Τις τελευταίες διαδικαστικές εκκρεμότητες αναμένεται να ξεκαθαρίσει η επιτροπή Αλιβιζάτου, που συνεδριάζει το απόγευμα της Τετάρτης.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθούν ζητήματα σχετικά με την οριστικοποίηση των ημερομηνιών για την πραγματοποίηση των δύο τηλεμαχιών, τα οργανωτικα για την τεχνική υποδομή της ψηφοφορίας, τον καθορισμό του ύψους της εισφοράς για όσους ψηφίσουν, την ψήφο των αποδήμων, το ωράριο των εκλογικών τμημάτων, τη συγκρότηση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, καθώς και την έγκριση που θα συμπληρώνουν οι ψηφοφόροι, στην περίπτωση που θέλουν να γίνουν μέλη ή φίλοι του νέου φορέα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις, με πιθανότερες την 30η Οκτωβρίου για τη Θεσσαλονίκη και την 6η Νοεμβρίου για την Αθήνα, μια εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον ρόλο του συντονισμού στο debate που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα αναλάβει δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμου πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ της Θεσσαλονίκης από επαρχιακό ΜΜΕ.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών αναμένεται να βρεθεί ο αριθμός των καλπών που θα στηθούν την ημέρα των εκλογών και οι λίστες εκείνων που θα ψηφίσουν. Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά ζητά να στηθούν κάλπες σε κάθε καποδιστριακό δήμο (πάνω από 1000 σημεία), ενώ εκπρόσωποι άλλων υποψηφίων, θέλουν μόνο σε καλλικρατικούς δήμους, δηλαδή σε 600 περίπου σημεία. 

Ένα άλλο θέμα που είναι το μητρώο που θα δημιουργηθεί κατά την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας από όσους δηλώσουν μέλη ή «φίλοι» του νέου εγχειρήματος. Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά διαφωνεί με την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη να καταστραφούν τα αρχεία των εκλογέων μετά την ανάδειξη του αρχηγού, επισημαίνοντας ότι «δεν θέλουμε ψηφοφόρους μιας χρήσης αλλά ιδρυτικά μέλη του νέου φορέα».

Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, στην εκλογική διαδικασία μπορούν να μετέχουν φίλοι και μέλη, με την εγγύηση ότι ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα».

Η εν λόγω απόφαση μάλιστα επιβεβαιώθηκε δια στόματος Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι το θέμα με τις λίστες όσων ψηφίσουν και το μητρώο που θα δημιουργηθεί έχει λήξει και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορείς να παγιδεύσεις κάποιον που πάει να ψηφίσει αρχηγό ως μέλος ενός κόμματος.

Σχετικά με το κόστος που θα κληθούν να συνεισφέρουν οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, μέχρι στιγμή έχουν πέσει στο «τραπέζι» δύο προτάσεις.

Η μία πρόταση είναι να ανέλθει στα 4 ευρώ με έκπτωση 50% σε ανέργους, φοιτητές και συνταξιούχους, άνεργους, ενώ η δεύτερη να οριστεί το κόστος συμμετοχής για όλους στα 3 ευρώ.