Διορισμοί από το παράθυρο στην κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι
Μέσα σε 75 μέρες προσελήφθησαν... 73 άτομα στα ήδη γεμάτα γραφεία υπουργείων και Μεγάρου Μαξίμου
Καλοκαιρινό κύμα προσλήψεων φαίνεται πως παρέσυρε την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι διορισμοί συμβασιούχων ή μετακλητών υπαλλήλων δεν σταμάτησαν τους θερινούς μήνες.
Μάλιστα τις πόρτες των υπουργείων αλλά και αυτή του Μεγάρου Μαξίμου τους τελευταίους 2,5 μήνες πέρασαν πολλά νέα πρόσωπα, προκειμένου να βρουν τη δική τους θέση στα ήδη ασφυκτικά γεμάτα γραφεία της κυβέρνησης. Διά του λόγου το αληθές, από 1ης Ιουνίου μέχρι την 15η Αυγούστου οι προσλήψεις νέων συμβούλων των πολιτικών γραφείων της κυβέρνησης έφθασαν τις… 73! Δηλαδή τις τελευταίες 75 ημέρες πραγματοποιήθηκε σχεδόν μία πρόσληψη την ημέρα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα ΦΕΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, αυτός ο αριθμός αφορά μόνο τους διορισμούς, αφού στον μακρύ κατάλογο των νέων στελεχών της κυβέρνησης προστίθενται ακόμη οι αποσπάσεις των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους, που έφθασαν αισίως τις 32, αλλά και οι 9 άμισθοι ειδικοί σύμβουλοι, εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό στους 114.
Ο «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ» των διορισμών είναι το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, αφού οι προσλήψεις που έγιναν σε αυτό το χρονικό διάστημα για λογαριασμό του έφθασαν τις 18. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως από τον συνολικό αριθμό, τα 15 άτομα προσελήφθησαν µε σύμβαση εργασίας στο γραφείο του γενικού γραµµατέα για την Καταπολέµηση της ∆ιαφθοράς, ενώ οι υπόλοιπες τρεις προσλήψεις έγιναν για λογαριασµό του αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, ∆ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου. Λίγο πιο κάτω στη λίστα βρίσκεται και το υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης, όπου οι προσλήψεις έφθασαν τις 11. Στην προκειµένη περίπτωση, ο υπουργός Οικονοµίας και ο υφυπουργός, οι ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου και Στέργιος Πιτσιόρλας, αντίστοιχα, πραγµατοποίησαν ισοµερώς τις προσλήψεις –από δύο ο καθένας–, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας, Αλέξης Χαρίτσης, έκανε τρεις. Οι υπόλοιπες έγιναν για το γραφείο της ειδικής γραµµατέως ∆ιαχείρισης Τοµεακών, για την ειδική γραµµατέα Συντονισµού και ∆ιαχείρισης Προγραµµάτων Ταµείου Ασύλου και Μετανάστευσης, για το ΕΣΠΑ, αλλά και για το γραφείο Τύπου και ∆ηµοσίων Σχέσεων του υπουργείου. Η συνέχεια των προσλήψεων στα γραφεία της κυβέρνησης έχει µονοψήφιους αριθµούς, αφού ακολουθεί η Γενική Γραµµατεία του Πρωθυπουργού µε πέντε νέες προσλήψεις µέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα, ακόμη και από αυτά τα νέα άτομα οι δύο χρεώθηκαν στα πολιτικά γραφεία του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, ∆ηµητρίου Λιάκου, και του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου.
ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ. Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στα ύψη, το υπουργείο Εργασίας άνοιξε τις πόρτες σε πέντε νέους συνεργάτες, που… σκόρπισαν στα γραφεία της υπουργού, Εφης Αχτσιόγλου, και της αναπληρώτριας υπουργού, Θεανώς Φωτίου. Παρόμοια κατάσταση και στα υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικών και Παιδείας, όπου οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν από 4 προσλήψεις, µε τους ίδιους, τους αναπληρωτές και ελάχιστες ∆ιευθύνσεις να κερδίζουν τα νέα στελέχη. Από την άλλη, η υπουργός ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, «υποδέχθηκε» στο πολιτικό της γραφείο µόλις έναν ειδικό συνεργάτη –από τους τρεις διορισµούς–, αφού οι άλλοι δύο οδηγήθηκαν στο γραφείο της γενικής επιθεωρήτριας ∆ηµόσιας ∆ιοίκηση.
Τις ίδιες ισορροπίες όµως δεν κράτησαν στο υπουργείο Υγείας, αφού σε αντίθεση µε την πλειοψηφία, στο γραφείο του υπουργού δεν έφθασε ούτε ένας από τους τρεις ειδικούς συνεργάτες που προσελήφθησαν. Αντιθέτως, δύο από τα νέα στελέχη κατευθύνθηκαν στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, Παύλου Πολάκη, και ο τελευταίος στο γραφείο του γενικού γραµµατέα του Υπουργείου Υγείας, Γεωργίου Γιαννόπουλου.
Τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονοµικών, Τουρισµού, Υποδοµών και Εθνικής Αµυνας «καλωσόρισαν» και εκείνα µε τη σειρά τους από δύο νέους συνεργάτες. Αναλυτικότερα, στο υπουργείο του Γιάννη Μουζάλα οι δύο νέες εισαγωγές δεν αφορούν τον ίδιο τον υπουργό αλλά το γραφείο του γενικού γραµµατέα Υποδοχής, Ανδρέα Γκουγκούλη, και το γραφείο του γενικού γραµµατέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα, αντίστοιχα. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος µοιράστηκαν τους νέους συνεργάτες το γραφείου του υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού, Σωκράτη Φάµελλου, ενώ και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η µια είσοδος, ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό, έγινε στο γραφείο του υπουργού, Παναγιώτη Κουρουµπλή, και η δεύτερη στο γραφείο του γενικού γραµµατέα του υπουργείου, ∆ιονύση Καλαµατιανού. Ιδια η περίπτωση και στο υπουργείο Τουρισµού, µε την υπουργό, Ελενα Κουντουρά, και τον γενικό γραµµατέα του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού να προσθέτουν από έναν νέο συνεργάτη στο δυναµικό των γραφείων τους. ∆ίκαιη… µοιρασιά φαίνεται πως έγινε και στο υπουργείο Υποδοµών, αφού στο πολιτικό γραφείο του υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, και στο γραφείο του υφυπουργού, Νικόλαου Μαυραγάνη, µπήκαν από ένας νέος ειδικός σύµβουλος. Στο υπουργείο Οικονοµικών οι είσοδοι έγιναν στο γραφείο της γενικής γραµµατέως ∆ηµόσιας Περιουσίας και στη Μονάδα Οικονοµικής Ερευνας και Ανάλυσης του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας, αν και ο υπουργός, Πάνος Καµµένος, και ο αναπληρωτής υπουργός, ∆ηµήτρης Βίτσας, απέκτησαν από έναν νέο σύµβουλο, τελικά ο συνεργάτης του πρώτου αποχώρησε έπειτα από αντιδράσεις που υπήρξαν, αφού είναι γιος πρώην βουλευτή της Νέας ∆ηµοκρατίας.
Τέλος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων έβαλε το δικό του… λιθαράκι στις θερινές προσλήψεις της κυβέρνησης, µε τον αναπληρωτή υπουργό να υπογράφει για μόλις µία μετακλητή υπάλληλο στο γραφείο του.
Αποσπάσεις και άμισθες θέσεις
Εκτός από τις προσλήψεις μετακλητών ή ορισμένου χρόνου των υπουργείων και της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, 41 ακόμη άτομα μοιράστηκαν στα πολιτικά γραφεία κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Ο… λογαριασμός για αυτές τις τοποθετήσεις δεν είναι ο ίδιος, αφού και ο αριθμός των ατόμων είναι αισθητά μικρότερος, αλλά και κάνουμε λόγο είτε για δημοσίους υπαλλήλους που αποσπάστηκαν από τις οργανικές θέσεις τους, προκειμένου να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο έργο της κυβέρνησης, είτε μιλάμε για άμισθους ειδικούς συμβούλους, που στην πλειονότητά τους θα αρκεστούν σε ορισμένα έξοδα κίνησης.