Ο Κουρουμπλής ζητά συγγνώμη και καθηγητής τοξικολογίας εκπέμπει SOS για την πετρελαιοκηλίδα
Μετανιωμένος ο υπουργός Ναυτιλίας για τις δηλώσεις του - Άγρια κόντρα με τον Γεωργιάδη που ζητά παραίτηση του υπουργού
Μετανιωμένος φάνηκε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής για τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ αφούζήτησε μέχρι και συγγνώμη για το γεγονός οτι σε προηγούμενες δηλώσεις του προέτρεπε τον κόσμο να συνεχίσει τα μπάνια του στις ρυπασμένες θάλασσες του Σαρωνικού.
Παράλληλα, διεμήνυσε εκ νέου ότι θα καθαρίσει τη θάλασσα σε ένα μήνα και τόνισε «θα κριθούμε απο το αποτέλεσμα».
«Αν σας έχει μείνει ίχνος αξιοπρέπειας πρέπει να παραιτηθείτε σήμερα» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Κουρουμπλή κατηγορώντας την κυβέρνηση για ολιγωρία και ανικανότητα στο θέμα της καταστροφής του Σαρωνικού μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή.
«Ο Κουρουμπλής τα έκανε θάλασσα και δεν μπορούμε να πάμε στη θάλασσα» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ με τον υπουργό Ναυτιλίας να απαντά πως «ο Τσίπρας δεν μου είπε να παραιτηθώ» ενώ την ίδια ώρα ισχυρίστηκε πως τη νύχτα του ναυαγίου δεν μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι δύτες, κάτι που έκαναν σύμφωνα με τον ίδιο με το πρώτο φως της ημέρας.
«Καταστρέψατε τον Σαρωνικό, όλη την Αττική, και γελάτε» συνέχισε την επίθεσή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Όσον αφορά στο ναυάγιο ο υπουργός, χαρακτηρίζοντάς το «ατυχές γεγονός», είπε πως έχει «υποψίες» τις οποίες έχει καταθέσει στον Εισαγγελέα αλλά και στον πρωθυπουργό. Παρόλα αυτά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες.
«Δεν υπάρχει μαύρη θάλασσα» συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής κατηγορώντας τα ΜΜΕ για «μαύρη προπαγάνδα».
Σημείωσε δε, ότι οι πρώτες εργασίες απορρύπανσης άρχισαν τρεις ώρες μετά το ναυάγιο, καθώς η βύθιση έγινε στις 02:30 τα ξημερώματα και τα απορρυπαντικά σκάφη δεν μπορούν να επιχειρήσουν νύχτα. Τόνισε ότι το πρώτο σκάφος του λιμενικού έφτασε στο σημείο ένα τέταρτο μετά το σήμα sos που εξέπεμψε το πλοίο. Ο υπουργός σημείωσε ότι χρειάστηκαν πέντε μέρες προκειμένου να στεγανοποιηθεί πλήρως το πλοίο.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την κολύμβηση σε συγκεκριμένες ακτές, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν το σαββατοκύριακο και ο καθηγητής τοξικολογίας προειδοποίησε ότι δεν κινδυνεύουν από τη ρύπανση μόνο όσοι κολυμπήσουν, αλλά ακόμη και όσοι περπατήσουν στις συγκεκριμένες ακτές.
«Ενας άνθρωπος με δερματίτιδα, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη ευαισθησία, αν μείνει για ώρα εκεί και υπάρχει εξάτμιση της ρύπανσης, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα», τόνισε ο Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Μάλιστα ο καθηγητής, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τοξικολογίας, επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στις εγκύους. «Πρέπει να προσέξουν. Υπάρχει σοβαρό θέμα διαρροής ρύπων από εξάτμιση. Δεν πρέπει να εκτίθενται. Η βιβλιογραφία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι έγκυες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορεί να εκτεθούν σε αυτούς τους ρύπους και να έχει επίδραση στην υγεία τους, αν για παράδειγμα καθίσουν δίπλα σε βράχια στα οποία υπάρχει ρύπανση», τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας παρατήρησε ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα έπρεπε να είχε μελετήσει αντίστοιχα συμβάντα του παρελθόντος, όπως στον Ευβοϊκό όπου χρειάστηκαν 1,5-2 χρόνια για να καθαρίσει το περιβάλλον. «Αν άκουγε κάποιος πολίτης τον υπουργό, πήγαινε για μπάνιο σε μία καθαρή θάλασσα εκείνη τη στιγμή, αλλά εξαιτίας των ρευμάτων τον περικύκλωνε μεγάλη κηλίδα, θα έπρεπε να πάρει τον κ. Κουρουμπλή να δει τι θα κάνει;», διερωτήθηκε ο καθηγητής τοξικολογίας.
Επιπλέον, χαρακτήρισε ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις περί απορρύπανσης της περιοχής μέσα σε έναν μήνα. Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της κυβέρνησης, έπειτα από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, ο κ. Κουρέτας τόνισε ουσιαστικά ότι δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο που υπάρχει για τέτοια συμβάντα. «Την ημέρα που έγινε το ναυάγιο έπρεπε να έχει κινητοποιηθεί το σχέδιο και το πρωί της Δευτέρας να είναι όλοι σε επιφυλακή», δήλωσε και απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Κουρουμπλή που απέδωσε την καθυστέρηση των πρώτων ενεργειών στο γεγονός ότι το ναυάγιο έγινε βράδυ.
Ο κ. Κουρέτας, που είναι και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της ΕΕ, αποκάλυψε μάλιστα ότι η Πολιτεία δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, παρότι έστειλαν έγγραφο στη Βουλή, δηλώνοντας με αυτό ότι είναι σε θέση να συνδράμουν την απορρύπανση.