Αβραμόπουλος: Περισσότερο ενιαία και συνεκτική Σένγκεν
Επίσκεψη στην Κροατία
Επίσημη επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντρέι Πλένκοβιτς και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ντάβορ Μποζίνοβιτς, ενώ οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο μεταναστευτικό, τη διαχείριση των συνόρων, τη Σένγκεν και τα ζητήματα ασφαλείας.
«Η ουσιαστική πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της μετανάστευσης έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των παράτυπων αφίξεων, καθώς επίσης και τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, χάρη στην επιχειρησιακή δράση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τα σημαντικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε πως τώρα είναι ώρα για να κινηθούμε προς μια οργανωμένη, νόμιμη μετανάστευση. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από πίεση. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να συνεχιστούν οι μετεγκαταστάσεις. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη σε ανθρώπους που χρήζουν προστασίας προσφέροντάς τους ασφαλείς και νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Ο κ. Αβραμόπουλος παράλληλα υπογράμμισε ότι για τα επόμενα χρόνια έχουν διατεθεί 500 εκατομμύρια ευρώ για επιπλέον 50.000 επανεγκαταστάσεις. «Σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις και τις επανεγκαταστάσεις, προσβλέπουμε στη συνέχιση των προσπαθειών εκ μέρους της Κροατίας, με πνεύμα αλληλεγγύης. Έχουμε διαθέσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020 μέσω των χρηματοδοτικών ταμείων για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, και προσβλέπω στην αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων χρηματοδοτικών πόρων και από την Κροατία», προσέθεσε συγκεκριμένα ο Έλληνας Επίτροπος.
Ο κ. Αβραμόπουλος, ακόμα, αναφέρθηκε στις νέες προτάσεις για την ενίσχυση της Σένγκεν που παρουσιάστηκαν προ εβδομάδος, με σκοπό την προσαρμογή, στις τρέχουσες ανάγκες, των κανόνων σχετικά με την επαναφορά προσωρινών εσωτερικών συνοριακών ελέγχων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες και διαρκείς σοβαρές απειλές κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Τόνισε, επίσης, ότι έχουν εισαχθεί διαδικαστικές εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα συνεχίζουν να αποτελούν εξαίρεση και μέτρο έσχατης λύσης, καθώς και ότι εφαρμόζονται αναλογικά και όταν υφίσταται ανάγκη, περιορίζοντας τις συνέπειες στην ελεύθερη μετακίνηση. «Με άλλα λόγια, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα είναι, και πρέπει να παραμείνει, εξαίρεση», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Περισσότερο ισχυρή Σένγκεν σημαίνει περισσότερο ενιαία και συνεκτική Σένγκεν», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και εξήρε παράλληλα τις προσπάθειες της Κροατίας σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε δε και την ικανοποίησή του για τη συνεργασία Κροατίας-Σλοβενίας σε ό,τι αφορά τα κοινά τους σύνορα, μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων σχετικά με τους συστηματικούς ελέγχους στις βάσεις δεδομένων ασφαλείας. «Οι νέοι κανόνες εφαρμόζονται ομαλά και η πρόσβαση της Κροατίας στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν στις 27 Ιουνίου υπήρξε, επίσης, καθοριστικής σημασίας», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του συστήματος και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. «Έχουμε επανειλημμένως τονίσει όλα αυτά τα χρόνια την σημασία της ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών, και είναι αναγκαίο, αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας, να γνωρίζουμε ποιος διασχίζει τα κοινά εξωτερικά μας σύνορα, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι οι επιπτώσεις στην κυκλοφορία είναι περιορισμένες», υπογράμμισε ο Έλληνας Επίτροπος.
Αναφερόμενος, παράλληλα, στα ζητήματα ασφαλείας, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «οι πρόσφατες επιθέσεις στη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη και το Λονδίνο δείχνουν, χωρίς αμφιβολία, ότι το περιβάλλον ασφαλείας παραμένει ευμετάβλητο». «Οι προσπάθειές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ενισχυθούν περαιτέρω. Στις 18 Οκτωβρίου θα ανακοινώσουμε νέες, συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις για την ενίσχυση της υποστήριξης που παρέχουμε προς τα Κράτη-Μέλη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη τεχνογνωσία και τους πόρους που διαθέτουμε για την προστασία των πολιτών σε δημόσιους χώρους, τον περιορισμό της πρόσβασης των τρομοκρατών σε κάθε μέσο πραγματοποίησης επιθέσεων και την ενίσχυση της δράσης μας κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο», προσέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Να σημειωθεί ότι πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Κροατία, ο Επίτροπος Μετανάστευσης είχε εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρο Γιούνκερ σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στις ακτές του νησιού πριν από τέσσερα χρόνια, όταν περισσότερα από 360 άτομα έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. «Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, με όνειρα και ελπίδες που γκρεμίστηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε αυτές τις ακτές, έχοντας διαφύγει από πολέμους και διώξεις. Αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν στην τραγωδία της 3ης Οκτωβρίου, όπως και σε κάθε άλλο τραγικό συμβάν έκτοτε. Η διάσωση ζωών και η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών για όσους χρήζουν προστασίας αποτελούν πάντα προτεραιότητά μας. Η ευρωπαϊκή ιστορία και κληρονομιά μας υπενθυμίζουν το καθήκον που έχουμε για αλληλεγγύη και ανεκτικότητα», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.