Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και κεντροαριστερά
Ο πρόεδρος επέλεξε στρατηγικά να δώσει στοιχεία του δικού του οράματος για την επόμενη ημέρα.
Με μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς την κεντροαριστερά, αλλά κυρίως και στο εσωτερικό του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο από την κρίση. Η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» αποκρυπτογραφεί σήμερα τα μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφοντας παράλληλα και τις αντιδράσεις των αποδεκτών.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να διατυπώσει μια φιλελεύθερη πρόταση διακυβέρνησης με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά… θύμισε τον Κυριάκο της εσωκομματικής αναμέτρησης, τότε που δεν είχε διστάσει να αναμετρηθεί με αντιλήψεις και πρακτικές ακόμη και του δικού του κόμματος. Δεν αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ενώ επέλεξε στρατηγικά να δώσει στοιχεία του δικού του οράματος για την επόμενη ημέρα.
Η αναφορά του στη ΔΑΠ, με την επισήμανση ότι θα σταματήσει να κολλάει αφίσες και να συμμετέχει σε εκλογές, δίνει ένα σαφές στίγμα των προθέσεων του προέδρου της ΝΔ όσον αφορά το μοντέλο των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που έχει στο μυαλό του. Ξεκινάει από τις αλλαγές στο δικό του κόμμα, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι θα αλλάξει τη χώρα. Δεν είναι και λίγο ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν διαμορφώνει τις θέσεις του με γνώμονα το τι μπορεί να είναι αρεστό στην κοινή γνώμη. Όπως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι παρενέβη στο «φλερτ» κάποιων κύκλων της κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν πείθει η μετάλλαξή του, έτσι ώστε να εμφανισθεί ο ίδιος αξιόπιστος συνομιλητής τού υπό σύσταση νέου φορέα. Γι' αυτό και είπε αφενός ότι η ΝΔ δεν έχει «ταξικό πρόσημο», ενώ συγχρόνως, τονίζοντας το φιλελεύθερο μετριοπαθές προφίλ του, προδιέγραψε την πορεία που θα ακολουθήσει προκειμένου να επιτύχει τη διεύρυνση των πολιτικών ορίων της κεντροδεξιάς παράταξης.