Η πρωτοβουλία Φίλη, την οποία στη συνέχεια υιοθέτησε και ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης, να ζητήσει από την κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία για ιδεολογικούς λόγους περιέπλεξε τα πράγματα στην υπόθεση Καμμένου και δημιούργησε αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο χρόνος που ο πρώην υπουργός Παιδείας αποφάσισε να κάνει αυτή την παρέμβαση προφανώς δεν ήταν ο κατάλληλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι τη Δευτέρα υπάρχει η συζήτηση στν Βουλή και η αξιωματική αντιπολίτευση θα θελήσει να αξιοποιήσει τις ενστάσεις Φίλη.

Οι αναφορές του ότι «είναι βέβαιος ότι στη Βουλή θα δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις στους ισχυρισμούς περί σκανδάλου» καθώς και η τοποθέτησή του ότι ασκεί κριτική «από τη σκοπιά της αριστεράς», επειδή η Σ. Αραβία εμπλέκεται στον εμφύλιο της Υεμένης, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αφού όλοι κατέγραψαν την πρόθεσή του να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή.

Κάποιοι από τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους για αυτή την εξέλιξη αφού, όπως έλεγαν, η παρέμβαση Φίλη και Κυρίτση αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι έχει πρόβλημα και στο εσωτερικό της γι' αυτό το θέμα.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστροφή του στην Ελλάδα θα πρέπει να ασχοληθεί με την υπόθεση Μουζάλα, καθώς η λογική «Γιουροβιζιον» φαίνεται ότι κυριάρχησε και στην ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφήνοντας τον Έλληνα υποψήφιο εκτός τριάδας. Καθώς πάντως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όλα δείχνουν ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν αλλαγές μικρής κλίμακας στο κυβερνητικό σχήμα.