«Ξήλωμα» χαμηλόβαθμων για την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στο ΥΠΕΘΑ
Πλήθος τα ερωτήματα που θέλουν απάντηση
Την άμεση απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους όλων όσοι εμπλέκονταν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην φύλαξη της κεντρικής πύλης του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, κατά τη χθεσινή πρωτοφανή, αιφνιδιαστική, εισβολή περίπου 20 μελών του «Ρουβίκωνα» στο εσωτερικό του στρατοπέδου «Παπάγου» αποφάσισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.
Ταυτοχρόνως, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαταχθείσα από αυτόν Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση σε βάθος των αιτίων του πρωτοφανούς αυτού γεγονότος, που πλήττει καίρια το κύρος και την αίγλη των Ενόπλων Δυνάμεων και την απόδοση και πειθαρχικών ευθυνών.
Από την προαναφερθείσα ενέργεια προκύπτουν πλήθος ερωτηματικών:
1)Γιατί αιφνιδιάστηκαν στην πύλη, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο, καθώς είχαν προηγηθεί το 2011 απόστρατοι και το 2014 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι σε αμφότερες τις περιπτώσεις είχαν συγκέντρωση ακριβώς έξω από την κεντρική πύλη. Βεβαίως η περίπτωση του «Ρουβίκωνα» είναι η πρώτη και έχει αξία να διαπιστωθεί γιατί δεν ίσχυε το “Lessons learning” των δύο προηγουμένων περιπτώσεων.
2)Γιατί ενώ μπήκαν οι του «Ρουβίκωνα» εντός του στρατοπέδου, και ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Ασφαλείας, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είχε την ψυχραιμία (ή την εκπαίδευση; ) προκειμένου να κατεβάσουν τα ρολά στην κεντρική πύλη και οι εισβολείς να «παγιδευτούν» στο εσωτερικό του, αφού είχαν «περιοριστεί» από την Ομάδα Ασφαλείας. Ποιος και γιατί έδωσε εντολή οι εισβολείς να ΒΓΟΥΝ ανενόχλητοι από το στρατόπεδο, προτού φτάσει η ΕΛΑΣ και επιληφθεί του συμβάντος για τα περαιτέρω;
3)Πιστεύουμε ότι είναι ό,τι χειρότερο για τις ΕΔ, αν πιστεύει κάποιος ότι με την τιμωρία ορισμένων χαμηλόβαθμων που είχαν την ατυχία να είναι στην πύλη υπηρεσία τη συγκεκριμένη στιγμή ή τη μετάθεσή τους, «λύνεται» το θέμα και αποκαθίσταται το κύρος των ΕΔ. Η έρευνα πρέπει να είναι ουσιαστική και σε βάθος και να φτάσει όσο ψηλά πρέπει να φτάσει. Αφού ΚΑΝΕΙΣ υπεύθυνος από την πολιτική ή στρατιωτική ηγεσία δεν θεωρεί εαυτόν θιγέντα ή υπεύθυνο για την μηδαμινή αντίδραση για την εισβολή αυτή και δεν παραιτείται, ας φροντίσει να ληφθούν και να ισχύουν τα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα για να μην επαναληφθεί τέτοιο ρεζιλίκι σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.
4)Μήπως πρέπει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση το «νομικό καθεστώς» που ισχύει σήμερα για παρόμοιες περιπτώσεις; Να δοθούν δηλαδή ΣΑΦΕΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ προς τους στρατιωτικούς και να «λυθούν τα χέρια» τους, αποδεσμεύοντας και σχετικούς κανόνες ενεργείας, χωρίς να έχουν από πάνω τους να επικρέμεται η «Δαμόκλειος σπάθη» πολιτικής εκμεταλλεύσεως και ποινικών κυρώσεων από πλευράς κομμάτων, «συνισταμένων» και πολιτών εναντίον των στρατιωτικών που θα κάνουν το καθήκον τους, αποτρέποντας εισβολή αόπλων (ή ενόπλων; ) πολιτών και συλλαμβάνοντας ΕΝΤΟΣ στρατοπέδων κάποιους εξ αυτών.
Γιατί σε ενάντια περίπτωση, η ΚΑΤΑΛΗΨΗ κάποιου στρατοπέδου από κάποια «συνιστώσα» ομάδα πολιτών και η διαρπαγή όπλων από αυτό δεν θα απέχει – δυστυχώς – πολύ!
Τρία άτομα είναι στην πύλη για τον έλεγχο των ταυτοτήτων και μπήκαν ταυτόχρονα 20. Η ομάδα ασφαλείας τους περιόρισε μετά και τους "προώθησε" προς την πύλη όπου ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είχε φροντίσει να κατεβάσει τα ρολά και να παραμείνουν εντός του στρατοπέδου μέχρι να έλθει η ΕΛΑΣ και να τους παραδώσουν σε αυτήν. Και έφυγαν σαν κύριοι. Εγώ ΕΚΕΙ εντοπίζω το πρόβλημα. Από τη στιγμή που δεν αλλάζει το νομικό καθεστώς και στρατονόμος δεν μπορεί να σηκώσει χέρι σε εισβάλοντα άοπλο πολίτη, τότε δεν γίνεται τίποτα. Αλλά τέτοιες αλλαγές χρειάζονται απόφαση της (όποιας) κυβερνήσεως.