Θεοδωράκης: Κάτι βρωμάει στον Σαρωνικό και δεν είναι μόνο το μαζούτ
Ζήτησε ειδικό σχέδιο για τον Σαρωνικό, ένα σχέδιο που να σφραγίζει τις «μπουκαπόρτες»
Ολιγωρία, ερασιτεχνικούς χειρισμούς και ανικανότητα στην κυβέρνηση, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, καταλόγισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή για το ναυτικό ατύχημα στον Σαρωνικό.
Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε ειδικό σχέδιο για τον Σαρωνικό, ένα σχέδιο που να σφραγίζει τις «μπουκαπόρτες», ώστε να αποτραπούν ανάλογα ατυχήματα στο μέλλον, να μην έχουμε ατυχήματα, να μην έχουμε αμέλεια, να μην έχουμε εγκλήματα από πρόθεση.
«Υπήρξαν αυταπάτες και δημαγωγία, εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αναγνώριση ευθυνών» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού και κατήγγειλε ότι «τα μισά πλοία που πλέουν στις θάλασσες είναι σαράβαλα και η πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο είναι πολύ μεγάλη». Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «τα σοβαρά κράτη και η ΕΕ έχουν αυστηρή νομοθεσία που αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις καταστροφές» για να σημειώσει ότι «η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια είπε πως το αίτημα της Ελλάδας προς τον Οργανισμό έφτασε με τρεις ημέρες καθυστέρηση» επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι υπάρχουν 16 πλοία standby που θα μπορούσαν να σπεύσουν πιο γρήγορα.
Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι με αφορμή το περιστατικό, «θα πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο τις θάλασσές μας και να αποτρέψουμε άλλα ατυχήματα, να υπάρξει σε εγρήγορση ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που θα εμποδίζει και να συμβεί ατύχημα, αλλά και, αν συμβεί, να σπεύδει και να αποτρέπει τη ρύπανση να απλωθεί». «Αντιμετώπιση οργανωμένη, δηλαδή, και προπαντός ταχεία» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποστήριξε ότι «με τα διεθνή standards, αυτό που συνέβη στον Σαρωνικό, ήταν ένας μικρής έκτασης ατύχημα, το οποίο θα μπορούσε, με σύμμαχο τον καλό καιρό, να είχαμε μικρές επιπτώσεις, με την προϋπόθεση ταχείας επέμβασης».
«Κάτι βρωμάει στον Σαρωνικό, και αυτό δεν είναι μόνο το χαμένο μαζούτ» είπε ο κ. Θεοδωράκης και ανέφερε πως αυτό καταδεικνύει και το γεγονός ότι τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας του πλοίου που μαζεύει τα καύσιμα στο ναυάγιο είχαν λήξει, όπως και το γεγονός ότι συνελήφθησαν για λαθρεμπόριο ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε, όμως, και την Περιφέρεια Αττικής. «Είχαμε μία ευκαιρία, πολύ νωρίτερα, μέσα από το Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής, να ετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους ατυχήματα» σημείωσε, τονίζοντας ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020 προέβλεπε ποσό 155 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος. Συνεπώς, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν δυνατό να ενταχθούν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. «Μοναδικός δικαιούχος του προγράμματος αυτού ήταν η Περιφέρεια Αττικής. Συνεπώς, θα μπορούσαμε, αν είχε η Περιφέρεια αξιοποιήσει το πρόγραμμα αυτό, να είχαμε συστήματα καθαρισμού στους παράκτιους δήμους και να υπήρχε σημαντικό σχέδιο αντιμετώπισης» επισήμανε και πρόσθεσε πως «από τα μαύρα αποτελέσματα, αποδεικνύεται ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτό το ενιαίο κίνημα που μας κυβερνά, εξάγει την ανικανότητα και προς την περιφέρεια, όχι μόνο στο κεντρικό κράτος».
Επίσης, χαρακτήρισε υποκριτικό το οικολογικό ενδιαφέρον των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που από τη μία σιγοντάρει τα κινήματα κατά των ανεμογεννητριών, αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει μία οικολογική καταστροφή. Αναρωτήθηκε, δε, σε αυτό το σημείο, πόσο έτοιμοι είμαστε για την εξόρυξη στο Ιόνιο και τη Ν. Κρήτη. «Υπάρχει προετοιμασία και σχέδιο για όλα αυτά που μπορεί να συμβούν;» ρώτησε ο κ. Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ένα δυνατό τιμόνι χωρίς ερασιτεχνισμούς, ενώ ειδικά στον Σαρωνικό πρέπει να υπάρξει ξεχωριστός σχεδιασμό