Κεντροαριστερά: Κρίσιμο ντιμπέιτ απόψε με στόχο τους αναποφάσιστους
Ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων, καθώς απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή της ηγεσίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς.
Την ίδια στιγμή, οι μονομάχοι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο αποψινό ντιμπέιτ, που θα διεξαχθεί στις 21:00, στο στούντιο της ΕΡΤ, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων απ' όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
Συγκεκριμένα, θα συντονίσουν από κοινού οι Δώρα Αναγνωστοπούλου (ΕΡΤ) και Παύλος Τσίμας (ΣΚΑΪ) και θα ρωτήσουν οι Κάτια Μακρή (Star), Ράνια Τζίμα (Alpha), Αμαλία Κάτζου (Epsilon), Ιορδάνης Χασαπόπουλος (Mega) και Στεφανία Μουρελάτου (AΝΤ1).
Το αποψινό ντιμπέιτ στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αφύπνιση της εκλογικής βάσης της παράταξης, προκειμένου οι ψηφοφόροι να σηκωθούν από τον καναπέ και να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη της επόμενης Κυριακής, αφού η συμμετοχή είναι το μεγάλο στοίχημα και είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος.
Η συζήτηση θα περιλαμβάνει έξι κύκλους. Θα ξεκινήσει με μία κοινή ερώτηση προς όλους τους υποψηφίους που θα απευθύνουν οι συντονιστές και θα κλείσει με τον ίδιο τρόπο. Οι ερωτήσεις δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 30 δευτερόλεπτα και οι απαντήσεις τα 100.
Οι υποψήφιοι αρχηγοί της κεντροαριστεράς αναμένεται να ανοίξουν για μια ακόμη φορά τα χαρτιά τους αλλά και να διασταυρώσουν τα «ξίφη» ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού. Μέσα από μια ευρεία γκάμα ερωτήσεων θα επιδιώξουν να αναδείξουν τις πολιτικές τους προτάσεις για το αύριο του χώρου και της χώρας, το όραμά τους, τις διαφορές τους ώστε να πείσουν τους ψηφοφόρους, και κυρίως το αναποφάσιστο κοινό, για την ικανότητά τους να αναλάβουν την ηγεσία του νέου φορέα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ντιμπέιτ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολίτικης ατζέντας, στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Οι τόνοι ήταν χαμηλοί και υπήρξε συμφωνία για την ενότητα και την κοινή πορεία ώστε η χώρα να προχωρήσει πέραν του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και της πελατειακής συντηρητικής πολιτικής της ΝΔ.
Η πλειονότητα των υποψηφίων κινήθηκε σε ένα κλίμα αντίθεσης σχετικά με την απλή αναλογική ενώ, παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής προς τους πολίτες, ζητώντας τους να πάρουν την υπόθεση της ενιαίας κεντροαριστεράς στα χέρια τους. Όλοι σχεδόν συμφώνησαν ότι η οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να βασίζεται σε προγραμματικό πλαίσιο, πλην του Γιάννη Ραγκούση, που διαφώνησε ευθέως σε πιθανή συγκυβέρνηση του νέου φορέα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ωστόσο, δεν έλειψαν τα «καρφιά», οι δηλητηριώδεις εκατέρωθεν αιχμές και οι διαφωνίες που αφορούν τις μετεκλογικές συνεργασίες για το αν μπορεί να συνδυαστούν οι θέσεις του προέδρου, του δημάρχου και του ευρωβουλευτή, καθώς και την ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.
Η «ΠΑΡΑΔΟΧΗ» ΤΩΝ ΔΥΟ
Μάλιστα, η είδηση για τη μη ένωση των δύο Κ.Ο. «βγήκε» προς το τέλος του ντιμπέιτ, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το θέμα σε Γεννηματά και Θεοδωράκη. Από τις απαντήσεις των δύο αρχηγών προέκυψε ότι υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία για συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και όχι ενοποίησή τους, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΕΛΙΑΣ, που τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πήρα το μήνυμά μου, ότι οι δύο τα έχουν συμφωνήσει ερήμην των υπολοίπων».
Η παραδοχή Γεννηματά - Θεοδωράκη άναψε «φωτιές», ενώ στον «χορό» της αντιπαράθεσης μπήκαν και άλλοι υποψήφιοι, με τον Γιώργο Καμίνη, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Γιάννη Μανιάτη να εξαπολύουν «πυρά« σε βάρος των επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, εκφράζοντας με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους σε μία συμφωνία, που όπως λέει ο καθένας, δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση. «Όχι σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, δεν τιμούν κανέναν όλα αυτά» διεμήνυσε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Θέση για το ζήτημα πήρε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που έκανε λόγο για παγκόσμια πρωτοτυπία, να υπάρχει εκτός Βουλής ο νέος φορέας με νέο όνομα και πρόγραμμα και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα, ζητώντας την άμεση ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και εντός του 2017, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ
Αντιμέτωπος με τα πυρά των ανθυποψηφίων του, ο επικεφαλής του Ποταμιού πέρασε στην αντεπίθεση καταλογίζοντας στους κ. Καμίνη και Ανδρουλάκη ότι με τη συμπεριφορά τους εξυπηρετούν «μόνο τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που θέλουν λιγότερη αντιπολίτευση στη Βουλή». Για τον Γιώργο Καμίνη σχολίασε πως είναι «αδιάβαστος» σε ό,τι αφορά τη χωριστή λειτουργία των Κ.Ο., ενώ άφησε για άλλη μια φορά αιχμές κατά της απόφασης του δημάρχου Αθηναίων να μην εγκαταλείψει το αξίωμά του, αν εκλεγεί στην αρχηγία του νέου φορέα.
Η αντεπίθεση του Σταύρου Θεοδωράκη συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, όταν με ειρωνικό ύφος απάντησε σε «μαθητευόμενους Σέρλοκ Χολμς υποψηφίους» -όπως τους χαρακτήρισε, παραθέτοντας μια σειρά από αποσπάσματα παλαιότερων συνεντεύξεών του- όπου δήλωνε την πρόθεσή του να διατηρήσει το Ποτάμι την αυτονομία του προκειμένου, όπως ανέφερε, «να διευκολύνει το έργο πολιτικών που εξιχνιάζουν και αποκαλύπτουν μυστικές συμφωνίες».
Από την πλευρά του, το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά χαρακτηρίζει ως απόρροια φανερής κοινής λογικής και όχι αποτέλεσμα κρυφών συμφωνιών με τον Σταύρο Θεοδωράκη την απόφαση να μην ενοποιηθούν μέχρι τις εκλογές οι δύο κοινοβουλευτικές.
Διευκρινίζουν δε ότι η ενιαία Κ.Ο. του υπό σύσταση φορέα θα προκύψει μετά τις εκλογές. Κατά τη μεταβατική -όπως τη χαρακτηρίζουν- περίοδο μέχρι να στηθούν οι κάλπες θα συνυπάρχουν οι δύο Κ.Ο. ΔΗΣΥ και Ποταμιού. «Μέχρι τότε» σημειώνουν «στη Βουλή θα υπάρχει ενιαίο κέντρο υπό τον νέο επικεφαλής και πλήρης συντονισμός στη λειτουργία και δράση των κοινοβουλευτικών ομάδων».
«Σε διαφορετική περίπτωση», υποστηρίζουν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, «δυναμιτίζονται τα αντιπολιτευτικά όπλα και απεμπολούνται κοινοβουλευτικές δυνατότητες».
Να σημειωθεί ότι επιτελικά στελέχη και των δύο πλευρών επισημαίνουν ότι η συμφωνία Γεννηματά - Θεοδωράκη ήταν γνωστή εδώ και καιρό και ήταν ένα από τα σημεία για να ξεκινήσει η συζήτηση ανάμεσα στη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. Μάλιστα, εκτιμούν ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα είναι «χάρη προς τους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη, την οποία και προφανώς δεν θα κάνουμε».
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι των εκλογών της κεντροαριστεράς έχουν μπει, όπως είναι φυσικό, και οι έρευνες. Σύμφωνα με τα ευρήματα δύο δημοσκοπήσεων, η αναμέτρηση φαίνεται ότι θα οδηγηθεί σε δύο γύρους, με τη Φώφη Γεννηματά να έχει στον α’ γύρο σημαντικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της και πλέον το ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ποιος θα «μονομαχήσει» μαζί της στον β’ γύρο.
Για τη δεύτερη θέση επικρατεί συνωστισμός τριών υποψηφίων, με μικρές διαφορές μεταξύ τους, που προμηνύουν ντέρμπι ψήφο ψήφο το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου. Ως πιθανότεροι αντίπαλοί της στον β’ γύρο, ο οποίος θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου, προβάλλουν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης.
Αξίζει να σημειωθεί πως με δεδομένο ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ακόμα αρκετά υψηλό (33%), αλλά και τα χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει τελικώς στην κάλπη αδιευκρίνιστα, τα δημοσκοπικά ευρήματα μόνο ως ένδειξη των διαφαινόμενων τάσεων μπορεί να ερμηνευτούν.
Στο ίδιο μάλιστα συμπέρασμα καταλήγουν διάφοροι αναλυτές και δημοσκόποι που θεωρούν ότι οι εν λόγω έρευνες αποτυπώνουν μια εικόνα της στιγμής και ότι είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις ενώ θεωρούν ότι το μέγεθος της συμμετοχής θα είναι εκείνο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και την κατάταξη των υποψηφίων.
Κάνουν λόγο για ένα αχαρτογράφητο εκλογικό σώμα που αποτελείται από διαφορετικές δεξαμενές ψηφοφόρων. Η πρώτη μεγάλη δεξαμενή είναι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ακολουθεί αυτή του Ποταμιού, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο μικρότερες και αφορούν ψηφοφόρους που τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της Marc, στο ερώτημα για την πιθανότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία θετικά απαντά το 8,9%, ποσοστό το οποίο είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 4,5% που είχε απαντήσει το ίδιο στις αρχές του προηγούμενου μήνα.
ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Την ίδια τάση δείχνουν και μυστικές έρευνες που έχουν φτάσει στα επιτελεία των υποψηφίων και είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί ο Νίκος Αλιβιζάτος, όταν είχε υποστηρίξει ότι «αν περάσουμε τις 100.000 ψηφοφόρους θα είναι επιτυχία, αν περάσουμε τις 200.000 θα είναι μεγάλη επιτυχία, αν πλησιάσουμε τις 300.000 -όπως θέλω να πιστεύω- θα είναι θρίαμβος».
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Αλιβιζάτου ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Η γενική δοκιμή για την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων προκειμένου να αποφευχθούν διπλοψηφίες, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος.
Ο κ. Αλιβιζάτος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «άνοιξε το 85% των εκλογικών κέντρων σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, με προσέλευση χειριστών και περίπου 4.000 εθελοντών για τη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών. Δοκιμάστηκαν με επιτυχία σενάρια κρίσης».
«Αν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας, αρκούσε να ανοίξει το 40% των εκλογικών κέντρων για να θεωρηθεί επιτυχής η γενική δοκιμή», επισημαίνει.
Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση ότι «η μεγάλη προσέλευση που σημειώθηκε μάς γεμίζει αισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος».