Για μία «κρίσιμη φάση» όσον αφορά στη συνοψή της Ευρώπης, την ενότητα και την ασφάλειά της, έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ειδικότερα, τόνισε πως η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ευρώπης είναι προτεραιότητα, αναφερόμενος στην απόφαση της Επιτροπής που τροποποίησε τον Κώδικα Σένγκεν. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον ΠτΔ, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει τον τελευταίο καιρό, μέσω των οποίων «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και συνοχής της Ευρώπης». Όπως ανέφερε και ο ίδιος: «Πράγματι διανύουμε  μία υπαρξιακή περίοδο και νομίζω ότι ο ρόλος της χώρας μας - μπορεί να είναι μία μικρή Χώρα αλλά έχει τεράστιες δυνατότητες - να αναπτύσσει πρωτοβουλίες και στο γεωπολιτικό πεδίο,  για την ασφάλεια δηλαδή της ευρύτερης περιοχής μας και της Χώρας μας, αλλά και με πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ενότητας.»

Από τη μεριά του ο κ. Παυλόπουλος αφού ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για τη συμβολή του μέσα από τον ρόλο του ως αρμοδίου Επιτρόπου υπογράμμισε ότι «ο πυλώνας που αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Ιδίως σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Η Ευρώπη το έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή και για την ίδια και για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει σε παγκόσμια κλίμακα. Φαίνεται ότι η Ανθρωπότητα σ’αυτούς τους ταραγμένους καιρούς έχει ανάγκη από την Ευρώπη των Αρχών και των Αξιών που συμβολίζει η Ιστορία της και ο Πολιτισμός της. Αυτό προϋποθέτει μια γενναία αλλά οργανωμένη εξωτερική πολιτική που κάποτε πρέπει να την αποκτήσουμε. Γιατί αλλιώς αδικούμε την ίδια την Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της.»