Ανοιχτό το θέμα παραίτησης του Γιάννη Μουζάλα
Παρά τη διάψευση που έκανε μέσω κύκλων το Μέγαρο Μαξίμου - Ένταση στο Μαξίμου στον απόηχο της χθεσινής επεισοδιακής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις
Ανοιχτό παραμένει το θέμα της παραίτησης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα παρά τη διάψευση που έκανε μέσω κύκλων το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι από το γραφείο του υπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία όμως δεν διαψεύδονται οι πληροφορίες που τον θέλουν να απείλησε με παραίτηση εξαιτίας της σφοδρής επίθεσης που δέχτηκε από τα στελέχη της ομάδας των «53».
«Στο πλαίσιο της εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο υπουργός αποχώρησε, προκειμένου να παραβρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραν Τίμερμανς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός δέχτηκε σφοδρή κριτική από τον Νίκο Φίλη αλλά και την Τασία Χριστοδουλοπουλου.
Η τελευταία, μάλιστα, φωνάζοντας και παραθέτοντας στοιχεία, είπε στον Γιάννη Μουζάλα ότι δεν έχει προχωρήσει τίποτα από το καλοκαίρι του 2016 σε ό,τι αφορά τις υποδομές για τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων και των ευπαθών ομάδων.
«Εφόσον θεωρείτε ότι δεν έχω κάνει τίποτα καλό, τότε μπορώ να παραιτηθώ» είπε ο Γιάννης Μουζάλας. Και πρόσθεσε «εγώ εφαρμόζω την πολιτική της κυβέρνησης». Την κατάσταση εκτόνωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι η Πολιτική Γραμματεία δεν είναι χώρος για παραιτήσεις και έτσι το θέμα έκλεισε προσωρινά.
Η κριτική πάντως προς τον Γιάννη Μουζάλα επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι έρχεται χειμώνας, οι προσφυγικές ροές έχουν μεγαλώσει, ενώ δεν έχει υπάρξει αποφόρτιση των νησιών με τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική ελλάδα. Παράλληλα, επέρριψαν ευθύνες στον υπουργό για το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι προγραμματισμένες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλά κοινοτικά χρήματα.
Σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό πλαίσιο, οι «53» είπαν πως η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν ακουμπά στα δικά τους πιστεύω, ενώ επέμειναν ότι δεν χρειάζεται «η Ελλάδα να είναι βασιλικότερη του βασιλέως, αφού η συμφωνία δεν τηρείται από άλλες χώρες».
Το μεταναστευτικό πάντως φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και γι' αυτό ο πρωθυπουργός πριν φύγει για την Αμερική είχε ενεργοποίησε το συντονιστικό όργανο που είχε φτιάξει τον Μάρτιο του 2016, βάζοντας μάλιστα ως επικεφαλής τον Αλέκο Φλαμπουράρη.
Να θυμίσουμε πάντως ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει τον Γιάννη Μουζάλα ως επίτροπο για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου.