Επιβεβαιώθηκε η συμμαχία Ποταμιού - Γερμανών Πρασίνων (pics)
Συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Τζεμ Έζντεμιρ, στο Βερολίνο
Η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης στην Γερμανία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ελληνικές υποθέσεις εκτίμησε ο αρχηγός των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ ο οποίος σήμερα συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ενημερώθηκε για τη ρευστή πολιτική κατάσταση στη Γερμανία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Χριστιανοδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Όπως επεσήμανε ο αρχηγός των Πρασίνων, η Αθήνα πρέπει να χαμογελάει που απέτυχαν οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα». «Ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Σοσιαλδημοκρατών αν επιτευχθεί θα είναι καλύτερος για τα συμφέροντα της Ελλάδας», είπε. Ο ίδιος εκτιμά όμως πως για τη Γερμανία θα είναι ένα κακό αποτέλεσμα γιατί άλλα τέσσερα χρόνια κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών/Σοσιαλδημοκρατών θα ενισχύσουν περισσότερο τα άκρα και κυρίως την άκρα δεξιά. Το 2005 CDU/CSU και SPD είχαν 70%. Σήμερα έχουν μόλις 53%. Τι θα γίνει μετά από μια ακόμη κοινή διακυβέρνηση «αναρωτήθηκε».
Οι δύο άντρες συμφώνησαν πως σε στιγμές κρίσης πρέπει πρώτα να μπαίνει το συμφέρον της χώρας και το συμφέρον της Ευρώπης και μετά των κομμάτων αλλά αυτό το κάνουν ελάχιστοι πολιτικοί.
Σταύρος Θεοδωράκης και Τζεμ Έζντεμιρ συζήτησαν αναλυτικά και τις προτάσεις Μακρόν και Γιούνκερ για την Ευρώπη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την άποψη ότι κοινή αμυντική πολιτική, κοινή πολιτική στο προσφυγικό και κοινός υπουργός των οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Ο Τζεμ Έζντεμιρ συμφώνησε αλλά του εξήγησε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί μπορούν να δουν θετικά την κοινή πολιτική για την άμυνα και την μετανάστευση ωστόσο όταν η συζήτηση πάει στα λεφτά εκεί θα υπάρξουν αντιστάσεις. «Δεν θα συμφωνήσουν», όπως είπε, «να υπάρξει κοινός προϋπολογισμός από τον οποίο θα μπορούν χώρες που βρίσκονται σε κρίση να αντλούν χρήματα».
Ο κ. Έζντεμιρ είπε ότι η αστάθεια στην Ευρώπη κλονίζει πολλές χώρες και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ιρλανδία, παρότι βγήκε από την κρίση σήμερα η οικονομία της απειλείται από το Brexit μιας και τα σύνορα της Βρετανίας βρίσκονται στην Ιρλανδία.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε τη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου όπου είναι καλεσμένος ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η μείωση της χρήσης του λιγνίτη αλλά και της Diesel, όπως και η αντίθεση με την λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων είναι άλλωστε ψηλά στην ατζέντα τόσο των Πρασίνων όσο και του Ποταμιού. Έζντεμιρ και Θεοδωράκης συμφώνησαν πως η Ευρώπη πρέπει να πάρει τα ηνία στην υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος - η Γαλλία ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση - και να καλύψει μαζί με τις άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το κλίμα, το οικονομικό κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ του κ. Τραμπ. Ο κ. Έζντεμιρ επισήμανε πως και πολιτείες των ΗΠΑ όπως η Καλιφόρνια θα συμμετάσχουν τελικά στη προσπάθεια, παρά την απόσυρση Τραμπ από τη συμφωνία.
Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της νομιμοποίησης της μαριχουάνας, το οποίο σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη θα πρέπει να τύχει κοινής ευρωπαϊκής επεξεργασίας και τελικά κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Στη Γερμανία το ζήτημα απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τη Βουλή που μόλις τον περασμένο Ιανουάριο ψήφισε τη νομιμοποίηση την χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Το κόμμα, των Πράσινων όπως άλλωστε και το Ποτάμι, υποστηρίζει την νομιμοποίηση της κάνναβης και για ευφορική χρήση μετά τα 21 έτη όπως θέτουν τα ηλικιακά όρια οι επιστημονικές έρευνες.
Οι δύο άντρες υποσχέθηκαν να διατηρήσουν τη στενή επαφή τους ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία που οι συμμαχίες προς όφελος της Ευρώπης δεν είναι μόνο επιθυμητές, αλλά είναι και επιβεβλημένες.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Δρ. Χεντριέτε Ριτζ σύμβουλος του κ. Έζντεμιρ σε οικονομικά θέματα και η υπεύθυνη διεθνών Σχέσεων του Ποταμιού Οντίν Λιναρδάτου.