Τι θέλει να «κερδίσει» ο Τσίπρας από την επίσκεψη Μακρόν
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το γαλλικό επιχειρηματικό «άνοιγμα»
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επικρίνεται ήδη στη Γαλλία από πολιτικούς κύκλους και από τον Τύπο για το ότι δεν έχει ακόμα παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πολιτική δράση στο ευρωπαϊκό πεδίο για την ανάκτηση ενός «πρώτου ρόλου» στην Ε.Ε. δίπλα στη Γερμανία, όπως προεκλογικά το είχε υποσχεθεί.
Ομως, σε έναν άλλο τομέα, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να έχει μια φιλοδοξία για ένα δικό του «πρώτο ρόλο»: Ο κ. Μακρόν θέλει να γίνει ο «ηγέτης» του ευρω-μεσογειακού Νότου, εκεί όπου το γεωπολιτικό πεδίο είναι γνώριμο και ευνοϊκό για τη Γαλλία και η Γερμανία δεν έχει τους «φίλους» τους οποίους διαθέτει στον Βορρά της Ε.Ε. Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, στις 7 του μήνα, έχει να κάνει με τους στόχους των Παρισίων σε μια περιοχή που προσφέρεται για σημαντικά οικονομικά κέρδη, με ανάλογη πολιτική «επιρροή» σε δύο κυρίως τομείς: 1Στον ενεργειακό, με μεγάλο ενδιαφέρον στον πλούτο του Ιονίου σε υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο, αλλά και της νότιας Κρήτης.
Τον κ. Μακρόν θα συνοδεύει στην Αθήνα το «αφεντικό» του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού της TOTAL, κ. Πατρίκ Πουαγιόν (ήδη, η εν λόγω εταιρεία έχει δραστηριοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, με συμφωνίες τις οποίες υπέγραψε με την Κυπριακή Δημoκρατία αγνοώντας επιδεικτικά τις «αντιρρήσεις» της Τουρκίας). 2Στον τομέα του τουρισμού, όπου επιδιώκεται μια επενδυτική δραστηριότητα, κυρίως δυτικότερα των Κυκλάδων, στη βάση νέων και συγκεκριμένων πολιτικών κριτηρίων: Η Γαλλία εκτιμά, ότι οι πολιτικές Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις της Αγκυρας με την Ε.Ε., καθιστούν ανασφαλή και επιχειρηματικά επικίνδυνο τον «ανατολικό» τουρισμό, πέραν του Αιγαίου.
Η δυτική Ελλάδα θεωρείται σήμερα από τη Γαλλία ως μια περιοχή με μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης σε σύγχρονες βάσεις και για επενδύσεις στα Επτάνησα. Παράλληλα με αυτά, είναι έντονο το γαλλικό ενδιαφέρον στον τομέα των αεροπορικών συγκοινωνιών και δεν είναι χωρίς σημασίας ότι τον κ. Μακρόν στην Αθήνα θα συνοδεύει και ο εκπρόσωπος της AIRBUS, κ. Εντερς.
Επίσης θα βρίσκονται στην Αθήνα και εκπρόσωποι επενδυτικών τραπεζών, όπως η Banque Publique d’ Investissement, και η KissKiss Bank Bank που χρηματοδοτεί καινοτόμα προγράμματα, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων τουριστικών ειδών, όπως η TRIGANO, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών προϊόντων υγιεινής διατροφής, προγραμμάτων περιβάλλοντος, φαρμακευτικών προϊόντων και εταιρείες ειδικές στη διαχείριση τοπικών προβλημάτων καθαριότητας, ύδρευσης κ.ά. όπως η SAUR. Τα ενδιαφέροντα αυτά των Παρισίων για την Ελλάδα, συνδέονται και με το ότι η χώρα του κ. Μακρόν διαθέτει μια ισχυρή πολεμική ναυτική δύναμη, που είναι σε θέση να υπερασπίζεται τις σοβαρές επενδύσεις των Γάλλων στη Μεσόγειο, με σύμβολο της ισχύος της το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ».
Ως leader του ευρωπαϊκού Νότου, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να εγγυάται και τις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο. Κατά παράδοση, άλλωστε, η Γαλλία οργανώνει τις διεθνείς σχέσεις της και υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής σε σημαντικό βαθμό με επί μέρους οικονομικά εμπορικά κριτήρια. Η επίσκεψη του κ. Μακρόν έχει, λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ετοιμαστεί καταλλήλως για να «υποδεχθεί» το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Για να μη μείνει αυτή η υπόθεση «στον αέρα», περιορισμένη σε ευχολόγια και στην εκδήλωση «καλών προθέσεων».
Διπλωματικοί κύκλοι, που καλά γνωρίζουν το «πνεύμα» της γαλλικής πολιτικής σήμερα, επισημαίνουν, ότι η επίσκεψη του κ. Μακρόν δεν θα έχει σπουδαία αποτελέσματα, αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θελήσει να εστιάσει το ενδιαφέρον της στο γνωστό οικονομικό «ελληνικό πρόβλημα», ζητώντας για μία ακόμη φορά απ’ το Παρίσι να τη «βοηθήσει» εντός της Ε.Ε. Και θα είναι -επισημαίνεται από τους ίδιους κύκλους μεγάλο το λάθος, αν η ελληνική κυβέρνηση επιχειρήσει να «ανταλλάξει» το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον με αιτήματα «στήριξης» της Αθήνας από τη Γαλλία στην υπόθεση του χρέους και άλλων «συναφών» ζητημάτων. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έρχεται στην Αθήνα για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο ελληνικό οικονομικό δράμα των «μνημονίων». Το μαρτυρεί καθαρά αυτό και η σύνθεση της αντιπροσωπίας που αναμένεται στην Αθήνα.
Ο κ. Μακρόν θέλει να διαχειρισθεί μια «μεγάλη υπόθεση» στον ευρωπαϊκό Νότο, χαράζοντας και μία γεωπολιτική «γραμμή» απέναντι στην Τουρκία στη Μεσόγειο. Με αυτό καλείται «να κάνει παιχνίδι» η Αθήνα.