Ένα άτυπο αντικυβερνητικό μέτωπο έχει συγκροτηθεί μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο έβαλε στο στόχαστρο τη συμφωνία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με μεσάζοντα που έχει καταδικαστεί για λαθρεμπόριο, με στόχο την πώληση πολεμικού υλικού υλικού σε αραβικές χώρες. Η συζήτηση με αφορμή την ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για συμφωνία που αφορούσε τη Σαουδική Αραβία θα γίνει τη Δευτέρα με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την Πέμπτη κυριάρχησε ένα πινγκ πονγκ υπουργών - αντιπολίτευσης γύρω από τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαγόρευσε την πρόσβαση στους βουλευτές, απειλώντας με φυλάκιση έως 10 χρόνων. Ο Α. Λοβέρδος έθεσε θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση της Δευτέρας να απαντήσει αν γνώριζε το ΚΥΣΕΑ, που ενέκρινε τη διακρατική συμφωνία, ότι αυτή θα υπογραφεί με έναν ιδιώτη, τον μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλο.

Στη γραμμή Λοβέρδου, η Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση. «H πρωτοφανής άρνηση του κ. Ν. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου και οι απειλές του Ν. Κοτζιά για τις ποινές που επισείονται σε περίπτωση δημοσίευσής τους, απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό της κυβέρνησης» τόνισε. «Άραγε τι έχουν να κρύψουν για μια διακρατική συμφωνία την οποία είχε εγκρίνει η Βουλή, χωρίς μεσάζοντες; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες και θα υποχρεωθούν να απαντήσουν τη Δευτέρα οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος».

Ο Α. Λοβέρδος άνοιξε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε 100.000 βλήματα αλλά το υπουργείο Άμυνας υπέγραψε με τον Β. Παπαδόπουλο για 300.000 βλήματα. Διερωτήθηκε πού θα πήγαιναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα. «Θα τα καρπωνόταν ο μεσάζοντας ή θα πήγαιναν σε κάποια τρίτη χώρα;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM. « Είναι θέμα διαφθοράς ή είναι θέμα Υεμένης;» πρόσθεσε. Η πτυχή της διαφθοράς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για λαθρεμπόριο όπλων και μαύρο χρήμα. Η πτυχή της Υεμένης άπτεται των διπλωματικών σχέσεων της χώρας, καθώς εκεί γίνεται πόλεμος και η συγκεκριμένη χώρα μαζί με τη Σαουδική Αραβία μπλόκαραν το Κατάρ, με όποια άλλη ερμηνεία θα μπορούσε να δοθεί στο πλαίσιο μιας αλληλοβοήθειας. Σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο, «η δουλειά φαίνεται να χάλασε στο θέμα της μεταφοράς των όπλων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στη Σαουδική Αραβία και στην ασφάλιση του φορτίου». Ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε κατάθεση επερώτησης από τη ΔΗΣΥ για το θέμα όταν κρίνει ότι πρέπει να δοθεί συνέχεια στο θέμα. Εφόσον γίνει το βήμα, η ΝΔ θα τη στηρίξει.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών περί διώξεων, ο Π. Καμμένος έγραψε στο Τwitter ότι θα δώσει πρόσβαση στα μέλη της Επιτροπής Άμυνας για να δουν τα σχετικά έγγραφα και θα αποχαρακτηρίσει «όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέας». «Για να σταματήσει κάθε σπέκουλα σε σχέση με τα απόρρητα έγγραφα του ΥΕΘΑ για την υπόθεση της Σ.Α. και η πώλησή τους σε εφημερίδες από τον πλασιέ, δίνω πρόσβαση να τα δουν τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών και αποχαρακτηρίζω όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέας».

Τη σκυτάλη του Τwitter πήρε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος επίσης δέχεται τα πυρά της ΝΔ. Επιχειρεί να τα βάλει με τα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για διαπλοκή και συμφέροντα, ενώ καταγγέλλει τις παράνομες ενέργειες όσων «πωλούν απόρρητα έγγραφα κατά το δοκούν και άλλοι τα διακινούν επί μέρες».

«Δεν έχει υπάρξει περίπτωση στο παρελθόν να απειλείται με φυλάκιση βουλευτής τέως ΥΠΕΞ» παρατήρησε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη στο «Πρώτο Θέμα». «Όταν τους λέμε να δώσουν απαντήσεις, κρύβονται πίσω από δήθεν απόρρητα έγγραφα για βλήματα που δεν πουλήσαμε. Ο κ. Τσίπρας έχει γατζωθεί στην καρέκλα της εξουσίας, αλλά δεν έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Φρόντισε, φαντάζομαι, ο κ. Καμμένος να του πει ότι είμαστε όλοι μέσα ως μέλη του ΚΥΣΕΑ».

«Εδώ και δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός τηρεί σιγήν ιχθύος για μια υπόθεση που είναι ωρολογιακή βόμβα» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 FM ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.