Κεντροαριστερά: Σε θέση μάχης για το ντιμπέιτ οι υποψήφιοι αρχηγοί
Πώς αναμένεται να κινηθούν οι εννέα διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα.
Κλιμακώνεται ο προεκλογικός αγώνας στην κεντροαριστερά ενόψει της 12ης Νοεμβρίου οπότε θα λάβει χώρα ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη του νέου φορέα της.
Το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στην πρώτη από τις δύο τηλεμαχίες της επιτροπής Αλιβιζάτου, η οποία θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας, στις 21:00, στο στούντιο της ΕΡΤ, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από περιφερειακά μέσα και συντονίστρια τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.
Η αποψινή τηλεμαχία, το αποτέλεσμα της οποίας θεωρείται κομβικό, θα διαρκέσει κάτι λιγότερο από δύο ώρες και θα υπάρξουν τρεις διακριτοί «κύκλοι. Στον πρώτο κύκλο, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει μέσα σε 100 δευτερόλεπτα να απαντήσει στην κοινή ερώτηση που θα απευθύνει σε όλους η συντονίστρια της τηλεοπτικής αναμέτρησης Δώρα Αναγνωστοπούλου.
Στον δεύτερο «κύκλο», οι εννέα υποψήφιοι θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της περιφέρειας Ανδρέα Γιουρμετάκη (Λάρισα), Γιώργου Σαχίνη (Ηράκλειο), Γιώργου Σιμόπουλου (Λαμία), Φίλιου Στάγκου (Θεσσαλονίκη) και Κωνταντίνου Μάγνη (Πάτρα).
Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο, τον ρόλο του δημοσιογράφου θα έχουν οι μονομάχοι, που θα «ανακρίνουν» τους συνυποψήφιους τους, απευθύνοντας τους ερώτημα σε 30 δευτερόλεπτα, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Τέλος, στο κλείσιμο θα υπάρχει άλλη μια τοποθέτηση από την πλευρά των υποψηφίων.
Οι εννέα υποψήφιοι αναμένεται να ξετυλίξουν το κουβάρι των θέσεών τους και να απαντήσουν σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη, το κράτος, τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, τις μετεκλογικές συνεργασίες, καθώς και εκείνα που αφορούν το αύριο της παράταξης, τη μορφή και τη φυσιογνωμία του νέου φορέα.
Παράλληλα, δεν θα διστάσουν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, ενώ θα επιδιώξουν να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δικής τους υποψηφιότητας, αλλά και να εξουδετερώσουν τα όπλα των αντιπάλων τους, προκειμένου να κερδίσουν το αναποφάσιστο κοινό.
Μια πρόγευση, μάλιστα, πήραμε τις προηγούμενες ημέρες όταν Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης αντάλλαξαν αιχμηρές τροχιοδεικτικές βολές, με προσωπικές αναφορές, με αφορμή μιαν αναφορά του πρώτου για τον τρόπο άσκησης πολιτικής του δεύτερου.
Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης «δεν μπορεί να ηγηθεί μιας παράταξης με όρους lifestyle», με την απάντηση να μην αργεί να έρθει από το Ποτάμι, που έκανε λόγο για κατηγορία «δανεισμένη από τη λασποθήκη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ενώ θέση στη διαμάχη πήρε και ο Γιάννης Μανιάτης, λέγοντας ότι το σχόλιο Καμίνη ήταν ανεπίτρεπτο.
Την ίδια στιγμή, η κίνηση του Γιάννη Ραγκούση να δημοσιοποιήσει στα social media ένα επιθετικό σποτάκι, με το οποίο υποστήριξε ότι οι συνυποψήφιοί του Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά ετοιμάζονται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε την αντίδραση στελεχών, που εκφράστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και του Γιάννη Μανιάτη, που απάντησε με σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για απαράδεκτο σποτ.
Σε αυτό το σκηνικό οι τηλεθεατές καθώς και όσοι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι δεν είναι «ταγμένοι» σε κάποιον υποψήφιο θα έχουν την ευκαιρία στο ντιμπέιτ να ακούσουν όλους τους υποψήφιους σε μια πρόσωπο με πρόσωπο αναμέτρηση.
Τις προηγούμενες ημέρες οι συσκέψεις στα επιτελεία των υποψηφίων ήταν πυρετώδεις και τα «φροντιστήρια των μονομάχων εντατικά, ώστε να είναι έτοιμοι να απαντήσουν ακόμη και σε δύσκολες και μη αναμενόμενες ερωτήσεις είτε των δημοσιογράφων είτε ακόμη και των αντιπάλων τους.
Από τη μέχρι τώρα στρατηγική και επικοινωνιακή τακτική των υποψηφίων, οι οποίοι θα προσέλθουν με βασικό στόχο να αποφύγουν τα λάθη που συνήθως κοστίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις, προκύπτουν μερικά συμπεράσματα για το πώς αναμένεται να κινηθούν.
Η Φώφη Γεννηματά και το επιτελείο της θα ποντάρουν σε αυτά στα οποία θεωρούν ότι υπερτερεί έναντι των αντιπάλων της, ενώ θα επιλέξει να κινηθεί θεσμικά, επιδιώκοντας να θυμίσει τις πρωτοβουλίες της να ανοίξει το «παιχνίδι» και να επιμείνει στην ενότητα του κατακερματισμένου χώρου της κεντροαριστεράς. Θα προσπαθήσει να πείσει τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να την εμπιστευτούν εκ νέου, θέτοντας διλλήματα που αφορούν στο ποιος εγγυάται την ενότητα του νέου φορέα. Θα αναφερθεί στην πρόταση του σχεδίου «Ελλάδα», ενώ σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει μέχρι κεραίας στη γραμμή των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα, ενώ θα επιδιώξει να αναδείξει το αμιγώς μεταρρυθμιστικό του προφίλ, προκειμένου να απευθυνθεί πρωτίστως στο εκσυγχρονιστικό ακροατήριο, καθώς και στους ψηφοφόρους που βρίσκονται εκτός των κομματικών τειχών. Με την πρώτη ευκαιρία αναμένεται να αφήσει αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά που δεν δέχτηκε την ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά και εναντίον του Γιώργου Καμίνη για τον διπλό ρόλο του δημάρχου και αρχηγού πολιτικού φορέα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τα ένσημα της ευρωβουλής και το νεαρό της ηλικίας του, θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να περάσει το μήνυμα για ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος, επιμένοντας στην ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης. Με την πρώτη ευκαιρία θα φορτίσει την αντιπαράθεση ως πόλεμο γενεών, προβάλλοντας τη δική του γενιά ως τη χτυπημένη από την κρίση. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν κατείχε κυβερνητικές ή κρατικές θέσεις θα του δώσει τη δυνατότητα να διατυπώσει αυστηρή κριτική για τα πεπραγμένα παλαιότερων ετών, επαναλαμβάνοντας την επιλογή μεταξύ «νέου» και «παλιού».
Ο Γιώργος Καμίνης είναι βέβαιο ότι θα απευθυνθεί τόσο στο αντισυριζαίικο όσο και στο ευρύτερο προοδευτικό ακροατήριο. Θα επιχειρήσει να δείξει ότι μπορεί να ενώσει, ενώ, στην περίπτωση που ερωτηθεί για τις μετεκλογικές συνεργασίες, θα κρατήσει και ο ίδιος διακριτές αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, επαναλαμβάνοντας τα περί προγραμματικής βάσης.
Ο Γιάννης Μανιάτης θα προσπαθήσει να «κεφαλοποιήσει» το κυβερνητικό του παρελθόν, θυμίζοντας το έργο που άφησε ως υπουργός σε κρίσιμα υπουργεία, όπως το Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και τις τομές που προώθησε στο πλαίσιο των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Σαμαρά - Βενιζέλου. Αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να στοχεύσει εκ νέου κατά της ηγεσίας της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, εμμένοντας στο επιχείρημα πως ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν.
Ο Γιάννης Ραγκούσης θα επιχειρήσει να έχει στη συζήτηση σαφή αντιδεξιό προσανατολισμό, όπως και στην πρώτη τηλεμαχία, σε μια προσπάθεια να ερεθίσει τα αντανακλαστικά κυρίως ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν στο ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα απαντήσουν οι συνυποψήφιοί του στις επιθέσεις που εξαπέλυσε τις προηγούμενες ημέρες εναντίον τους.
Τα επιτελεία των υποψηφίων των Απόστολου Πόντα, Κωνσταντίνου Γάτσιου και Δημήτρη Τζιώτη επενδύουν σημαντικά στο ντιμπέιτ της Δευτέρας, καθώς θεωρούν ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου οι υποψήφιοί τους να γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς.