Συνάντηση Τσίπρα με νέους επιχειρηματίες στη Θεσσαλία [Εικόνες]
Oι επιχειρηματίες μίλησαν για τις δραστηριότητές τους, τις επιδόσεις τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν
Συνάντηση με νέους επιχειρηματίες του Βόλου στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας με έντονο το στοιχείο της εξωστρέφειας είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας, στο πρώην εργοστάσιο των αδελφών Τσαλαπάτα.
Ο πρωθυπουργός τούς χαιρέτισε έναν-έναν, ρώτησε και έμαθε τα ονόματά τους και με τι ασχολούνται και είχε σύντομους διαλόγους μαζί τους. Με έναν από τους παρευρισκομένους αστειεύτηκε όταν του είπε ότι είναι μηχανολόγος μηχανικός και ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «κανείς δεν είναι τέλειος». Ο μηχανολόγος μηχανικός σπούδασε την ίδια περίοδο με τον κ. Τσίπρα.
Αμέσως, μετά ο πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη, άκουσε τους επιχειρηματίες που τον ενημέρωσαν αναλυτικά.
«'Ηρθα για να σας ακούσω», είπε ο κ. Τσίπρας και οι επιχειρηματίες μίλησαν για τις δραστηριότητες τους, τις επιδόσεις τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη στήριξη που χρειάζονται από την κυβέρνηση. Σε αρκετές περιπτώσεις ο πρωθυπουργός τους διέκοπτε ζητώντας επιπλέον πληροφορίες.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 2 μ.μ. στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας που δημιουργήθηκε και ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Τον υποδέχτηκαν η πρόεδρος του ιδρύματος Σοφία Στάικου και η διευθύντρια Αλεξάνδρα Ράπτη και μαζί με τους υπευθύνους του μουσείου ξενάγησαν τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό του.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με επενδύσεις, στην καινοτομία, τη γνώση, την έρευνα και την τεχνολογία, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Βόλο με νέους επιχειρηματίες, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιία στο παλιό εργοστάσιο των αδελφών Τσαλαπάτα.
«Εσείς εκπροσωπείτε μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας», είπε ο κ. Τσίπρας στους νέους επιχειρηματίες, αφού τους άκουσε και συζήτησε μαζί τους, ενώ εξήρε το γεγονός ότι μέσα στην κρίση πήραν το ρίσκο και επένδυσαν σε καινοτόμες ιδέες.
Κάποιοι από αυτούς είναι επιχειρηματίες δεύτερης γενιάς που αναπτύσσουν εξαγωγικό δυναμισμό, Startups που αξιοποιούν σε ποσοστό 90% τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου, μερικές από αυτές έχουν στηθεί με τη στήριξη της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή ακόμη και από αποφοίτους του ή φοιτητές του, γι αυτό και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο του Πανεπιστημίου, λέγοντας: «Το Πανεπιστήμιο αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη του νέου υποδείγματος ανάπτυξης με βάση τη γνώση και τη δημιουργικότητα. Υποστηρίζει την παραγωγή μέσω της έρευνας στα τμήματα της Πολυτεχνικής και της Γεωπονικής Σχολής. Έτσι δημιουργείται ένα πλέγμα εκπαίδευσης-έρευνας-παραγωγής που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και σταθερές και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε το ρόλο του ώστε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς έρευνας και Τεχνολογίας να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τα προγράμματα της κυβέρνησης για την επιστροφή νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη και ενίσχυση της καινοτομίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε δύο βασικές κινήσεις: Αύξησε τον προϋπολογισμό για την έρευνα και εξασφάλισε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Προφίλ Επιχειρήσεων
• CENTAUR (Σωτήρης Μπαντάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ)
Ξεκίνησε το 2014 στο Βόλο. Επιχείρηση του κλάδου του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet-of-Things) που δραστηριοποιείται στον αγρο-τεχνολογικό τομέα (AgTech). Προσφέρει λύσεις παρακολούθησης και προστασίας αγροτικών προϊόντων. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που αποθηκεύουν, επεξεργάζονται και διακινούν αγροτικά προϊόντα όπως δημητριακά, ρύζι, καπνό, φρούτα κ.ά.
Με τν χρήση νέων τεχνολογιών (ασύρματοι αισθητήρες και υπολογιστικά εργαλεία πρόβλεψης - προγράμματα) βοηθούν στη διεξαγωγή απεντομώσεων με ακρίβεια καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης αποθηκευμένων αγροτικών προϊόντων. Όλο αυτό γίνεται μέσω μιας πλατφόρμας προσβάσιμης από smartphone, tablet κ.λπ. Το 2016 προσέλκυσε επενδυτικά κεφάλαια 1,3 εκατ. δολαρίων από κοινοπραξία επενδυτών από Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν και η δημιουργία της Centaur Analytics Inc (επέκταση της εταιρείας) στις ΗΠΑ, με σκοπό την ταχεία διείσδυση στην αμερικάνικη και την παγκόσμια αγορά. Εργάζονται 17 επιστήμονες.
• Αδερφοί Λαζάρου (Λάζαρος Λαζάρου, μηχανολόγος μηχανικός)
Ιδρύθηκε το 1972. Βιομηχανία μετάλλου. Επεξεργασία και εμπόριο λαμαρίνας, παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων. Εφοδιάζει επιχειρήσεις στον τομέα των μεταφορών, της άμυνας, κατασκευών. Χρήση υψηλής τεχνολογίας για ποιοτικά προϊόντα.
• Agile Agriculture Technologies (Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και Γεώργιος Βαρβαρέλης, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί)
Αναπτύσσει συστήματα και αυτοματισμούς ακριβείας για τη γεωργία. Συγκεκριμένα, ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης το οποίο τοποθετείται πάνω στα τρακτέρ. Το σύστημα καταγράφει τις ανάγκες των φυτών σε λίπασμα καθώς το τρακτέρ κινείται εντός του αγρού και αποφασίζει πόσο λίπασμα πρέπει να πέσει σε κάθε σημείο του σε πραγματικό χρόνο. Οι παραγωγοί που το χρησιμοποίησαν είχαν αύξηση στην παραγωγή τους από σιτάρι της τάξης του 12%, μείωση στη χρήση λιπάσματος (οικονομία και προστασία περιβάλλοντος) κατά 5% και αύξηση των ποσοστών πρωτεΐνης κατά 15%. Η εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή ενός βιομηχανικού πρωτοτύπου και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα πρώτα βήματα πωλήσεων.
• SDNEG (STEEL & STRUCTURAL DETAIL ENGINEERS) (Άρης Θεοδώρου, μηχανικός)
Υπηρεσίες σχεδιασμού κατασκευών κτιρίων με χρήση τεχνολογίας BIM (Building Information Modeling, δημιουργία 3D μοντέλων ως βάση για τις κατασκευές). Μεγάλες κατασκευές με βάση το μέταλλο. Εργάζονται 20 μηχανικοί. Συμμετέχουν σε πολύ μεγάλα project παγκοσμίως, όπως η αναβάθμιση του διυλιστηρίου Ελευσίνας (ΕΛΠΕ), η γέφυρα του Ικονίου (Ελλάδα), το Qatar Mall στην Ντόχα, ο δορυφόρος του Ριάντ, το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) και άλλα σε Γερμανία, Καναδά κ.ά.
• NILO (Κάλη Παπαμιχαήλ, χημικός μηχανικός, και Θεοφάνης Καμπαλούρης, διοίκηση επιχειρήσεων)
Iδρύθηκε το 1974. Παραγωγή και διάθεση απορρυπαντικών και καλλυντικών. Διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Συνεργάτης μεγάλων εταιρειών της Ευρώπης από τις οποίες προμηθεύεται τις πρώτες ύλες της. Δυνατότητα ταυτόχρονης εμφάνισης στην ελληνική αγορά κάθε νέου προϊόντος που κυκλοφορούν στην Ευρώπη οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και αυτοματοποιημένες γραμμές συσκευασίας τελευταίας τεχνολογίας. Εργάζονται 70 άτομα (χημικοί, χημικοί μηχανικοί και τεχνίτες). Μία από τις ελάχιστες εταιρείες του κλάδου -πλην των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών- που δίνει μέγιστη σημασία στην ανάπτυξη καινοτομιών τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών. Πήρε βραβείο καινοτομίας στην κατηγορία των προϊόντων Personal Care. Εξαγωγική δραστηριότητα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτες χώρες. Σταθερά ανοδική πορεία στα οικονομικά της στοιχεία, ο τζίρος διπλασιάστηκε κατά τα τρία τελευταία έτη, ξεπερνώντας τα 12.000.000 ευρώ.
• LNSA (Ελαστικές Ενώσεις) (Ιωάννα Κιντά, διοίκηση επιχειρήσεων)
Ιδρύθηκε το 1993. Παροχή υπηρεσιών συγκολλήσεων ιµάντων και άλλες µορφές κατασκευής και επεξεργασίας ελαστικού (παραγωγή ελαστικών ιµάντων µε ενίσχυση συρµατόσχοινων, παραγωγή υλικών συγκολλήσεως και επισκευής ελαστικών ιµάντων κ.λπ). Έχει κάνει επενδύσεις άνω των 3.000.000 ευρώ την τελευταία πενταετία, µε υπερσύγχρονο µηχανολογικό εξοπλισµό και εξειδικευµένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου. ∆ιαθέτει και εργοστάσιο επεξεργασίας ιµάντων στη θέση Αγ. Χριστόφορος Πτολεµαϊδος και ένα εργοτάξιο στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Αρκαδίας. Το προσωπικό της εταιρείας ανέρχεται συνολικά σε 140 άτομα. Βασικοί πελάτες ∆ΕΗ, ΑΓΕΤ, ΤΙΤΑΝ καθώς και αντίστοιχες του εξωτερικού (Γερµανία, Ισπανία κ.λπ.). Καθιέρωση του εµπορικού σήµατος (ELENsa) στις ξένες αγορές. Συνεργάζεται με Veyance Technologies Goodyear Engineered Products, παραγωγό των ελαστικών ιµάντων GoodYear. Η παραγωγή των ελαστικών ιµάντων GoodYear για την ευρωπαϊκή αγορά γινόταν και στις εγκαταστάσεις της.
• Σπιτικά Τρόφιμα (Απόστολος Κουρκουβέλας, οικονομολόγος)
Ιδρύθηκε το 1997. Παρασκευάζει ημιέτοιμα γεύματα και προπαρασκευασμένες συνταγές (λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια, σεφταλιές κ.ά.) Το 2002 σε συνεργασία με τον όμιλο «ΑΒ Βασιλόπουλος» ανέπτυξε νέα προϊόντα και πέρασε στην παραγωγή ετοίμων φαγητών παραδοσιακής κουζίνας. Από το 2003 εξάγει σε Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία. Για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες από τη Μαγνησία, κατευθείαν από τους παραγωγούς (όχι μεσάζοντες).
• ΦΕΡΑΙΑ ΓΗ (Μπάμπης Αραμπατζής, γεωπόνος)
Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και αιθέρια έλαια. Παραγωγή στο αγρόκτημα «Φεραία Γη» στο Βελεστίνο Μαγνησίας, από το 2005. Εξαγωγή σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.λπ.), 4 Πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά (η εξαγωγική δραστηριότητα αποτελεί πάνω από 92% του συνολικού όγκου). Βασικά προϊόντα η ρίγανη και το τσάι του βουνού, πάνω 100 τόνους εξαγωγή το 2017. Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για το προϊόν «Τσάι του Βουνού», για τη μέθοδο παρασκευής του ροφήματος. Από τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ KannaΒΙΟ, παράγει το πρώτο αιθέριο έλαιο βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα.