Τσίπρας: Στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο
Τον Ντόναλντ Τραμπ συναντά για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο ο Αλέξης Τσίπρας σε μία συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 7:07 ώρα Ελλάδος και στην είσοδο του Λευκού Οίκου τον υποδέχθηκε χαμογελαστός ο Ντόναλντ Τραμπ.
Περίπου στις 8:30 (ώρα Ελλάδος) οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας θα δεχθούν τέσσερις ερωτήσεις από ΜΜΕ.
Τσίπρας: Στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα
Μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο μπροστά στις κάμερες πριν κλείσουν οι πόρτες για τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο Αλέξη Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, δήλωσε βέβαιος ότι θα ακολουθήσει μία εποικοδομητική συζήτηση. Τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ σε μια ευαίσθητη περιοχή, αυτήν της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αθήνα και Ουάσιγκτον μοιράζονται κοινές αξίες, όπως η Δημοκρατία» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες «αλλά κάνει σπουδαίο έργο για την επιστροφή. Θα επιστρέψει σίγουρα». «Συνεργαζόμαστε σε μία σειρά από τομείς και για την αναβάθμιση των F-16. Θα συζητήσουμε για επιπλέον τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κλείνοντας αναφέρθηκε στο Obamacare και την προσπάθεια κατάργησής του που απασχολεί τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.
Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα:
Δείτε εικόνες από την άφιξη Τσίπρα και την υποδοχή Τραμπ:
Παρακολουθήστε ζωντανή εικόνα από την ΕΡΤ:
Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αποσπάσει τη συναίνεση για ένα πακέτο συμφωνιών που αφορούν τα εξοπλιστικά, τα οικονομικά τις επενδύσεις τον τουρισμό και το real estate. Η συνάντηση με τον νέο πλανητάρχη έτσι κι αλλιώς αξιολογείται ως βαρύνουσας σημασίας και πολύτιμη, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Άλλωστε οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αυτή την περίοδο βρίσκονται σε καλό σημείο και είναι εξαιρετική συγκυρία για να διευθετηθούν θέματα άμυνας, ενέργειας, αλλά και επενδύσεων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά μια καλή δήλωση από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου.
Μετά το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση.
Συνάντηση με Λαγκάρντ
Εντωμεταξύ, χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός και η Κριστίν Λανγκάρντ χρειάστηκαν μόνο ένα τέταρτο της ώρας για να συμφωνήσουν ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται και ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αφήσει πίσω του την προσφιλή τακτική και λογική του που συνοψίζεται στο δόγμα «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», δηλαδή «θέλω χρήματα, βάλτε μέτρα». Μέσα σε αυτό το τέταρτο, και πριν ξεκινήσει επίσημα η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του Ταμείου συμφώνησαν ακόμη ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει μέσα στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί απ' όλες τις πλευρές. Δηλαδή, στο τέλος του χρόνου.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά στον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να ζητήσει επιπλέον μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από το 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα που ζητάει το ΔΝΤ για το 2018 και το 3,5% που βάζουν ως στόχο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Σ' αυτό το σημείο, μάλιστα, η επικεφαλής του Ταμείου πέταξε το μπαλάκι στους Ευρωπαίους, λέγοντας ότι το Ταμείο δεν έχει κανένα πρόβλημα αν η Ελλάδα πιάσει το στόχο του 2,2% και άρα οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ έθεσε ακόμη το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι θα πρέπει οι συνομιλίες γύρω από αυτό το θέμα να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, ενώ επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα την κωλυσιεργία των Ευρωπαίων πάνω σ' αυτό το θέμα. Χαρακτηριστικά του καλού κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση είναι και τα όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά το τέλος των συνομιλιών. «Έδωσα τα συγχαρητήριά μου στον ίδιο και στον ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή των δύσκολων πολιτικών, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Είχαμε μια άριστη και παραγωγική συνάντηση.
Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας. Η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: «Συμφωνήσαμε ότι προς το παρόν συμφέρον όλων των πλευρών είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η τρίτη αξιολόγηση» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι παλαιότερα υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονταν σε διαφωνίες που είχαν μεταξύ τους οι θεσμοί. «Πιστεύω ότι αυτά τα έχουμε ξεπεράσει μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής στασιμότητας», είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», τονίζοντας «η κοινωνική αβεβαιότητα υποχωρεί, ενώ ενισχύεται η οικονομική ανάκαμψη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ανασάνει», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Τέλος, και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους, λέγοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη συνδρομή του ΔΝΤ.