Κουρουμπλής και Σαντορινιός «ομολογούν» την αποτυχία τους
Για «ατυχία» μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας, για «λάθη» ο υφυπουργός.
Έκθετη παραμένει η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας μετά το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό, με τη ρύπανση όχι μόνο να εξαπλώνεται και να φτάνει μέχρι το Λαγονήσι, καλύπτοντας μια ακτογραμμή δεκάδων χιλιομέτρων, αλλά και μετά την ανικανότητα να συντονιστεί η προσπάθεια απορρύπανσης της περιοχής, καθώς μια εβδομάδα μετά η κατάσταση παραμένει ίδια, με τον κίνδυνο πια να απειλείται η δημόσια υγεία, κολυμβητών και καταναλωτών.
Μετά από ένα μπαράζ άστοχων δηλώσεων, τόσο του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή όσο και του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, αλλά και μετά την «αφαίρεση» των αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με την αδειοδότηση των πλοίων με εντολή Τσίπρα –μια κίνηση που από πολλούς ερμηνεύεται και ως απόδοση ευθυνών προς το υπουργείο–, με βροχή δηλώσεων οι δύο υπουργοί προσπαθούν να καλύψουν τόσο τα κενά όσο και τα «λάθη» και τις παραλείψεις, που οι ίδιοι με τις τοποθετήσεις τους προκάλεσαν.
Σήμερα, με νέες δηλώσεις τους τόσο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής όσο και ο Νεκτάριος Σαντορινιός επιχείρησαν να «μαζέψουν» τα απόνερα των άστοχων δηλώσεων που έκαναν αρχικά, μαρτυρώντας και την ανικανότητά να διαχειριστεί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου μια κατάσταση κρίσης.
«Η ατυχία μας στο ατύχημα είναι ότι έγινε στις 2:30 τη νύχτα και δεν μπορούσαν να κατέβουν οι δύτες» είπε στον Αlpha 98,9 FM ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι «καθυστερεί η βελτίωση της εικόνας γιατί δεν χρησιμοποιούμε ούτε ένα κιλό χημικών, ως πράσινη απορρύπανση. Με χημικά μέσα θα τα είχαμε διαλύσει όλα και θα φαίνονταν καθαρά». Μετά τα πισωγυρίσματα και τα «είπα-ξείπα» του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μπαίνει στη διαδικασία να «μαζέψει» τις υπερβολές που είπε και ίδιος για το θέμα της ρύπανσης και συγκεκριμένα για το θέμα της καταλληλότητας των ακτών, αναγνωρίζοντας ότι έγιναν λάθη. «Κάνουμε και λάθη» δήλωσε σχετικά το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, ωστόσο, σε αντίθεση με τον κ. Κουρουμπλή, που μίλησε για «ατυχία», εμφανίστηκε απόλυτος πως το υπουργείο αντέδρασε όσο πιο άμεσα γινόταν: «Το ναυάγιο έγινε τις 02:30 και το πλοίο βυθίστηκε 04:10, όπου βρίσκονταν σκάφη του λιμενικού, παραπλεόντα για τυχόν ναυαγούς.
Μέχρι να "κάτσει" το πλοίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αμέσως μετά, έπρεπε να πέσουν οι δύτες και να υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να μπει το φράγμα, που είχε μπει στις 09:40», εξήγησε και απέδωσε τη διαρροή των καυσίμων στις επτά αυτές ώρες που, όπως υποστήριξε, δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα. Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως κατ' εκτίμηση «διέφυγαν» από το δεξαμενόπλοιο περίπου 300 τόνοι πετρελαιοειδών, ενώ διευκρίνισε πως «έχουν σταλεί δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι όλο το πετρέλαιο προέρχεται από εκείνο το πλοίο. Δεν έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα, θα τα έχουμε μάλλον εντός της εβδομάδας».
Όσον αφορά στο γιατί βυθίστηκε σε συνθήκες νηνεμίας, ενώ ήταν αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο, ανέφερε πως «όλα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται, καθώς η προανάκριση συνεχίζεται από τον εισαγγελέα».
«Η αξιοπλοΐα του ελέγχθηκε στις 4/8, έγινε επιθεώρηση εν πλω ώστε να δωθούν οι παρατάσεις των παραστατικών. Ξέρετε πόσα πλοία έχουν βυθιστεί ενώ έχουν αξιόπλοο; Όλα! Δεν ξέρω αν έχει συμβεί κανένα ατύχημα, όλα εξετάζονται», επανέλαβε. «Από τη στιγμή που έγινε το ναυάγιο και γίνεται οικολογική καταστροφή, η εταιρεία φέρει ευθύνη και έχει ασφαλιστεί γι' αυτή την ευθύνη», ανέφερε, ενώ, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση ενημέρωσης προς τους δήμους της παραλιακής που τελικά επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, ισχυρίστηκε πως το πρωί της Δευτέρας η εικόνα που είχαμε από τα αεροπλάνα «ήταν καθαρή»: «Η κηλίδα φεύγει προς τη Σαλαμίνα, επιστρέφει το βράδυ, υπάρχουν και κινήσεις των πετρελαιοειδών, ιδιαίτερα του μαζούτ, το βράδυ αρχίζει να αλλάζει ο καιρός και να έρχεται προς Πειραϊκή.
Υπάρχουν εικόνες τη Δευτέρα το πρωί που η θάλασσα ήταν καθαρή, αλλά από κάτω δεν ξέραμε τι γίνεται», δήλωσε και πρόσθεσε πως αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό ότι το πετρέλαιο κινείται προς την Αττική, εστάλησαν σήματα και ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι και τηλεφωνικά.
Όσον αφορά στο πότε θα κάνει μπάνιο ο κόσμος, «μόλις το ΕΛΚΕΘΕ και οι μετρήσεις του δώσουν το οκ», ανέφερε και πρόσθεσε για τους ψαράδες: «Με τα αλιεύματα, εκτός Σαρωνικού, δεν υπάρχει κανένα θέμα και από εκεί και πέρα θα έχουμε μετρήσεις καθημερινές από το ΕΛΚΕΘΕ και θα ανακοινώσουμε στους ψαράδες πότε μπορούν να ψαρέψουν».