Συμφωνία F-16: Δώρο 240 εκατ. σε εμπόρους όπλων
Τα «Π» αποκαλύπτουν το περιεχόµενο της ελληνικής πρότασης-προσχεδίου διακρατικής συµφωνίας προς την αµερικανική πλευρά για την αναβάθµιση των F-16
«Δεν υπάρχει συµφωνία για τα F-16, υπάρχει ένα letter of request» (επίσηµο έγγραφο αίτηµα), ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Αµυνας, Πάνου Καµµένου, που ενηµέρωσε το ελληνικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη σχετικά µε τα της αναβάθµισης των µαχητικών αεροσκαφών F-16, που συµφωνήθηκε και ανακοινώθηκε µε κάθε επισηµότητα κατά τη συνάντηση και τη συνέντευξη Τύπου στον «Κήπο των Ρόδων» του Λευκού Οίκου από τον Αµερικανό πρόεδρο, Ντ. Τραµπ, και τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.
Από το σηµείο αυτό και πέρα, ο κ. Καµµένος εντυπωσίασε κατά τη διάρκεια της ενηµέρωσης των βουλευτών µε τη σύγχυση που έδειξε και την προσπάθεια αποφυγής των όποιων πολιτικών ευθυνών για την εξέλιξη στο πρόγραµµα. Συγκεκριµένα, ο υπουργός Αµυνας, λέγοντας ότι «περιµένουµε την απάντηση των Αµερικανών», εµφάνισε µια ανοίκεια άγνοια τόσο για το ύψος του ποσού που θα κοστίσει το πρόγραµµα -µίλησε για 1,1 δισ. δολάρια και όχι ευρώ, ισχυριζόµενος µάλιστα ότι το ποσό µπορεί να µειωθεί και στα 700-800 εκατοµµύρια δολάριαόσο και για το κατά πόσο θα υπάρξουν τελικά αντισταθµιστικά ωφελήµατα ή όχι. Κι όλα αυτά ακολουθώντας περίπλοκες διαδροµές, όπως το ακατανόητο ότι το έργο της αναβάθµισης των αεροσκαφών µπορεί να µην το αναλάβει η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, αλλά η Boeing, που κατασκευάζει άλλου τύπου µαχητικά και όχι τα F-16. ΄Η ότι αντί για αντισταθµιστικά στο συγκεκριµένο πρόγραµµα µπορεί να προτιµηθεί η διαδικασία περιστολής του κόστους για την αναβάθµιση των ελικοπτέρων του Πολεµικού Ναυτικού Sikorsky.
Στο σηµείο αυτό, ήταν έκδηλη η προσπάθειά του να κρατήσει αποστάσεις από τα συµφέροντα του συχνού συνοµιλητή του και έχοντος προσωπικές σχέσεις µαζί του, επιχειρηµατία Κρ. Χατζηµηνά, που εµπλέκεται ευθέως και αποκλειστικά µε τη διαχείριση των αντισταθµιστικών των αεροσκαφών F-16. Αλλά η αγωνία του αρµόδιου υπουργού, που µάλιστα όλες τις τελευταίες ηµέρες είχε επιλέξει την αφάνεια, ήταν έκδηλη και από τη δήλωσή του ότι «έχουµε ε µπιστοσύνη στα επιτελεία. ∆εν διαπραγµατεύεται ο υπουργός».
Είναι προφανές ότι θέλησε να αποφύγει µε παράλογο τρόπο την ευθύνη του για τις επιλογές στα προγράµµατα εξοπλισµών, εκθέτοντας τη χώρα και καταρρακώνοντας το κύρος και τη σοβαρότητα της κυβέρνησης όχι µόνον απέναντι στους Αµερικανούς, αλλά και προς κάθε κατεύθυνση.
Σήµερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» που κυκλοφορούν αποκαλύπτουν το περιεχόµενο της ελληνικής πρότασης-προσχεδίου διακρατικής συµφωνίας προς την αµερικανική πλευρά