Δέρβος: Ο Μητσοτάκης ξεβολεύει φοιτητοπατέρες και ζωντανεύει τη ΔΑΠ
Τι αναφέρει σε συνέντευξη του στα parapolitika.gr ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Σε συνέντευξη του στα parapolitika.gr, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος αναφέρεται διεξοδικά στα όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, την επανίδρυση της καθώς και τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Ο ίδιος δηλώνει δικαιωμένος καθώς πάγιες προτάσεις και θέσεις της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, ήδη από το 2011, γίνονται θέσεις του κόμματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, λέγοντας ότι με αυτή την απόφαση ξεβολεύονται οι φοιτητοπατέρες κάτι που αποτελεί και επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο πρόεδρος μας, Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί την πιο μεγάλη, την πιο δυναμική και την πιο πρωτοπόρα φοιτητική παράταξη στην νέα εποχή», μας είπε ο Κώστας Δέρβος ,σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος για τις αλλαγές στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Επίσης ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη χώρα μας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται από πλήθος δράσεων και συναντήσεων τόσο του ίδιου, όσο και επιμέρους γραμματειών του κόμματος.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:
Η ομιλία που ακούσαμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν προσανατολισμένη στο μέλλον και εν πολλοίς στους νέους ανθρώπους. Πιστεύετε ότι οι εξαγγελίες του είναι ικανές ώστε να φέρουν τους νέους ανθρώπους στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και να δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το συγκριτικό πλεονέκτημα σε ένα ηλικιακό γκρουπ που χρειάζεται ενίσχυση;
Είναι αλήθεια πως ο Πρόεδρος μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη χώρα μας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται από πλήθος δράσεων και συναντήσεων τόσο του ίδιου, όσο και επιμέρους Γραμματειών του κόμματος. Ως ΟΝΝΕΔ, τον τελευταίο χρόνο, μετά την επανίδρυση της Οργάνωσης, έχουμε οργανώσει πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων, οι οποίες θα καταλήξουν σε ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα μέσω της καμπάνιας με τίτλο «Αύριο», η οποία είναι ένα πλέγμα προτάσεων για όλους τους τομείς που απασχολούν τους νέους πολίτες.
Προσωπικά, συνοδεύοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όσες περισσότερες περιοδείες του ανά την Ελλάδα μου επιτρέπει το πρόγραμμά μου, έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με νέους σε όλη τη χώρα. Το μήνυμα που λαμβάνω είναι ξεκάθαρο: χρειαζόμαστε άμεσα μια κυβέρνηση με όραμα, προγραμματισμό και ικανότητες να μας βγάλει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Νιώθω, λοιπόν, ότι οι νέοι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σίγουρα οι εξαγγελίες του στη ΔΕΘ έδωσαν ελπίδα σε νέα παιδιά, στα αδέρφια μας, στους φίλους μας ότι πλησιάζει η ώρα που δεν θα αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο ξένο Πανεπιστήμιο ή για να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά αντίστοιχη των ικανοτήτων τους.
Μιλώντας για Πανεπιστήμια θα ήθελα να σταθώ αρχικά στα όσα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα σύγχρονο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Πως ακούσατε αυτό το σχέδιο;
Έχοντας περάσει από το ελληνικό Πανεπιστήμιο αλλά και έχοντας συνεχίσει τις σπουδές μου σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, νιώθω ότι ο καθένας από εμάς είναι σε θέση να καταλάβει ότι χρειαζόμαστε μια ριζική αναδιοργάνωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για Πανεπιστήμια με δυνατότητες εφαρμοσμένης έρευνας, με ξενόγλωσσα προγράμματα, με πραγματική σύνδεση με την αγορά εργασίας. Για Πανεπιστήμια πόλο έλξης ξένων φοιτητών και όχι φυγής επιστημόνων.
Σήμερα, δυστυχώς, το θεσμικό πλαίσιο όχι απλά δεν ευνοεί μια τέτοια αναδιοργάνωση, αλλά δυσκολεύει το έργο όσων ακαδημαϊκών και επιστημόνων επιμένουν στην παραμονή τους στη χώρα. Ουσιαστικά, μετά και την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, τα ελληνικά Πανεπιστήμια αναγκάζονται να κινηθούν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό φυσικά πρέπει να αλλάξει άμεσα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αυριανός πρωθυπουργός της χώρας, έχει δεσμευτεί για αυτό με τον πλέον σαφή, ξεκάθαρο και εμφατικό τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το φοιτητικό κίνημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε μια εντελώς διαφορετική εικόνα της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Πως ακούσατε προσωπικά αυτές τις θέσεις και τι απαντάτε στην κριτική που ακούγεται από μερίδα πρώην μελών της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ;
Είναι μεγάλη χαρά και μεγαλύτερη δικαίωση να ακούμε πάγιες προτάσεις και θέσεις της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, ήδη από το 2011, να γίνονται θέσεις του κόμματος. Ο Πρόεδρος μας, Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί την πιο μεγάλη, την πιο δυναμική και την πιο πρωτοπόρα φοιτητική παράταξη στην νέα εποχή. Πιο συγκεκριμένα, η εξαγγελία για Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών και Σπουδαστών, που αποτελεί πρότασή μας από το 2011, θα καταστήσει το φοιτητικό κίνημα πραγματικά ανεξάρτητο, αυτόφωτο και μακριά από παθογόνα φαινόμενα του παρελθόντος. Θα ρωτήσει κάποιος καλοπροαίρετος εξωτερικός παρατηρητής, αφού το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών και Σπουδαστών είναι θέση της Οργάνωσης εδώ και έξι χρόνια, γιατί δεν έχει ήδη εφαρμοστεί. Ο λόγος είναι η ανάγκη ύπαρξης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, για τη θεσμοθέτηση του οποίου το υγιές πολιτικό σύστημα αδράνησε και το οπισθοδρομικό πολέμησε. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές δεν έχει απλά τη βούληση, αλλά έχει ήδη θέσει ως προτεραιότητα αυτές τις αλλαγές.
Πολλοί λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται απέναντι στη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Δυστυχώς, τόσο για τους βολεμένους, όσο και για τους ουρανοκατέβατους, ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή του την εξαγγελία στέκεται δίπλα στη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Προφανώς αυτή η ριζική μεταρρύθμιση «ξεβολεύει» πολλούς φοιτητοπατέρες που, εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις, καπηλεύτηκαν πολλές φορές την μαζικότερη φοιτητική παράταξη και σήμερα αδυνατούν να καταλάβουν ότι ο εκσυγχρονισμός του φοιτητικού κινήματος θα ζωντανέψει τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, που για τριάντα και πλέον χρόνια πρωτοπορεί και εγγυάται στο μέτρο των δυνάμεών της μια ομαλή ακαδημαϊκή καθημερινότητα. Αυτή η μεταρρύθμιση «ξεβολεύει» επίσης όσους τόσα χρόνια επιφυλάσσουν για τους εαυτούς τους τη θέση των κριτών των πάντων, χωρίς να εμπλέκονται σε διαδικασίες, χωρίς να εκτίθενται στην κρίση των συμπολιτών ή έστω των συμφοιτητών τους. Και για αυτούς, τα άλλοθι τελειώνουν και θα φανεί η κενότητα που κρύβεται πίσω από ένα, κάποιες φορές ελκυστικό, επικοινωνιακό περιτύλιγμα. Θα μου επιτρέψετε να μην συνταχθώ με αυτές τη θλιβερές μειοψηφίες και θα θέσω ως προσωπικό μου στόχο, για το υπόλοιπο της θητείας μου, την κάθαρση της παράταξης από οτιδήποτε την πηγαίνει πίσω.
Ποιος λοιπόν θα είναι ο ρόλος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στο νέο αυτό σχήμα; Θα παραμείνει ενεργά παρούσα ως παράταξη;
Σε αυτό θα είμαι απόλυτος. Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ θα παραμείνει παρούσα, με διακριτό στίγμα, συνεχείς προτάσεις για τη βελτίωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας. Ήταν και θα παραμείνει πρωταγωνίστρια στο φοιτητικό κίνημα, ενώ οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα την ενδυναμώσουν, εντάσσοντας την σε ένα αναγνωρισμένο από την κοινωνία των πολιτών. Όντας ΔΑΠίτης, γνωρίζω το ρόλο που έχει κληθεί να αναλάβει η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ τριάντα χρόνια τώρα. Εξασφαλίζει ανοιχτές σχολές, με κίνδυνο της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας πολλών μελών της, υψώνει ανάστημα απέναντι σε κατεστημένα που θρέφονται από αριστερές ιδεοληψίες και αποτελεί τη φωνή νηφαλιότητας και λογικής απέναντι σε όλες αυτές τις λογικές που προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πτυχία και τις σχολές μας. Αυτή η φωνή δεν θα σωπάσει ποτέ.
Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, λοιπόν, ήταν και θα παραμείνει παρούσα και ενεργή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με μια ανανεωμένη οπτική και φιλοσοφία, η οποία όχι μόνο δεν θα την αποδυναμώσει, αλλά, αντίθετα, θα εδραιώσει τον κομβικό της ρόλο στην καθημερινότητα των φοιτητών, ώστε να μπορεί να επιτελεί την αποστολή της, που δεν είναι άλλη από την επιδίωξη ενός υγιούς, εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, χωρίς τις πρακτικές και τις δομές που μας κρατάνε πίσω ή που μας κάνουν να φαινόμαστε ξεπερασμένοι, ενώ δεν είμαστε.
Τέλος θέλω να μου πείτε για τα διαδικαστικά. Να περιμένουμε κάποιο συνέδριο της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ;
Στα άμεσα σχέδια μας είναι η Εθνική Συνδιάσκεψη Επανίδρυσης της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, η οποία θα σηματοδοτεί και την νέα εποχή της. Θέλουμε να έχουμε κάνει πράξη την ανανέωση πολύ πριν ολοκληρωθεί η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, ώστε να δώσουμε πραγματική φωνή σε χιλιάδες ΔΑΠίτες και ΔΑΠίτισσες από όλη την Ελλάδα, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.