Η συμφωνία Φώφης - Σταύρου «άναψε φωτιές» στην Κεντροαριστερά
Για τη μη διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού
Ένα νέο μέτωπο μεταξύ των υποψηφίων άνοιξε στην Κεντροαριστερά με αφορμή την είδηση που «βγήκε» κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας τη Δευτέρα, ότι δηλαδή, μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη υπήρξε συμφωνία να μην διαλύσουν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού αντιστοίχως, έως ότου διεξαχθούν ξανά βουλευτικές εκλογές
Σε σχετική ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη, ο Στ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η τολμηρή συμφωνία που έχει κάνει με την κυρία Γεννηματά είναι πως «ο πρόεδρος θα έχει το τιμόνι της παράταξης θα καθοδηγεί τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. «Ομως οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν διαλύονται θα ήταν δώρο για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να δηλώνει πως δεν θα επαναλάβει όσα έχουν συμφωνήσει, γιατί όταν δίνει τον λόγο της τον τηρεί απόλυτα
Και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε: «Δεν θα επαναλάβω όσα είπε ο Στ. Θεοδωράκης. Τα έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Θεοδωράκη και όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ απόλυτα».
Το γάντι σήκωσε γρήγορα ο Νίκος Ανδρουλάκης για να απαντήσει: «Πήρα το μήνυμά μου ότι οι δύο τα έχουν συμφωνήσει ερήμην των υπολοίπων»
H συγκεκριμένη συμφωνία φαίνεται να προκαλεί την έντονη διαφωνία και άλλων υποψηφίων, που μιλούν για την ανάγκη άμεσης ενοποίησης των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων
Την επομένη του ντιμπέιτ ο Νίκος Ανδρουλάκης επανήλθε και εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός στη «συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη».
«Αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, εάν δεν υπάρχει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νέο φορέα». Τη δήλωση αυτή έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 FM, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μία ημέρα μετά το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Δεν θέλω να είμαι στην ηγεσία ενός φορέα που θα δίνει μια εικόνα πολυκομματικής Βαβέλ. Πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία, μία άποψη και μία ενιαία φωνή. Εγώ σέβομαι τη διαφορετικότητα όλων, όμως η εικόνα στην κοινωνία και οι απόψεις στη Βουλή πρέπει να είναι αυστηρά ενοποιημένες, όχι όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς».
Για παγκόσμια πρωτοτυπία έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ζητώντας την άμεση ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και εντός του 2017.
Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Γιώργος Καμίνης, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, κάνοντας λόγο «για κρυφές συμφωνίες με στόχο ο καθένας να κρατήσει τα δικά του μικρά σχήματα».
«Χθες, με την ομολογία της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη περί συμφωνίας, αποκαλύφθηκε ότι, για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών. Όμως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης δεν είναι πρόσχημα. Δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να παίζουν με τα συναισθήματά του», είπε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε:
«Δεν γίνεται να προκαταλάβουμε τη διαδικασία και τις αποφάσεις των πολιτών.Ο κόσμος της παράταξης με τη μαζική προσέλευση στις κάλπες έχει την ευκαιρία να δώσει εντολή για ένα νέο, ενιαίο κόμμα ανοικτό στην κοινωνία. Σεβόμαστε την ιστορία όλων και στο όνομά της προχωράμε. Καλώ τους δημοκρατικούς πολίτες, τον κόσμο της παράταξης, να δώσει την απάντησή του».
Η απάντηση ήρθε δια στόματος Σταύρου Θεοδωράκη, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της πρότασής του για το νέο ενιαίο προοδευτικό φορέα.
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού) θα διατηρηθούν και μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «ο κ. Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα πετύχει όλα είναι λίγο αδιάβαστος. Την απόφαση την πήρε η ηγεσία του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ.
Αλίμονο να έρχεται να μας κατηγορεί ένας που έρχεται να διεκδικήσει εκ του ασφαλούς την ηγεσία σε στρωμένο έδαφος». Πρόσθεσε μάλιστα δηκτικά: «Αν η Αθήνα είναι σε αυτήν την κατάσταση με ένα Δήμαρχο που δουλεύει όλη μέρα σκεφτείτε αν δουλεύει τις μισές μέρες».
Επίσης ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι συμφώνησε να υπάρχουν δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. «Ο κόσμος ψήφισε δύο κόμματα και πρέπει να πάνε μέχρι τις εκλογές και μετά την εκλογή αρχηγού θα συνεργάζονται», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να απωλέσουμε τις δυνατότητες εκπροσώπησης και να διευκολύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ».
Έστρεψε τα πυρά του και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας: «Η συμπεριφορά τους εξυπηρετεί μόνο τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Μέχρι να γίνει το συνέδριο αυτός ο χώρος δεν θα έχει κόμμα; Θα έχει μόνο τον αρχηγό; Επικίνδυνες σκέψεις που δεν ανήκουν στη Δημοκρατία. Ρωτήστε τον κ. Καμίνη και τον κ. Ανδρουλάκη. Αν εκλέγουν ποιος θα τους εκπροσωπεί;».
Πυρά κατά της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη εξαπέλυσε και ο Γιάννης Μανιάτης που έκανε λόγο για πρωτοφανή συμφωνία που κινδυνεύει να αποτελέσει σημείο εσωτερικού πολιτικού διχασμού, με σημαντικές επιπτώσεις στην αφετηρία και για την εξέλιξη του εγχειρήματός μας.
Μάλιστα διερωτήθηκε « Όταν όλοι μαζί παλεύουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, ενιαίο, αξιόπιστο Κίνημα, ποιος είναι ο λόγος να υπάρχουν δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες; Δεν είναι σαν να αναιρούν την προσπάθεια στην οποία όλοι συμμετέχουμε; Δεν είναι σαν να καθιστούν αναξιόπιστη στην κοινωνία την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός νέου Κινήματος;».
«Το νέο υπό ίδρυση Κίνημα, όπως έχουμε όλοι συμφωνήσει, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να είναι άθροισμα μηχανισμών ή συνεταιρισμός φεουδαρχικών συμφερόντων, αλλά σύνθεση τάσεων και ιδεών, άθροισμα κοινωνικού ακτιβισμού, δύναμη πολιτών, πρόταση ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο στην πράξη», τονίζει ο κ. Μανιάτης και προσθέτει:
«Συνεπώς, για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης κι επειδή είχα την πρωτοβουλία διατύπωσης της ενοποιητικής πρότασης από την 16 Οκτωβρίου 2017, προτείνω σε όλους τους συνυποψηφίους μου, στην επόμενη τηλεμαχία της 6ης Νοεμβρίου, να δεσμευτούμε όλοι ότι η πρώτη πράξη της νέας ηγεσίας θα είναι η ενοποίηση και η ενιαία έκφραση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της ΔΗΣΥ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.
Η λύση για την ενότητα είναι μία: Ένα κόμμα, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένας Πρόεδρος στη Βουλή και στο κόμμα».
Μετά το ντιμπέιτ πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν ότι το ζήτημα ενοποίησης των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων είχε κλείσει από τα τέλη του περασμένου έτους και κατά τη διάρκεια της επιτροπής διαλόγου μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού.
Όπως σημείωναν, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, είχε προταθεί, στη μεταβατική φάση, μέχρι τη σύσταση του ενιαίου φορέα, τα δυο κόμματα να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται και κοινοβουλευτικά, κάτι που τελικώς δεν προχώρησε με ευθύνη του Ποταμιού, όπως τονίζουν.
Στο μεταξύ, το πρωί της Τρίτης, επιτελικά στελέχη της Φώφης Γεννηματά απαντώντας στην κριτική για τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες επισήμαναν ότι «από το ενιαίο ψηφοδέλτιο της παράταξης στις βουλευτικές εκλογές θα προκύψει η νέα ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. Μέχρι τότε στη Βουλή θα υπάρχει ενιαίο κέντρο υπό το νέο Επικεφαλής και πλήρης συντονισμός στη λειτουργία και δράση των κοινοβουλευτικών ομάδων».
«Μόνο με αυτόν τον τρόπο και για αυτή τη μεταβατική περίοδο θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες που με την ψήφο του έδωσε ο λαός στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα για πιο αποτελεσματική αντιπολιτευτική δράση εντός του κοινοβουλίου» υποστηρίζουν.
«Διαφορετικά αδυνατίζουμε τα αντιπολιτευτικά μας όπλα και απεμπολούμε κοινοβουλευτικές δυνατότητες . Φυσικά και δεν πρέπει να κάνουμε τέτοια χάρη στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Αυτά είναι απόρροια φανερής κοινής λογικής και όχι αποτέλεσμα κρυφών συμφωνιών» καταλήγουν οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά.