Επίσημη επίσκεψη του Νορβηγού αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα
Φιλοξενούμενος του ναυάρχου Αποστολάκη και επισκέψεις σε σημαντικές μονάδες
Ως «εξαιρετικά σημαντική» χαρακτήριζαν από το ΓΕΕΘΑ την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Νορβηγού αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας, ναυάρχου Haakon Bruun-Hanssen, που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 6 Σεπτεμβρίου.
Τον Νορβηγό αρχηγό υποδέχτηκε σήμερα επισήμως στο στρατόπεδο «Παπάγου» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, όπου τον σύστησε στους αρχηγούς των Κλάδων και στους επιτελείς του, ενώ αργότερα τον συνόδευσε και στην εθιμοτυπικού χαρακτήρος συνάντησή του και με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο στο γραφείο του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στη διάρκεια των διμερών επαφών των δύο αρχηγών συζητήθηκε «το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και η ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συναφών προβλημάτων που ανακύπτουν».
Επίσης αντικείμενο των συζητήσεων των δύο πλευρών αποτέλεσε η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία, που είναι ήδη πολύ καλή αλλά μπορεί να βελτιωθεί έτι περαιτέρω, καθώς και οι προοπτικές ενισχύσεώς της στους τομείς της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως, ενώ ειδική μνεία έγινε στην δυνατότητα πραγματοποιήσεως συνεκπαιδεύσεων σε αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων και αντιμετωπίσεως ασύμμετρων απειλών.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα που έχει εκπαιδεύσει και εντάξει πλήρως επιχειρησιακώς σε μάχιμες μονάδες Ειδικών Δυνάμεων γυναίκες, ώστε να μπορούν – αν απαιτηθεί – να υλοποιούν την αποστολή των μονάδων τους σε περιβάλλοντα όπου η θέση της γυναίκας είναι «ειδικού χειρισμού», όπως είναι στις μουσουλμανικές χώρες.
Ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μεταξύ άλλων, επισήμανε στις τοποθετήσεις του τα εξής:
-Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
-Τη σκοπιμότητα συνεχίσεως και γεωγραφικής διευρύνσεως της ΝΑΤΟϊκής επιχειρήσεως ανασχέσεως των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο καθώς και την συμβολή των Νορβηγών ειδικών στην δύναμη της FRONTEX, η οποία επιχειρεί στην ίδια περιοχή.
- Τις δυνατότητες των υφιστάμενων υποδομών, στην περιοχή της Σούδας, για παροχή υπηρεσιών σε αεροναυτικές μονάδες της Συμμαχίας.
-Τη διερεύνηση της δυνατότητας αναπτύξεως συνεργασίας του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς και της Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO), στον τομέα της εκπαιδεύσεως προσωπικού που συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές.
-Τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαιδεύσεως επί αντικειμένων θαλασσίας ασφαλείας επ’ ωφελεία τόσο των κρατών-μελών της Συμμαχίας, όσο και τρίτων φίλων χωρών.
-Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.
Κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ο Νορβηγός αρχηγός ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον ναύαρχο Αποστολάκη και τους αρμόδιους επιτελείς του.
Κατά το υπόλοιπο της επισήμου επισκέψεώς του στην Ελλάδα ο Νορβηγός αρχηγός μαζί με τον Έλληνα αμφιτρίωνά του, θα επισκεφθεί στην Κρήτη:
--Το Ναύσταθμο Κρήτης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, τη λειτουργία του και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητες του.
--Την 115 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Σούδας, όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις αποστολές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της ελληνικής αεραμύνης, καθώς και τη συνδρομή που παρέχει στην εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
--Το ΚΕΝΑΠ στη Σούδα, στο οποίο θα ενημερωθεί για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει ως πιστοποιημένη νατοϊκή εκπαιδευτική οντότητα.
Τέλος κατά την εν Αθήναις παραμονή του Νορβηγού αρχηγού επισκέφθηκε ήδη το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.