Οι δύο διαδοχικές συναντήσεις που είχε µε δική του πρωτοβουλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε τους δύο πρώην αρχηγούς της Νέας ∆ηµοκρατίας, τον Κώστα Καραµανλή την Τετάρτη και τον Αντώνη Σαµαρά την Πέµπτη, είναι ενδεικτικές του εξής κλίµατος στις σχέσεις των τριών κορυφαίων παραγόντων της Νέας ∆ηµοκρατίας: Πρώτον, οι σχέσεις αυτές διατηρούνται σε πολύ καλό έως άριστο επίπεδο. ∆εύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε περιόδους που πρόκειται να εµφανίσει µία συγκεκριµένη πολιτική του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπως λ.χ. η παρουσία του στο βήµα της ∆ΕΘ, κρίνει σκόπιµο -ή ακόµη αισθάνεται και την ανάγκη- να αντλήσει στοιχεία από την εµπειρία των δύο πρώην πρωθυπουργών.  

Τρίτον, είναι σαφές ότι τις απόψεις των δύο πρώην πρωθυπουργών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις θεωρεί ιδιαιτέρως χρήσιµες σε αυτήν τη συγκυρία, για τον πρόσθετο λόγο ότι, δεδοµένων των σηµερινών δυσµενών οικονοµικών στοιχείων της χώρας, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένα διαφορετικό αφήγηµα από πλευράς του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Τέταρτον, επιβεβαιώνεται δηµοσίως η συνοχή του κόµµατος – και εν πάση περιπτώσει διασκεδάζεται η εντύπωση από φηµολογίες περί ψυχρών σχέσεων. Πέµπτον, επιβεβαιώνεται ότι οι κ. Καραµανλής και Σαµαράς στηρίζουν τον σηµερινό αρχηγό της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς ο αντίπαλος είναι κοινός και βασικός στόχος είναι να επανέλθει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην εξουσία και όχι να υπονοµευθεί ο σηµερινός αρχηγός της.

Μπορεί οι συνεργάτες των δύο πρώην πρωθυπουργών να εκτιµούν κατά καιρούς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες για να συναντά και να ανταλλάσσει απόψεις µε τους κ. Καραµανλή και Σαµαρά καθόσον η κυβερνητική τους εµπειρία θα του ήταν πολύτιµη και, µάλιστα, µια κυβερνητική εµπειρία του καθενός, υπό διαφορετικές για τη χώρα συνθήκες. Παρ' όλα αυτά, ακόµη και οι σποραδικές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη µαζί τους δεν δείχνει µόνο τον δέοντα σεβασµό αλλά και ότι λαµβάνει υπόψη τις εκτιµήσεις τους, ασχέτως αν σε ορισµένες περιπτώσεις στενοί του συνεργάτες τον συµβουλεύουν για την τήρηση διαφορετικής τακτικής. Ειδικότερα:  

ΕΝΟΤΗΤΑ

Με τον Κώστα Καραµανλή οι σχέσεις του είναι παρά πολύ καλές, ασχέτως αν δεν συναντώνται συχνά. Μόνο καλοθελητές είναι εκείνοι που διασπείρουν κατά καιρούς διάφορες φήµες, οι οποίες όµως ακυρώνονται από το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι αυστηρά θεσµικός και ουδέποτε θα υπονόµευε έναν εκλεγµένο αρχηγό. Άλλωστε είναι φυσικό να θέλει περισσότερο από κάθε άλλον την ενότητα του κόµµατος, καθώς η διατήρηση συµπαγούς της ιστορικής αυτής πολιτικής παράταξης θεωρείται για τον Κώστα Καραµανλή και µία πρόσθετη συναισθηµατική υποχρέωση. Υπ' αυτήν την έννοια, ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που επίσης, εκτός από τη δική του στάση, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεν έχει αφήσει κανέναν από τους θεωρούµενους καραµανλικούς να κινηθεί υπονοµευτικά σε βάρος του σηµερινού προέδρου της Ν∆. Οι συµβουλές Καραµανλή είναι σε θέµατα γενικότερης στρατηγικής και βεβαίως σε ό,τι έχει σχέση µε τα εξωτερικά στο πλαίσιο της σηµαντικής γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.  

ΚΟΙΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Οι σχέσεις του άλλου πρώην πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαµαρά, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι άριστες, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και συνεργάτες του αλλά και ο ίδιος. Έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, καθώς µάλιστα οι απόψεις τους συµπίπτουν όσον αφορά ορισµένα ανοίγµατα που ο σηµερινός αρχηγός της Ν∆ θέλει να κάνει και προς άλλους χώρους. Άλλωστε ο κ. Σαµαράς συγκυβέρνησε µε το ΠΑΣΟΚ, σε µία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Η ανταλλαγή απόψεων των δύο ανδρών εστιάζεται κυρίως σε θέµατα οικονοµικής πολιτικής, δεδοµένου ότι ο πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε την εξουσία στην αιχµή της κρίσης και σε περίοδο που ο κίνδυνος του Grexit δεν είχε παρέλθει. Είναι σαφές ότι στο όνοµα του συµφέροντος της παράταξης αλλά και του ίδιου του εν δυνάµει πρωθυπουργού, κυρίως η πλευρά Μητσοτάκη έχει παραµερίσει παλιές αντιπαλότητες µε την πλευρά Σαµαρά.  

ΚΡΙΤΙΚΗ

Όπως παρατηρούσαν συνεργάτες των δύο πρώην πρωθυπουργών -που ενδεχοµένως τα όσα υποστηρίζουν να είναι και απόρροια δικών τους συνοµιλιών µαζί τους-, «η προσοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να είναι στραµµένη και στον χώρο της κεντροαριστεράς και στις διεργασίες που λαµβάνουν χώρα εκεί. Μολονότι δηλαδή δεν θεωρούν ότι πρόκειται να προκύψει κάτι σπουδαίο, εντούτοις έχουν σηµασία οι εξελίξεις εκεί διότι θα επηρεάσουν και τις προοπτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλόγως τού αν επικρατήσει η τάση Λαλιώτη που αποκλείει συνεργασία µε τη Ν∆ ή η τάση των εκσυγχρονιστών που ευνοεί µία τέτοια κυβερνητική συνεργασία».