Με 28 βουλευτές το νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς
Όλα τα σενάρια, οι υποψήφιοι και οι πιέσεις για την επόμενη ημέρα – Φόβος της διάλυσης μετά την κάλπη
Με µια νέα ισχυρή κοινοβουλευτική δύναµη αναµένεται να οδηγήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Εφόσον δεν παραβιαστεί η συµφωνία µεταξύ των υποψηφίων για κοινή πορεία και την επόµενη ηµέρα, τότε η «πληθυντική Κεντροαριστερά», καταπώς έχει αποκληθεί στο παρελθόν, θα απαριθµεί 25 βουλευτές κατόπιν ενοποίησης των κοινοβουλευτικών οµάδων της ∆ΗΣΥ και του Ποταµιού, µε σοβαρή προοπτική περαιτέρω αύξησης σε περίπτωση ένταξης στο σχήµα και των τριών ανεξάρτητων µελών της εθνικής αντιπροσωπίας. Του Χ. Θεοχάρη και της Κ. Μάρκου που προέρχονται από το Ποτάµι και του Γ. Καρρά από την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ
Ωστόσο για την επαλήθευση της προαναφερθείσας αισιόδοξης έκβασης των εξελίξεων θα πρέπει πριν και µετά τη διαδικασία ανάδειξης νέου επικεφαλής στον χώρο της Κεντροαριστεράς να µη σηµειωθούν παρατράγουδα µεταξύ των υποψηφίων και των φορέων που εκπροσωπούν. Παρά τις έως τώρα έντιµες διακηρύξεις στις οποίες επιδίδονται άπαντες και άπασες, οµνύοντας στη µέχρι τέλους περιφρούρηση του σχεδίου που έχει εκπονηθεί από την επιτροπή του Ν. Αλιβιζάτου, εν τούτοις τα όσα διαδραµατίζονται στο παρασκήνιο εγείρουν σοβαρές υποψίες για την πρόκληση επεισοδιακών καταστάσεων, που ενδεχοµένως να βασίζονται σε προσχηµατικού χαρακτήρα αντιρρήσεις ή αµφιβολίες για το αδιάβλητο των διαδικασιών.
Σύµφωνα µε όσα έγιναν γνωστά, από την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής προετοιµασίας και οργάνωσης της όλης διαδικασίας υπό τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο, ο πρώτος γύρος της αναµέτρησης µεταξύ των υποψηφίων θα διεξαχθεί στις 5 Νοεµβρίου. Οι δύο πρώτοι στην προτίµηση του εκλογικού σώµατος θα κονταροχτυπηθούν µια εβδοµάδα µετά, την Κυριακή 12 Νοεµβρίου. Με τα έως τώρα δεδοµένα τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του χώρου της Κεντροαριστεράς, που ακόµη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν στο τέλος θα µεταβληθεί σε ενιαία παράταξη ύστερα από διάλυση των υφιστάµενων φορέων που τη συγκροτούν ή στις επόµενες εθνικές εκλογές θα κατέλθει ως συµµαχική ένωση αυτόνοµων κοµµάτων και πολιτικών κινήσεων υπό την αιγίδα µιας υποτυπώδους οµόφωνης προγραµµατικής διακήρυξης, ξεπερνούν κάθε προηγούµενο. Στο παρελθόν στις εσωκοµµατικές εκλογές, που είχαν ως κεντρικό κορµό το ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι δεν ξεπερνούσαν τους τρεις.
Αυτήν τη φορά τα πράγµατα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς οι ενδιαφερόµενοι µέχρι τώρα είναι πάνω από έξι και µέχρι τις 8 Σεπτεµβρίου, που είναι η καταληκτική ηµεροµηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, µπορεί να προκύψουν και άλλοι διεκδικητές ή κάποιοι εκ των γνωστών µέχρι σήµερα στο τέλος να αποσυρθούν είτε επειδή µπορεί να επιδοθούν σε παζάρια παραχώρησης των όποιων δυνάµεων ελέγχουν υπέρ άλλων ισχυρών τους αντιπάλων είτε γιατί µπορεί να µην καταφέρουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια που έχουν οριστεί για τη νοµιµοποίηση της συµµετοχής τους στην κούρσα της διεκδίκησης. ∆ηλαδή, την εξασφάλιση 1.000 υπογραφών στήριξής τους από τις 7 περιφέρειες της χώρας µε ελάχιστο αριθµό τις 50 σε µια από αυτές ή την καταβολή 2.000 ευρώ ως παράβολο της δήλωσής τους. Η τελευταία προϋπόθεση συµµετοχής µάλλον δεν συνιστά εµπόδιο για όσους µέχρι σήµερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πρωταγωνιστήσουν ως υποψήφιοι στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς και ως εκ τούτου ο αγώνας δρόµου που θα κάνουν θα αναλωθεί στη συλλογή υπογραφών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Η προσοχή στην παρούσα φάση είναι στραµµένη στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν µέχρι την ώρα της κάλπης οι επικεφαλής των δύο κοινοβουλευτικών κοµµάτων. Της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης υπό την κοινοβουλευτική καθοδήγηση της Φ. Γεννηµατά και του Ποταµιού υπό τον Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε -και εκ των έσωαποφάσισε να δοκιµάσει την τύχη του, ανακοινώνοντας χθες το πρωί µε βιντεοσκοπηµένο µήνυµα την υποψηφιότητά του. Στην παρέµβαση η αναφορά του «να γυρίσουµε την πλάτη σε αυτούς που απέτυχαν και έχουν δείξει τα όριά τους» ερµηνεύτηκε ως αιχµή εναντίον της επικεφαλής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης. Οι υποψήφιοι, οι πιέσεις, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα και ο φόβος της διάλυσης μετά την κάλπη gkatsigiannis Με 28 βουλευτές το νέο κόμμα...
Οι ζυµώσεις πριν από τις εκλογές στην Κεντροαριστερά, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 5 και 12 Νοεµβρίου µατα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς οι ενδιαφερόµενοι µέχρι τώρα είναι πάνω από έξι και µέχρι τις 8 Σεπτεµβρίου, που είναι η καταληκτική ηµεροµηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, µπορεί να προκύψουν και άλλοι διεκδικητές ή κάποιοι εκ των γνωστών µέχρι σήµερα στο τέλος να αποσυρθούν είτε επειδή µπορεί να επιδοθούν σε παζάρια παραχώρησης των όποιων δυνάµεων ελέγχουν υπέρ άλλων ισχυρών τους αντιπάλων είτε γιατί µπορεί να µην καταφέρουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια που έχουν οριστεί για τη νοµιµοποίηση της συµµετοχής τους στην κούρσα της διεκδίκησης. ∆ηλαδή, την εξασφάλιση 1.000 υπογραφών στήριξής τους από τις 7 περιφέρειες της χώρας µε ελάχιστο αριθµό τις 50 σε µια από αυτές ή την καταβολή 2.000 ευρώ ως παράβολο της δήλωσής τους.
Η τελευταία προϋπόθεση συµµετοχής µάλλον δεν συνιστά εµπόδιο για όσους µέχρι σήµερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πρωταγωνιστήσουν ως υποψήφιοι στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς και ως εκ τούτου ο αγώνας δρόµου που θα κάνουν θα θα ακολουθήσουν µέχρι την ώρα της κάλπης οι επικεφαλής των δύο κοινοβουλευτικών κοµµάτων. Της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης υπό την κοινοβουλευτική καθοδήγηση της Φ. Γεννηµατά και του Ποταµιού υπό τον Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε -και εκ των έσωαποφάσισε να δοκιµάσει την τύχη του, ανακοινώνοντας χθες το πρωί µε βιντεοσκοπηµένο µήνυµα την υποψηφιότητά του. Στην παρέµβαση η αναφορά του «να γυρίσουµε την πλάτη σε αυτούς που απέτυχαν και έχουν δείξει τα όριά τους» ερµηνεύτηκε ως αιχµή εναντίον της επικεφαλής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης.
Η Φ. Γεννηµατά σε µεγάλο βαθµό έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτηµα έναντι του Στ. Θεοδωράκη, διότι ελέγχει σε ευρεία έκταση τον κοµµατικό µηχανισµό του ΠΑΣΟΚ που αποτελεί τον κεντρικό κορµό της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης. Το Ποτάµι, πέραν των κεντρικών γραφείων της Σεβαστουπόλεως, που αποτελούν το στρατηγείο του Στ. Θεοδωράκη για τον συντονισµό όλων των δράσεων του κόµµατος σε πανελλαδικό επίπεδο, δεν διαθέτει ισχυρές οργανώσεις στην περιφέρεια. Ως εκ τούτου, η µεγάλη κινητοποίηση για την προβολή και ενίσχυση της υποψηφιότητας του Στ. Θεοδωράκη, πέραν των περιοδειών που θα πραγµατοποιήσει ο ίδιος, θα διεξαχθεί µέσα από τα social media.
Η Φ. Γεννηµατά δεν σηµαίνει πως θα απολαύσει εξ ολοκλήρου το πλεονέκτηµα της «προνοµιακής» σχέσης µε τις οργανώσεις του κόµµατος, αφού από τον ίδιο χώρο έχουν ήδη ανακοινωθεί και άλλες υποψηφιότητες, όπως του βουλευτή Αργολίδος Γ. Μανιάτη και εντός της εβδοµάδος αναµένεται να επιβεβαιωθούν δύο ακόµη. Του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και του βουλευτή Αρκαδίας Οδ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2015 είχε συγκεντρώσει 22,97%, κάνοντας την έκπληξη. Ανάµεσα στους δύο τελευταίους και πριν ακόµη επισηµοποιήσουν τις προθέσεις τους έχει ήδη ξεσπάσει υπόγειος πόλεµος, καθώς ο Ν. Ανδρουλάκης θεωρεί πως η ενδεχόµενη εκ νέου παρουσία του Οδ. Κωνσταντινόπουλου στην κούρσα της διεκδίκησης της ηγεσίας υποκρύπτει τακτικισµούς.
Εν ολίγοις, επειδή αµφότεροι αντλούν δυνάµεις από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό µπλοκ και µετέπειτα «βενιζελικό» στρατόπεδο, ασχέτως εάν µε τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τα έσπασαν στην πορεία, ο Ν. Ανδρουλάκης φέρεται να θεωρεί πως η υποψηφιότητα του Οδ. Κωνσταντινόπουλου κατά βάθος θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τη Φ. Γεννηµατά. Εφόσον η τελευταία εµφανιστεί ως κυρίαρχη εκπρόσωπος του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ, έχοντας στο πλευρό της και πολλά ιστορικά στελέχη, όπως τον Κ. Λαλιώτη και εκπροσώπους της «γεννηµατικής φρουράς» του αείµνηστου πατρός της, όπως τους Κ. Γείτονα, Θ. Τσούρα κ.ά, τότε το ακροατήριό της θα είναι περισσότερο «µπετοναρισµένο» σε σχέση µε όλους τους άλλους, που έχουν τα «χρώµατα» της µεταρρυθµιστικής και «εκσυγχρονιστικής» σηµαίας.
Ο Γιώργος, η Φώφη και το αντάρτικο
ΠΟΛΥΦΕΡΝΗ νύφη θεωρείται και η κοινωνική βάση του ΚΙ∆ΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία αν προσέλθει µαζικά στις κάλπες για την ανάδειξη νέου ηγέτη στην Κεντροαριστερά τότε θα επηρεάσει σηµαντικά τα ποσοστά των υποψηφίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου παρά τις πιέσεις που δέχτηκε να είναι και αυτός υποψήφιος εν τούτοις αυτήν τη στιγµή δείχνει να µη θέλει να δοκιµάσει την ηγετική του απήχηση. Το ερώτηµα είναι εάν ο ίδιος θα κρατήσει µέχρι τέλους ουδέτερη στάση απέναντι σε όλες τις υποψηφιότητες, καθώς υπάρχουν βάσιµες υποψίες ότι την κρίσιµη στιγµή θα δηλώσει διακριτικά τη στήριξή του στη Φ. Γεννηµατά, σε ένδειξη αναγνώρισης της τιµής που του έκανε να προταθεί από το ΠΑΣΟΚ εκ νέου για πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς πριν από µερικούς µήνες. Ωστόσο, αυτό δεν σηµαίνει πως οι δυνάµεις του ΚΙ∆ΗΣΟ θα κατευθυνθούν συντεταγµένα εκεί που µε κοµψό ή ξεκάθαρο τρόπο υποδείξει ο Γ. Παπανδρέου. Και αυτό διότι κορυφαία στελέχη του κόµµατος, όπως οι Γ. Πεταλωτής, Σ. Ξυνίδης, Φ. Σαχινίδης και πολλά ακόµη στελέχη µε σηµαντική διαδροµή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αναµένεται να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλες υποψηφιότητες, όπως του δηµάρχου Αθηναίων Γ. Καµίνη ή του πρώην υπουργού Γ. Ραγκούση. Επίσης µέχρι την καταληκτική ηµεροµηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο προσκήνιο αναµένεται να εµφανιστούν και άλλα ονόµατα πλην εκείνων που επίσηµα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία.
Η Ε∆ΕΜ, συνιστώσα της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης µε επικεφαλής τον Α. Πόντα, επίσης εξετάζει το ενδεχόµενο να µετρήσει την απήχησή της στην εκλογική διαδικασία. Αλλα ονόµατα που επίσης κυκλοφορούν ή τεχνηέντως εκπορεύονται από διάφορα επικοινωνιακά κέντρα είναι της Αννας ∆ιαµαντοπούλου, του πρώην περιφερειάρχη Γ. Σγουρού και του δηµάρχου Αλίµου Γ. Κωνσταντάτου. Βαρύνουσας σηµασίας θα είναι και οι παρεµβάσεις στήριξης προς συγκεκριµένους υποψηφίους και από άλλα πρόσωπα που διαθέτουν επιρροή στον χώρο της Κεντροαριστεράς και δεν είναι µόνο ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σηµίτης ή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ . Βενιζέλος, αλλά αρκετοί δήµαρχοι και περιφερειάρχες, που έχουν εκλεγεί µε τη στήριξη της ∆ΗΣΥ, όπως ο Σ. Αρναουτάκης στην Κρήτη, ο Α. Κατσιφάρας στη ∆υτική Ελλάδα, καθώς επίσης και ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, τον οποίο ως γνωστόν στο παρελθόν τον είχαν προσεγγίσει να ηγηθεί αυτός ενός νέου σχηµατισµού στην Κεντροαριστερά.