Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Με 12 μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Στο 30,5% το ποσοστό της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, στο 18,5% ο ΣΥΡΙΖΑ
Με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ αποσπά το 30,5%, δώδεκα μονάδες καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακολουθεί με 18,5%.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,5%, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ στην τέταρτη θέση πέφτει η Χρυσή Αυγή με 7%.
Τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη είναι δημοσκοπικά το ΚΚΕ, με 6,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή.
Πολύ μεγάλη, δε, είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης, καθώς ανέρχεται στις 39 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, το 67% «βλέπουν» επικράτηση της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται μόλις σε 18%. Τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη είναι δημοσκοπικά το ΚΚΕ, με 6,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή.
Μεγάλη δυσαρέσκεια αλλά «όχι» σε πρόωρες εκλογές
Η δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης τη βαθιά δυσαρέσκεια των πολιτών με το κυβερνητικό έργο και την ευρεία απαισιοδοξία για το μέλλον, με την πλειοψηφία ωστόσο να τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.
Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, τρεις στους τέσσερις πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο έως το τέλος της θητείας της, ενώ πάνω από το 90% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.
Ωστόσο, το 53,8% δηλώνει αντίθετο σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και προτιμά να δει την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την τετραετία.
Δεν πείθει το μέρισμα
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος καταδεικνύουν ακόμα ότι οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται στη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνηση, καθώς το 85% το αποδίδει στην υπερφορολόγηση, ενώ μόλις το 5,5% κι όχι σε υπεραπόδοση της οικονομίας.
Μάλιστα, σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες είπαν ότι το μέρισμα θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για οριζόντια μείωση της φορολογίας, ενώ μόλις το 22,5% προκρίνει τη διοχέτευση των χρημάτων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.