Τα μηνύματα του Λαλιώτη στη Φώφη
Μέσω άρθρου του
Να κόψει τις γέφυρες και τις προθέσεις για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, στον οποίον θα εξελιχθεί η ΔΗΣΥ, με τη ΝΔ επιχειρεί ο Κώστας Λαλιώτης με άρθρο του στην ιστοσελίδα thecaller.gr.
Στο κείμενο με τίτλο «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου - Ενας ηγέτης από το μέλλον, αρνητικά στερεότυπα και αλήθειες», ο Κ. Λαλιώτης, μέσω της υπεράσπισης του έργου και της πολιτικής παρακαταθήκης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματολογεί σχετικά με το γιατί ο υπό συγκρότηση νέος κεντροαριστερός φορέας δεν πρέπει να συνεργαστεί με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κύριος αποδέκτης του «μηνύματος» είναι η Φώφη Γεννηματά ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η, οποία έχει δηλώσει ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη», αλλά και τα στελέχη που έχουν στείλει «σήματα» μελλοντικής συνεννόησης με τη ΝΔ.
Ο Κ. Λαλιώτης, αφού παρουσιάζει αποσπάσματα από ιστορικές τοποθετήσεις του Α. Παπανδρέου για την πορεία της Ευρώπης και της Ελλάδας εντός αυτής και εξαίρει «τη διορατικότητά του», επικαλείται στοιχεία μεταξύ των οποίων και τη «Μυστική Εκθεση» του Ευάγγελου Αβέρωφ, που συντάχθηκε τον Ιούλιο του 1981 για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε «κατεστραμμένη» και υπονομευμένη οικονομία, την οποία κατάφερε, παρ’ όλα αυτά, να συμμαζέψει. Το ίδιο, σημειώνει, συνέβη και με την τριετή διακυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, 1990-1993, που μεσολάβησε προτού αναλάβει πάλι το ΠΑΣΟΚ με τον Α. Παπανδρέου. Αναφέρει, π.χ., μεταξύ άλλων:
«Το 1994 και 1995 με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ με συνδυαστικές πολιτικές και αποκλιμακώθηκε και μειώθηκε. Θέλω να θυμίσω σε όλους ότι το 1993 με Κυβέρνηση της “ενάρετης” Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον “νοικοκύρη” Κ. Μητσοτάκη, το Δημόσιο Χρέος είχε φτάσει και με δυναμική να ξεπεράσει σημαντικά το 100% του ΑΕΠ».
Η συνεχής αντιδιαστολή μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (του Α. Παπανδρέου και όχι του «σημιτικού»...) και η επίκληση του διπόλου «πρόοδος -συντήρηση», η οποία διέπει το άρθρο, πέραν της υπεράσπισης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι έχει ως στόχο να «υπενθυμίσει» γιατί δεν πρέπει το σημερινό ΠΑΣΟΚ να «κοιτά» προς τη ΝΔ, αλλά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιεύθηκε στην Ελευθερία του Τύπου