Προεκλογικοί «πυροβολισμοί» Τσακαλώτου κατά Μαξίμου
Γιατί «απασφάλισε» ο υπουργός Οικονομικών - Πώς απαντά το Μαξίμου και τι ρόλο παίζει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών
Ο Ευκλείδης πήρε το «όπλο» του και για την ώρα άρχισε να ντουφεκίζει στον αέρα, προειδοποιώντας, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίµου ότι για την επιτυχία ή αποτυχία του προγράµµατος η ευθύνη είναι συνολική και πως ο ίδιος δεν προτίθεται να γίνει «Ιφιγένεια» για να προστατευτεί ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πληροφορίες λένε ότι ανάµεσα στο Μέγαρο Μαξίµου και στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει και πάλι απόσταση, καθώς οι συνεργάτες του υπουργού Οικονοµικών χρεώνουν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού δηµοσιεύµατα σχετικά µε την τακτική που ακολουθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διαπραγµάτευση. Έτσι ο υπουργός Οικονοµικών αποφάσισε να παρέµβει δυναµικά στην ιστορία, δείχνοντας «τα δόντια» του και προειδοποιώντας όλους τους ενδιαφερόµενους ότι δεν θα… πέσει αµαχητί.
Η άτυπη ενηµέρωση των οικονοµικών συντακτών που έγινε την περασµένη Τετάρτη στην οδό Νίκης, όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονοµικών, και µέσα από την οποία προέκυψε το θέµα για νέα µέτρα το 2018, ήταν η πρώτη προειδοποιητική βολή από την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Και, όπως φαίνεται, βρήκε τον στόχο της, αφού έκανε έξαλλους τους παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίµου, καθώς ο υπουργός άνοιξε ένα νέο θέµα τη στιγµή που η κυβέρνηση προσπαθούσε να διατηρήσει στην επικαιρότητα το αφήγηµα για τις επενδύσεις και να αντιµετωπίσει επικοινωνιακά την ιστορία µε την εταιρεία Eldorado.
Κυβερνητικά στελέχη, τα οποία γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα, λένε ότι ο υπουργός Οικονοµικών έχει ενστάσεις ακόµα και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε επικοινωνιακά η κυβέρνηση την υπόθεση των Καναδών και υποστηρίζουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τουλάχιστον τρεις λόγους να κάνει την κίνηση που έκανε στα µέσα της εβδοµάδας. Καταρχήν µέσα από αυτήν τη διαδικασία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να πιέσει τους υπουργούς που αντιδρούν για τις περικοπές στα υπουργεία τους -και οι οποίες, σύµφωνα µε την οδό Νίκης, είναι αναγκαίες για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση- ότι εάν δεν συναινέσουν θα υποστούν τις συνέπειες από τις ευθύνες που τους αναλογούν.
∆ηλαδή ο υπουργός έθεσε µε τον πιο ωµό τρόπο το δίληµµα «ή θα συναινέσετε στις περικοπές ή σας καθιστώ υπεύθυνους στη συνείδηση του κόσµου για τα µέτρα τα οποία θα έρθουν το 2018». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο η αξιολόγηση να µην κλείσει στο τέλος του χρόνου αλλά ίσως µέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, θέλοντας και µε αυτόν τον τρόπο να διαµηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι όσοι διαφωνούν δηµιουργούν προβλήµατα και εµπλοκές στους σχεδιασµούς της κυβέρνησης, η οποία επιθυµεί έως το τέλος του χρόνου να έχει κλείσει µε αυτό το θέµα. Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του µε τη fast trak διαδικασία που φαίνεται ότι θέλουν κάποιοι να ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, επικαλούµενος τον διάλογο και τη σύνθεση των απόψεων προκειµένου να βρεθεί µια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΠΕΙΣΕΙ
Προφανώς κάτω από την πίεση των εταίρων αλλά και την επιθυµία του ιδίου του πρωθυπουργού το θέµα της τρίτης αξιολόγησης να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να χρησιµοποιήσει και άλλους τρόπους προκειµένου να µεταπείσει τους συντρόφους του. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει καθαρά µε τις εσωκοµµατικές διαδικασίες και µε το success story που λανσάρει το Μέγαρο Μαξίµου το τελευταίο διάστηµα. Ως αρχηγός της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης και εκφραστής των απόψεων των «53», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προφανώς αποφασίσει να µετριάσει την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίµου για την επόµενη ηµέρα, γιατί ίσως γνωρίζει κάτι περισσότερο αλλά και γιατί στην πρόσκληση για το… «πάρτι» θέλει να υπάρχει και το δικό του όνοµα. Όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προφανώς είναι ενοχληµένος γιατί αντιλαµβάνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει να περιγράφει το αφήγηµα της επόµενης ηµέρας µέσα στο οποίο δεν συµπεριλαµβάνεται ο ίδιος. Έτσι ο υπουργός Οικονοµικών κινδυνεύει να περάσει στην ιστορία ως ο σκληρός αριστερός υπουργός που έφερε µόνο µέτρα, ενώ θα έπρεπε να έχει εφαρµόσει ένα άλλο µείγµα στο οικονοµικό πρόγραµµα που πρότεινε.
ΤΡΥΠΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ
Ο τρίτος λόγος είναι ο πιο ρεαλιστικός και έχει να κάνει αποκλειστικά µε το εάν βγαίνουν τα νούµερα του προγράµµατος, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο να υπάρξει τρύπα στα έσοδα και σε συνδυασµό µε το πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του 2018 να τιναχτεί το σύστηµα στον αέρα. Κάποιοι, µάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βλέπει το πρόβληµα να έρχεται και γι' αυτό ξεκίνησε να το περιγράφει. Ισχυρίζονται ότι µε αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα µπορέσει να τον κατηγορήσει ότι δεν είχε προειδοποιήσει για τον εκτροχιασµό του προγράµµατος. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασµα του 2018 έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, αφού αρκετά στελέχη θεωρούν ότι πολύ δύσκολα µπορεί να πιαστεί αυτός ο στόχος. Κάποιοι µάλιστα επιρρίπτουν ευθύνες και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι θα έπρεπε να το έχει αποφύγει αναζητώντας άλλη λύση.
Με δεδοµένο τον φόβο ότι το 3,5% δεν πιάνεται σε καµία περίπτωση, πολλά κοµµατικά και κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να φέρνουν και πάλι τη συζήτηση στις πρόωρες εκλογές καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέα µέτρα µέσα στο 2018. Η άνοιξη του 2018 και πιο συγκεκριµένα ο Απρίλιος µοιάζει να είναι για αυτά τα στελέχη η καλύτερη περίοδος για να στηθούν οι κάλπες, µε το επιχείρηµα ότι το υπέρογκο πλεόνασµα δεν µπορεί να καλυφτεί αλλά ούτε και νέα µέτρα µπορούν να υπάρξουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Θέμα ημερών πλέον ο ανασχηματισμός
«Ζωντανά» παραµένουν πάνω στο τραπέζι τα σενάρια για ανασχηµατισµό της κυβέρνησης, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός φρόντισε να µην τα κλείσει όταν ρωτήθηκε σχετικά στη ∆ΕΘ, αλλά αντίθετα τα ενίσχυσε µε την επιχειρηµατολογία του, καθώς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήµατα συντονισµού, τα οποία προσπαθούν να επιλύσουν, προκειµένου το έργο των υπουργείων να είναι πιο αποτελεσµατικό. Σύµφωνα µε το νέο αφήγηµα της κυβέρνησης, την έξοδο θα δουν όσοι δεν προχωρούν τα θέµατα τα οποία έχουν να κάνουν µε τη στροφή της κυβέρνησης προς τις επενδύσεις. Οι πληροφορίες λένε ότι όσοι υπουργοί κωλυσιεργούν ηθεληµένα ή λόγω ανικανότητας στα θέµατα στα οποία έχει δώσει προτεραιότητα ο πρωθυπουργός θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήµατος. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να βάλει στο κυβερνητικό σχήµα νέα, τολµηρά και φιλόδοξα πολιτικά στελέχη, προκειµένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το επενδυτικό σχέδιο που έχουν εκπονήσει στο Μέγαρο Μαξίµου αφού από αυτό εξαρτάται, εκτός των άλλων, και το εάν θα πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσµατος 3,5% για το 2018.
Ο Σωκράτης Φάµελλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Στέργιος Πιτσιόρλας θεωρούνται από τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν νευραλγικούς τοµείς της οικονοµίας, καθώς η µέχρι τώρα πορεία τους στην κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερα επιτυχηµένη. Φυσικά οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα θα έχουν να κάνουν µε την πορεία της τρίτης αξιολόγησης. Μια πρώτη εικόνα θα υπάρχει από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιµακίων το επόµενο διάστηµα. Με βάση, λοιπόν, αυτό το χρονοδιάγραµµα, κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν αλλαγές ακόµα και πριν από τα µέσα Οκτωβρίου, που θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις σε ανώτερο επίπεδο. Φυσικά υπάρχει και η άποψη που λέει ότι ο πρωθυπουργός πολύ δύσκολα θα κάνει τον ανασχηµατισµό µεσούσης της διαπραγµάτευσης, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα δηµιουργηθούν άλλου είδους θέµατα, δεδοµένου ότι οι νέοι υπουργοί θα πρέπει να ενηµερωθούν για το αντικείµενό τους, πράγµα που σηµαίνει ότι χρειάζονται τουλάχιστον έναν µήνα.
Οι στόχοι ενός πιθανού ανασχηµατισµού θα έχουν να κάνουν, φυσικά, µε µια σειρά άλλων παραγόντων όπως: να δοθεί µια νέα ώθηση στον κυβερνητικό συνασπισµό, να διορθωθούν οι αρρυθµίες στην κυβέρνηση από την έλλειψη καλής επικοινωνίας και συνεννόησης που υπάρχει µεταξύ κάποιων υπουργείων. Ακόµα, µέσω της τοποθέτησης νέων προσώπων θα εκτονωθούν οι ανησυχίες και οι δυσαρέσκειες που υπάρχουν στο κόµµα και ιδιαιτέρως στον χώρο της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης. ∆εν αποκλείεται, µάλιστα, να επανέλθουν «πρόσωπα από τα παλιά» ή να επιβραβευτούν στελέχη που όλο το τελευταίο διάστηµα έχουν στηρίξει µε την παρουσία τους στα ΜΜΕ το κυβερνητικό έργο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε αυτούς που αναµένεται να αντικατασταθούν περιλαµβάνονται η υπουργός Πολιτισµού Λυδία Κονιόρδου, η οποία έχει πάρει «κόκκινη κάρτα» εξαιτίας της ολιγωρίας της για το Ελληνικό, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ εσχάτως θέµα υπάρχει µε τον Χρήστο Σπίρτζη. Ο υπουργός Μεταφορών, αν και έφερε σε πέρας την ολοκλήρωση των µεγάλων οδικών δικτύων της χώρας, φαίνεται ότι βρίσκεται σε δυσµένεια, ενώ οι σχέσεις του µε τον άλλοτε στενό του φίλο Νίκο Παππά είναι στην «κατάψυξη».