Η κυβέρνηση προσφέρει στις ΗΠΑ στρατιωτικές βάσεις και ενέργεια
Τι κουβαλά στις βαλίτσες του στην Αμερική ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να χτίσει το νέο του αφήγημα, μετά τη δημοσκοπική του συντριβή
H Ουάσινγκτον παραμένει ευνοϊκά διακείμενη έναντι της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας σε πολλές ευκαιρίες την αντίθεσή της στο γερμανικό δόγμα της διαρκούς λιτότητας και την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συγκεκριμένη στήριξη δεν έχει βέβαια μόνο οικονομικά κίνητρα, ούτε εντάσσεται αποκλειστικά στη λογική της σύγκρουσης των ΗΠΑ με τις πολιτικές της Ε.Ε. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει σε λίγες ημέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα κυρίως για συνομιλίες σχετικές με την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ. Ο κύριος Τσίπρας έχει αντιληφθεί -παρά τις αντιαμερικανικές παραφωνίες του πολιτικού του παρελθόντος ότι η συνεργασία με την Ουάσινγκτον θα πρέπει να είναι στενότερη στον στρατιωτικό τομέα, προκειμένου να συνδέσει την αναβαθμισμένη συμφωνία για την επιχειρησιακή λειτουργία της βάσης της Σούδας με την ενέργεια και τις έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Αυτό άλλωστε θα του δώσει και ένα ισχυρό αφήγημα απέναντι στη «συντριβή» του αντιμνημονιακού του προφίλ, που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Το «κλίμα» είχε από καιρό προετοιμαστεί διπλωματικά και είχε διακριτικά «διατυπωθεί» το καλοκαίρι από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάντεν, που, ευρισκόμενος στην Αθήνα, είχε αναφερθεί (και σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», 6 Ιουνίου) στην εξαιρετική συνεργασία των δύο χωρών «στον κόλπο της Σούδας». Διότι είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση των γεγονότων και των μεταβολών που συμβαίνουν στην Εγγύς Ανατολή η αμερικανική βάση στη Σούδα είναι όσο ποτέ άλλοτε πολύτιμη στις ΗΠΑ.
Συμβάλλει σε αυτό και η έλλειψη εμπιστοσύνης πλέον στις «συμμαχικές» συμπεριφορές της Τουρκίας, αλλά και η απόφαση των ΗΠΑ για σταδιακή αποδυνάμωση της τουρκικής βάσης του Ιντσιρλίκ λόγω των «παγωμένων» σχέσεων της κυβέρνησης Τραμπ με το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν, που πλέον δείχνει να έχει ανοικτό δίαυλο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην «ατζέντα» του το θέμα του αμερικανικού αιτήματος για «αναβάθμιση» της βάσης, πιθανόν και με νέες εγκαταστάσεις, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα «ικανοποιηθεί» (διαφορετικά, το ταξίδι του πρωθυπουργού δεν θα είχε κανέναν λόγο να πραγματοποιηθεί). Οι Αμερικανοί ήδη και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ζητούσαν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελλίου (133 Σμηναρχία Μάχης), κυρίως για τη στάθμευση μοίρας Drones και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAVs). Δεν φαίνεται, ωστόσο, να ενδιαφέρονται (σε πρώτη φάση) για την πρόταση Καμμένου, που είχε διατυπωθεί και επίσημα στο προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ, για τη δημιουργία νέας βάσης στην Κάρπαθο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να «πουλήσει» στον κ. Τσίπρα «υπηρεσίες» προσέγγισης με τον Λευκό Οίκο, κυρίως λόγω σχέσεων με παράγοντες της Ομογένειας που φέρεται να έχουν σχέση με το σύστημα Τραμπ. Γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα διαρρεύσει, θα συνοδεύει τον κ. Τσίπρα στο ταξίδι του ο Π. Καμμένος.
Η συζήτηση θα συνδέσει αυτοδικαίως το ζήτημα της Σούδας με ανταλλάγματα, που θα αφορούν ενίσχυση του ελληνικού αμυντικού υλικού μέσω προμήθειας πλοίων, φρεγατών ή κορβετών, που θα μπορούν να επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, και αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την υπογραφή μιας πολυετούς ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Είναι γεγονός ότι και η πλευρά των ΗΠΑ έχει το αίτημά της: μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα της εξασφαλίσει συμβόλαιο με τον ενεργειακό κολοσσό της Exxon Mobil για έρευνες στο Ιόνιο ή αλλού. Ενδιαφέρον θα έχει το αν θα συζητηθεί σε «βάθος» και το θέμα της μελλοντικής αμερικανικής συμμετοχής σε ενεργειακές έρευνες και σε θάλασσες ελληνοτουρκικών συμφερόντων. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μπάιντεν είναι εξαιρετικά ενημερωμένος σε διεθνή κλίμακα για τα ενεργειακά της γεωπολιτικής περιοχής μας και γι’ αυτό θεωρείται ότι σε αυτό τον τομέα έχει αφανώς «προετοιμάσει» και αυτός κάποια ζητήματα ενόψει της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, με τον οποίο είχε άλλωστε συνάντηση στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο.
Η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil έχει ήδη γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον της να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ. Εφόσον οι συνομιλίες για νέα βάση και επέκταση της στρατιωτικής συμφωνίας προχωρήσουν, τότε είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει και ο δρόμος για την επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ από την ελληνική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και τη διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανοίξει και ο δρόμος για την ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, που συνοδεύεται με αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία των τριών κρατών και έχει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ. Είναι προφανές λοιπόν ότι η συμφωνία για νέα βάση στην Κρήτη θα παρέχει και την αναγκαία υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια. Το ερώτημα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση, που «κλείνει το μάτι» και προς την πλευρά της Ρωσίας μέσω της συνεργασίας με τον Ιβάν Σαββίδη, θα καταφέρει να πείσει για τις προθέσεις της.