκυρότατες πηγές βεβαιώνουν- ότι αν το «όχι» κέρδιζε, αυτό θα γινόταν με ένα ποσοστό λίγο επάνω από το 50%, άρα η μεταστροφή του θα ήταν «διαχειρίσιμη» με άλλοθι προς την «αριστερά» του κόμματός του την πολύ μικρή διαφορά από το «ναι». Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν αλλιώς.
ΒΑΣΗ ΖΩΗ
Το ενδεχόμενο παραίτησης Παυλόπουλου το 2015 θα είχε μία ακόμη τραγική συνέπεια για τον Αλέξη Τσίπρα. Θα ήταν υποχρεωμένος να αποδεχθεί ως αντικαταστάτη, σύμφωνα με το Σύνταγμα, του Προκόπη Παυλόπουλου την τότε πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα θα άρχιζε να προκύπτει, πρώτον, από τη γνωστή τυπολατρία της κ. Κωνσταντοπούλου και, δεύτερον, από το γεγονός ότι ήδη είχε αρχίσει λόγω μνημονίου να διαφοροποιείται. Για τον λόγο αυτό άλλωστε εκείνη εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015 κατήλθε ως υποψήφια με τη Λαϊκή Ενότητα, χωρίς όμως να κατορθώσει να εκλεγεί βουλευτής. Στη συνέχεια, ως γνωστόν, ίδρυσε την Πλεύση Ελευθερίας, της οποίας ηγείται.
Το μέτρο του τι επρόκειτο να τραβήξει ο Αλέξης Τσίπρας στην περίπτωση που η κ. Κωνσταντοπούλου ανελάμβανε καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας -όταν μάλιστα είχε αρχίσει να δυσφορεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης- το δίνουν οι μετέπειτα σφοδρές επιθέσεις της στον πρωθυπουργό και μάλιστα με βαρύτατες εκφράσεις, όπως «προδότης» και «ξεφτιλισμένος»! Εξάλλου έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του κ. Τσίπρα (και άλλων) για τη μη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Η κ. Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί βεβαίως να θεωρεί ψεύτη τον πρωθυπουργό και οι φραστικές επιθέσεις που εξαπολύει γίνονται με την άνεση της πρώην «συντρόφου» εναντίον εκείνου που «εμήδισε» για να κρατήσει την πρωθυπουργική καρέκλα