Αντιδράσεις προκάλεσε το δημοσίευμα από to10.gr (pics)
Αποκαλύψεις για τις σχέσεις του «πληρεξούσιου» της Σαουδικής Αραβίας, Βασίλη Παπαδόπουλου, με τον Ιβάν Σαββίδη αλλά και το ιστορικό της δραστηριότητας του με την άμυνα, δημοσιεύει το to10.gr
Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση της σύμβασης πώλησης των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, τον «πληρεξούσιο» Βασίλη Παπαδόπουλο και τις σχέσεις του με τον Ιβάν Σαββίδη, δημοσιεύει ο ιστότοπος to10.gr.
Τα στοιχεία που έρχονται, με καταιγιστικούς ρυθμούς, στο φως της δημοσιότητας προκάλεσαν αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.
Τις περίεργες συμπτώσεις που ανέδειξε το ρεπορτάζ σημειώνει κι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σαββίδης, Καμμένος και ο έμπορος όπλων Παπαδόπουλος : Οι περίεργες συμπτώσεις και η... συμμορία των Πινόκιο https://t.co/6Wshp11MeB
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) November 12, 2017
Παπαδόπουλος - Σαββίδης: Μια σχέση φιλίας και συνεργασίας που «χτίστηκε» στην ΕΣΣΔ κι ο σύνδεσμος με τον Καμμένο
Σύμφωνα με το αποκαλύπτικο ρεπορτάζ, η σχέση του Παπαδόπουλου με τον ισχυρό άντρα του ΠΑΟΚ ξεκινά από παλιά, άπο τον πατέρα, Ηλία Παπαδόπουλο και την ΕΣΣΔ. Ο Ηλίας Παπαδόπουλος ήταν διαχειριστής του καπνεργοστασίου Ντανσκόι Ταμπάκ στο Ροστόφ και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του to10.gr, ήταν αυτός που μετά την πτώση της ΕΣΣΔ μεσολάβησε για να περάσει το εργοστάσιο στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη. Ο Ηλίας Παπαδόπουλος συνέχισε να ασχολείται με τα καπνά μόλις επαναπατρίστηκε, αξιοποιώντας τις σχέσεις του με την πρώην Σοβιετική Ένωση. Το όνομα του μάλιστα αναφέρεται σε ιστορική έρευνα στα ονόματα επιχειρηματιών που έκαναν μπίζνες στην Ελλάδα με κεφάλαια προερχόμενα απευθείας από την Ρωσία. Την οικογενειακή επιχείρηση καπνών την ανέλαβε ως διάδοχος ο γιός του, Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Οι σχέσεις της οικογένειας συνεχίστηκαν και ο έτερος γιός, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, έκανε μάλιστα και κουμπαριά με τον Σαββίδη και το 2006, όταν ο Ιβάν Σαββίδης έκανε την πρώτη απόπειρα να αγοράσει τον ΠΑΟΚ, ο Παπαδόπουλος εμφανιζόταν ως εκπρόσωπός του στις τότε διαπραγματεύσεις κι έδινε και συνεντεύξεις σχετικά σε ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας φίλος και συνεργάτης του.
Η δουλειά εκείνη απέτυχε κι αυτό κόστισε στις σχέσεις τους, αλλά ο Ιβάν Σαββίδης επέστρεψε και πέτυχε τον σκοπό του, με μια εξαετία καθυστέρηση. Παράλληλα βρίσκει στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου έναν πολιτικό εξουσίας με τον οποίο αναπτύσσει ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις και μάλιστα αρκετά πριν τις εκλογές του 2015. Χαρακτηριστική ήταν η συνάντηση των Σαββίδη και Μελισσανίδη με τον Π. Καμμένο τον Δεκαπενταύγουστο του 2014 στην Παναγία Σουμελά. Υπενθυμίζεται επίσης πως στον φάκελο που είχε καταθέσει ο Σαββίδης για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε παρουσιάσει ούτε λίγο ούτε πολύ επτά διευθυντικά στελέχη που προέρχονταν όλα από το κόμμα των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Η περίεργη και περιπετειώδης διαδρομή στον χώρο της άμυνας
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, βρήκε διαφορετικό πεδίο επιχειρηματικής δράσης με το εργοστάσιο Olympic Industries S.A. που εδρεύει στο Κιλκίς και από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 εμπορεύεται πάσης φύσεως πυρομαχικά, εκμεταλλευόμενος τις σχέσεις του με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ στις οποίες δραστηριοποιήθηκε εξοπλιστικά.
Η ίδρυση της Ολυμπιακής Όπλων -στη συνέχεια Ολυμπιακή Βιομηχανία (Olympic Industries S.A.)- έγινε την περίοδο του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία κι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός της εταιρείας προήλθε από μεγάλη βιομηχανία της Σερβίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παπαδόπουλος δεν ήταν «συνεπής» με τις υποχρεώσεις του προς τους Σέρβους.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 προσπάθησε να υπογράψει συμβάσεις με τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, χωρίς επιτυχία, παρά μόνο για μικρές προμήθειες σφαιρών 9 χιλ. για την Ελληνική Αστυνομία, οι οποίες όμως είχαν ποιοτικά προβλήματα. Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, μάλιστα, αφαιρέθηκε η άδεια παραγωγής σφαιρών στην Ολυμπιακή Bιομηχανία. Έτσι ο Βασίλης Παπαδόπουλος αφοσιώθηκε στην εμπορία και μεταπώληση οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, δραστηριοποιούμενος κυρίως σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης. Όμως και εκεί, στα Σκόπια και κυρίως στην Ουκρανία φαίνεται ότι προκάλεσε, αλλά και αντιμετώπισε, διάφορα προβλήματα.
Το 2006 βρέθηκε να παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία της κατοχής λαθρεμπορευμάτων για υπόθεση εισαγωγής στην Ελλάδα μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών που έγινε το 1996. Τότε ο Β.Παπαδόπουλος, που εκπροσωπούσε ήδη τον Ι. Σαββίδη στις διαπραγματεύσεις για την αγορά του ΠΑΟΚ, έλεγε ότι θεωρεί πως γίνεται ένα είδος σαμποτάζ στην προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη να αναλάβει τις τύχες του ΠΑΟΚ: «κάποιοι προσπαθούν να σπιλώσουν το όνομά του και ταυτόχρονα στο σπίλωμα του δικού μου προσώπου σπιλώνεται και το όνομα του αγοραστή».
Στην ελληνική αμυντική αγορά επανεμφανίστηκε δυναμικά από το 2015 με πολύ συχνή παρουσία στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και στις κρατικές βιομηχανίες. Στη μέση διαδικασίας διαγωνισμού που είχε κηρύξει η Κένυα, ο Παπαδόπουλος έπεισε τη διοίκηση κρατικής βιομηχανίας της Κένυας να τον ορίσει εκπρόσωπό της για να κλείσει η δουλειά. Έτσι έπαιζε τον ρόλο του μεσάζοντα, του αντιπροσώπου ή του πληρεξούσιου κτλ. Σε κάθε περίπτωση, είχε αμοιβή την οποία μπορεί να μοιράζει ειδικά αν είναι ο φορέας της πίστωσης, κάτι που δεν έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος και άλλων ξένων εταιρειών. Παράλληλα, οι εταιρίες του Παπαδόπουλου στο Κιλκίς εμφανίζονται να έχουν κοινή έδρα με άλλες εταιρίες.