Να προχωρήσει στην απόσυρση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου κάλεσε την κυβέρνηση μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Παραπολιτικά 90,1 FM ο εκπρόσωπος Tύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη αντίδραση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο, απάντησε ότι η Εκκλησία «μίλησε, όπως είχε υποχρέωση και δικαίωμα, και τίποτα άλλο».

«Η Εκκλησία έκανε τη μ;iα και μοναδική κίνηση που όφειλε να κάνει απέναντι στον λαό και στην κοινωνία. Η Εκκλησία ούτε νομοθετεί ούτε επιθυμεί να νομοθετήσει ούτε εμπλέκεται στα ζητήματα που αφορούν τη διάκριση των εξουσιών, σέβεται απολύτως τον ρόλο της και τη θεσμική της θέση με την πολιτεία και απεύθυνε μια ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης και της αποστολής του και αυτήν τη στιγμή να προχωρήσει στην απόσυρση του νομοσχεδίου» τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «για την Εκκλησία το νομοσχέδιο αυτό προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον θεσμό της οικογένειας και το κυριότερο εξουθενώνει απόλυτα το ανθρώπινο πρόσωπο».

Επισήμανε, επίσης ότι, το Σύνταγμα της Ελλάδας προστατεύει πλήρως όλα τα ατομικά δικαιώματα, είναι από τα προοδευτικότερα συντάγματα στον κόσμο, προστατεύει απόλυτα την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και σε αυτή την ανάπτυξη της προσωπικότητας υπάγεται με σαφήνεια και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του καθενός, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει παράλληλα ένα πλούσιο νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει όλα τα ατομικά δικαιώματα και φυσικά η δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη εξουσία και ως αμερόληπτη προστατεύει απολύτως τα ατομικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, άρα τα υπόλοιπα το μόνο το οποίο συνιστούν είναι την προσπάθεια μιας πολύ μικρής μειονότητας να επιβάλει τις δικές της απόψεις ως θέσφατα στην κοινωνία. Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται και κατανοεί πλήρως τη διαφορετικότητα του κάθε προσώπου και σέβεται απολύτως την ελευθερία των επιλογών του και φυσικά υπηρετεί και διακονεί αδιακρίτως τον κάθε άνθρωπο.

Η Εκκλησία δεν στηρίζει τους ανθρώπους με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή οποιοδήποτε άλλο προσανατολισμό ή άποψη, τους στηρίζει αδιακρίτως, όμως είναι τελείως διαφορετικό το θέμα που σας έθεσα με την ιδεολογική προβολή διά νόμου της διαφορετικότητας ως θέσφατο για την κοινωνία».

«Πρέπει να επιβληθεί δηλαδή η διαφορετικότητα ως επιθυμητός τρόπος συμπεριφοράς, ως θέσφατο, ως κοινωνική νόρμα, για ποιον λόγο; Εδώ φτάνουμε στο σουρεαλιστικό σχήμα και στο παράλογο σχήμα και στο προκλητικό σχήμα να μπορεί ένας άνθρωπος 15 ετών, ο οποίος δεν έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, να επιλέγει φύλο, τι είναι αυτά τα πράγματα;» διερωτήθηκε ο Χρήστος Κονιδάρης. 

Ο ίδιος άφησε αιχμές σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια «συστηματική απόπειρα επιβολής απόψεων οι οποίες προέρχονται ως επί των πλείστων από το εξωτερικό, από χώρες με τελείως διαφορετικές κουλτούρες, παραδόσεις, ήθη και έθιμα, να επιβληθούν συγκεκριμένα πράγματα στην Ελλάδα με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Αυτή η λογική δεν υπηρετεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτή η λογική ευτελίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».