«Σήμερα, στο πρόσωπό μου βραβεύετε έναν ολόκληρο λαό. Και, εξ' ονόματός του, παραλαμβάνω το βραβείο σας και σας ευχαριστώ. Γιατί στον ελληνικό λαό ανήκει. Σ' ένα λαό που στο διάβα της ιστορίας έχει γράψει τη δέσμευσή του για την Ευρώπη με το αίμα του, το σθένος του και με τις δυσανάλογες θυσίες του. Ιδιαίτερα στην επταετία της πιο σκληρής λιτότητας που έχει υποστεί ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραλαμβάνοντας, απόψε, στο Παρίσι την βράβευση του από το Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός είχε τη δυνατότητα να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, ούτε μια στιγμή δεν αμφισβήτησε τη παρουσία της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης».

--

«Ακόμη και όταν κάποιοι ακραίοι στην Ευρώπη σχεδίαζαν, είτε από πολιτική διαστροφή είτε από άγνοια κινδύνου, την τιμωρητική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και επέβαλαν τη συνέχιση του καθεστώτος εξαίρεσης στην Ελλάδα, ασχέτως του ότι γνώριζαν από την αρχή, εκείνο που και ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε μόλις πρόσφατα. Ότι, δηλαδή, τα διαδοχικά Μνημόνια λιτότητας σχεδιάστηκαν για να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες - όχι την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός παρά την πρωτοφανή πίεση «Παραμείναμε - δεν αποχωρήσαμε - και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε εντός του κοινού πλαισίου, εντός της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα αρκεστεί στο λεχθέν στο παρελθόν και από άλλους στην θέση του, με αναδρομή στην Αθηναϊκή Δημοκρατία του 5ου πχ αιώνα, «ότι δηλαδή, είμαι Ευρωπαίος επειδή είμαι Έλληνας», αλλά χωρίς καμία διάθεση να κρύψει την πολιτική του ταυτότητα «θα πω επιπλέον ότι είμαι και ευρωπαϊστής επειδή είμαι αριστερός. Και έχω πειστεί ότι ο αγώνας για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων θα δοθεί και θα κριθεί στην Ευρώπη. Εάν δεν κερδηθεί εκεί, δεν θα κερδηθεί πουθενά».

Ακριβώς αυτό είναι και το δίδαγμα της Ιστορίας. Αλλά είναι και το δίδαγμα που αντλήσαμε από την ελληνική περιπέτεια της τελευταίας επταετίας.
Μια περιπέτεια που παίρνει τέλος τον Αύγουστο του 2018, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το καθεστώς της επιτροπείας, υπογράμμισε.


Τέλος ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η αρχή του κράτους δικαίου και οι δημοκρατικές αρχές είναι ακρογωνιαίος λίθος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημείωσε πως οι κοινές αξίες «μάς επιτρέπουν να μιλούμε και για ενοποίηση στον οικονομικό τομέα».
Εκτίμησε επιπλέον ότι η κρίση απομάκρυνε την Ε.Ε. από τις ιδρυτικές της αξίες και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτής της κρίσης, που βάθυνε το ρήγμα βορρά και νότου.