«Με κάθειρξη 20 ετών, σε έξι χρόνια έξω»
Θύελλα στη Βουλή – Η επέκταση του νόμου Παρασκευόπουλου από τον Κοντονή κίνητρο για κακουργήματα
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλούν οι χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για μείωση ποινών στον νέο Ποινικό Κώδικα και παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου με τις ευεργετικές διατάξεις για υφ’ όρων απόλυση κρατουμένων. «Το πλαίσιο ποινών στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό και δεν έχει να κάνει ούτε με τον φρονηματισμό ούτε με την τιμωρία. Με τον νέο Ποινικό Κώδικα έρχεται ένας εξορθολογισμός του πλαισίου ποινών και είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους κρατούμενους θα επωφεληθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.
Με τη λήξη της συνεδρίασης και μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης δήλωσε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τις εξαγγελίες Κοντονή, τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση φέρει ευνοϊκότερο πλαίσιο ποινών για σκληρούς ποινικούς εγκληματίες, η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι δυναμική. Εξηγώντας τη στάση του, είπε πως ήδη με το ισχύον πλαίσιο καταδικασμένος σε 20 χρόνιας κάθειρξης δύναται να αποφυλακιστεί εκτίοντας μόλις έξι χρόνια ποινής, συνδυάζοντας την έκτιση των 3/5 της ποινής με τη μείωση ποινής λόγω παροχής εργασίας.
Λίγη ώρα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι Σταύρος Κοντονής και Μάκης Βορίδης είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους για την παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου περί υφ’ όρων απόλυσης κρατουμένων, με τη Νέα Δημοκρατία να αφήνει σαφείς αιχμές πως η παράταση θα οδηγήσει σε μαζική αποφυλάκιση κρατουμένων. Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο κ. Κοντονής είπε ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει υποστεί άδικη κριτική και ότι η εφαρμογή του βελτίωσε την κατάσταση στις φυλακές.
«Παραλάβαμε φυλακές-κολαστήρια και πλέον δεχόμαστε συγχαρητήρια απ’ όλη την Ευρώπη. Από χώρα-παρίας γίναμε παράδειγμα προς μίμηση» είπε ο υπουργός.
«Είναι ο τελείως λάθος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της συμφόρησης στις φυλακές. Είναι ένας άδικος τρόπος για τους κρατούμενους και είναι ένας βαριά επικίνδυνος τρόπος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αλλά και ευρύτερα για την αντεγκληματική πολιτική. Είναι απαράδεκτο η πολιτεία να λέει ότι ο κρατούμενος θα εκτίσει μικρότερη ποινή επειδή δεν χωράει στις φυλακές. Να χτίσουμε φυλακές» είπε ο κ. Βορίδης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέμεινε προαναγγέλλοντας ότι μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία για την παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου.